Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.03.2025 09:57

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
Świetny repertuar macie i różnorodny. Często się zdarza, że jak opera czy teatr muzyczny coś wystawia, to przez rok "leci" to samo.

U nas ciągle zmiany - gramy cos dwa, max trzy dni (weekend) i zmiana, kolejny. Oczywiście niektóre (jak Skrzypek na dachu) od 30 lat ale co weekend nowe. Z jednej strony tak jest fajnie bo się nie nudzi, z drugiej dochodzi masę prób bo przed każdym spektaklem trzeba powtarzać...

Tak powinno być, żeby chociaż raz na pół roku coś nowego zobaczyć :) . My jeździmy do Romy w Warszawie, bliżej nic nie ma, ewentualnie Opera w Łodzi. Żałuję, że tak daleko mieszkam, bo chętnie bym skoczyła na jakieś Twoje przedstawienie, od czasu do czasu. Ale już kiedyś o tym pisałam :smo:

Ja Cię Wiolu muszę w końcu zmusić do przyjazdu do nas :cmok:
Skoro jeździsz do Romy to dojedziesz i do nas, eską pod sam mój dom a stąd do opery już bliziutko :cmok:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.03.2025 20:32

Kapitańska Baba napisał(a):Ja Cię Wiolu muszę w końcu zmusić do przyjazdu do nas :cmok:
Skoro jeździsz do Romy to dojedziesz i do nas, eską pod sam mój dom a stąd do opery już bliziutko :cmok:

Dziękuję :cmok:
Pewien pomysł mi chodzi po głowie :) .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.03.2025 21:30

wiola2012 napisał(a):Nie samych zwiedzaniem i egzotyką żyje kobieta .... .

Ok, zakupy. Ech, Wy kobitki, nawet byście przywiozły 5 kilo zakupów z wczasów w Wąchocku :)

Prezenty z kierunku... Jak zauważyłem, często siedzący, uśmiechnięty Budda z obwisłymi uszami i wielkim brzuchem... Drugi wariant, to trzy małpy.... Posążek małp mam, darowane, :) wariant mały. :| Buddy nie mam :(

Opinie co do Galerii CH i City podtrzymuję... Ale widzę też plus w tym przekazie...Przynajmniej wiemy, że tym Tajom, jakoś tam się powodzi. Mają progres :spoko:

A ta fota w białej sukni, to gdzie tam byłaś ?? Byłaś tam na jakimś raucie ??....Czy na jakimś party ??

.....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.03.2025 22:39

AdamSz napisał(a):A ta fota w białej sukni, to gdzie tam byłaś ?? Byłaś tam na jakimś raucie ??....Czy na jakimś party ??
.....

Nie mam zdjęcia w białej sukni.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.03.2025 23:38

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Baiyoke Sky Hotel

Baiyoke Sky to czterogwiazdkowy hotel w dzielnicy Ratchathewi. Dlaczego postanowiliśmy jechać do jakiegoś hotelu? Ponieważ jest jednym z najwyższych budynków w Bangkoku, ma 88 pięter i taras widokowy oraz obrotowy taras na dachu. Atrakcja ta jest udostępniona nie tylko gościom hotelowym, ale również innym turystom, oczywiście za odpowiednią opłatą.

b1.JPG

b2.JPG

Bilet kosztuje 500 batów. W cenie, oprócz możliwości obejrzenia panoramy miasta, jest drink w bufecie.

Wjeżdżamy z przesiadką na 77 piętro. Zatrzymujemy się chwilę przy makiecie:

b3.JPG

Wysoko jest :)

b4.JPG

b5.JPG

b7.JPG

Kto mi dał skrzydła :mg:

b8.jpg

Piętro jest ciekawie zaaranżowane, można je obejść dookoła:

b9.JPG

b10.JPG

b12.JPG

b13.JPG

I kolejny widoczek:

b14.JPG

Jest już coraz ciemniej , ale jeszcze nie ma światełek. Musimy poczekać, aż się ściemni i miasto rozbłyśnie. Wjeżdżamy więc na 83 piętro na drineczka. Każdy wybiera co chce, ja wzięłam pinacoladę, mój ulubiony bo kokosowy :mg: . Tu jest fajnie, można siedzieć przy stoliku i patrzeć do woli na miasto, obserwować jak powoli zapalają się światełka, mkną samochody jak małe pudełka od zapałek.
Gdy już nadszedł odpowiedni moment wchodzimy na 84 piętro na obrotowy taras. Taras jest na świeżym powietrzu, obraca się o 360 stopni, na szczęście wolno i ma zabezpieczenie w postaci solidnej kratki.
Widok, wysokość, lekki powiew powietrza połączony z wolniutkim obrotem...to było świetne :serduszka:

b30.JPG

b31.JPG

b34.JPG

b35.JPG

b37.JPG

b39.JPG

b40.JPG

b41.JPG

b42.JPG

b44.JPG

b45.JPG

Hotel ma dobrą lokalizację, znajduje się w pobliżu kolejki, co umożliwia dostanie się we wszystkie ważne miejsca miasta. Ma świetny basen, można siedzieć w baseniku i podziwiać panoramę.
Ceny nie są szalone jak na obiekt o takim komforcie i udogodnieniach. Jeśli będziemy jeszcze w Bangkoku to choć na jedną noc zatrzymamy się w tym hotelu. Goście hotelowi mają taras widokowy wliczoną w cenę pokoju.

Potem poszliśmy na kolację, a następnie do naszego hotelu. Tego wieczoru musieliśmy jeszcze się spakować, ponieważ samolot do domu odlatuje o 9:05. Ale to nie koniec relacji bo jeszcze przed nami jedna atrakcja.
:papa:

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2025 17:40

Widoki z tarasu hotelowego super :hearts: , ciekawe ile razy obróci się ze mną , jeśli kiedyś tam dotrę :mg:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.03.2025 22:48

No, no, świetne zakończenie dnia.
Dla takiego widoku warto było wjechać na szczyt hotelu.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.03.2025 11:18

Ależ super widok z góry :hearts:
Fajnie, że byliście wieczorem - oświetlone miasto jest przepiękne :hearts: Ulice - jak wstążeczki :oczko:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2025 11:29

Świetnie widoki, dobrze, że doczekaliście ciemności.. Te oświetlone ulice wyglądają jak dżdżownice, które po deszczu wylazły i nie wiedzą gdzie pełzać :lol:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 13:09

wiola2012 napisał(a):
AdamSz napisał(a):A ta fota w białej sukni, to gdzie tam byłaś ?? Byłaś tam na jakimś raucie ??....Czy na jakimś party ??
.....

Nie mam zdjęcia w białej sukni.

Wiem. W weekend byłem w kinie na polskim filmie "Innego końca ne będzie, z Agatą Kuleszą. Spotkaliście w Tajlandii Agatę Kuleszę na wakacjach :spoko:
A może coś nasi kręcili, w tej Tajlandii ??...Bo raczej niemożliwe, aby Agata Kulesza, była tak odstawiona, na wakacjach w Tajlandii ??// 8O :) ;)

A widoki spektakularne :spoko: .... Jak z pałacu kuli tury .... Widzę nawet Marriotta :) ;) .Chyba jednak trochę wyżej ?? Tu Tajlandia, jakby lepsza :spoko: ...Ale na dachu tego naszego, najwyższego nie siedziałem 8) :tak: .... .
Warto było pokonać te dwa miliony schodów :spoko: :) ;)

.....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.03.2025 16:12

piotrf napisał(a):Widoki z tarasu hotelowego super :hearts: , ciekawe ile razy obróci się ze mną , jeśli kiedyś tam dotrę :mg:

Tyle ile błędnik wytrzyma :), czas przebywania na tarasie jest nielimitowany.
megidh napisał(a):No, no, świetne zakończenie dnia.
Dla takiego widoku warto było wjechać na szczyt hotelu.

Będąc tam na górze żałowałam, że nie mam pokoju w tym hotelu :)
Kapitańska Baba napisał(a):Ależ super widok z góry :hearts:
Fajnie, że byliście wieczorem - oświetlone miasto jest przepiękne :hearts: Ulice - jak wstążeczki :oczko:

Chcieliśmy zobaczyć wieczorną panoramę i zachód słońca, ale przejrzystość była jaka była. Bardzo mi się ten świetlny spektakl podobał :) .
piekara114 napisał(a):Świetnie widoki, dobrze, że doczekaliście ciemności.. Te oświetlone ulice wyglądają jak dżdżownice, które po deszczu wylazły i nie wiedzą gdzie pełzać :lol:

Jakie macie różne skojarzenia :D . Cały urok tkwił w tym, że na tarasie obrotowym nie ma szyb. Początkowo miałam taki lekki niepokój przez ten obrót, stałam bliżej ściany, ale po chwili już przy samej kratce :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.03.2025 16:16

AdamSz napisał(a):A widoki spektakularne :spoko: .... Jak z pałacu kuli tury .... Widzę nawet Marriotta :) ;) ...
.....

Warto pokonać nawet dwa miliony :tak: . A widok z Pałacu Kultury też jest super :spoko:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.03.2025 17:14

wiola2012 napisał(a):
AdamSz napisał(a):A widoki spektakularne :spoko: .... Jak z pałacu kuli tury .... Widzę nawet Marriotta :) ;) ...
.....

Warto pokonać nawet dwa miliony :tak: . A widok z Pałacu Kultury też jest super :spoko:

Jak tak patrzę na to tajlandzkie miasto z góry... I jak tak przypominam sobie te widoki z naszego Pałacu (przypominam, bo ze 20 lat tam nie byłem)......I zwłaszcza te widoki, na wschodnia stronę Warszawy, całe centrum, ku Wiśle ??/ To myślę sobie, że jednak ci Hiszpanie w 2012 roku, mieli trochę racji .... Niska ??// ....

I raczej biała, jak Ateny z góry Akropolu ;) Co, od dołu, nie jest takie oczywiste, że te Ateny i Warszawa, tylko białe ...

Ale Ateny też są niskie (podobno odwieczny zakaz wychylania się poza wysokość Akropolu) ??// Grecy, to maja te swoje muchy w nosie i zasady, nie do podrobienia ?? ... I dobrze :spoko: :)

.....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.03.2025 21:42

AdamSz napisał(a):Ale Ateny też są niskie (podobno odwieczny zakaz wychylania się poza wysokość Akropolu) ??// Grecy, to maja te swoje muchy w nosie i zasady, nie do podrobienia ?? ... I dobrze :spoko: :)
.

Od czasu do czasu zmieniają i dają trochę wyżej, potem trochę niżej, ale tak, wieżowców tam nie uświadczysz.

Widoki z Pałacu Kultury też są super. Zdjęcie z 2023r.
pk.jpg
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.03.2025 22:22

Wiola, ta fotka,którą wkleiłaś to strona zachodnia od pałacu kultury.... Tam poszło mocno w gore, jak widać

Trochę z netu... Ta strona Warszawy

Obrazek
Obrazek
Źródlo: warszawa.naszemiasto.pl/
tustolica.pl

Dzielnica Wola. Wspomniane przeze mnie Centrum Wola Park ... Kiedyś, jedna z najniżej notowanych dzielnic lewobrzeżnej Warszawy.
A teraz ??? …...Najwyżej !!! ….. Oczywiście, nie chodzi o cenę za metr 2, tylko o wysokość zabudowy.

Dość obskurna miejscami, kiedyś Dzielnica Wola, to teraz szok, 8O :) jak ktoś nie był tam ze 20 lat

I mówie ,tam wycieczki walą jak kiedys do Placu kultury i ZOO.... Metro linia nr 2 od Świetokrzyskiej do stacji M Rondo Daszynskiego.. Kiedyś w Warszawie, podjechac, wyjść z tego metra, wszystko jest na dloni, popatrzec z 5 minut i odjechac. wystarczy :) ..

Obrazek

Szklane domy….... Żeromski, byłby zadowolony

Prawdę mówiąc, mnie to w ogóle nie kręci ... Ale ok, dobrze że jesteśmy w trendzie tych krajów, z progresem :spoko:
…….
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja