Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.02.2025 19:46

Świątynia bardzo ciekawa, ale mnie najbardziej zainteresowała znajdująca się na jej terenie roślinność. Urzekło mnie to drzewko bonsai w wielkiej donicy.

wiola2012 napisał(a):Obrazek
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.02.2025 21:12

megidh napisał(a):Świątynia bardzo ciekawa, ale mnie najbardziej zainteresowała znajdująca się na jej terenie roślinność. Urzekło mnie to drzewko bonsai w wielkiej donicy.

Bardzo ładnie się prezentuje i drzewko i donica :) . Musi być bardzo stare, przecież one tak wolno rosną.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.03.2025 11:22

wiola2012 napisał(a):Tak, te kreacje były niesamowite,. Dlatego też poszłam do sklepu z zamysłem kupienia czegoś. Najbardziej mi zależało na ozdobnych szalach upinanych na sukniach, ale w rezultacie nie kupiłam, bo w kontakcie z ciałem te wszystkie cekinki, koronki itp okazały się bardzo niekomfortowe (drapiące).

No tak, te ozdoby potrafią drapać. W pracy mam jedno takie ubranie na którego widok dostaję gęsiej skórki, nie znoszę go tak przeszkadza na ciele :rotfl:
Ale ostatnio dostałam sukienkę - cała w cekinach a mega komfortowa do noszenia, aż sama byłam zadziwiona :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2025 20:01

Wiolu , ta świątynia jest niesamowita :plusone: , występuje w niej zjawisko które nazywam "przezdobieniem" - miejsce , w którym ilość zdobień przytłacza oglądającego i dopiero za którymś z kolei zwiedzaniem ( oglądaniem ) jest w stanie zobaczyć wszystkie smaczki . . . . Twoje zdjęcia oglądałem trzy razy ( niektóre cztery i więcej ) , za każdym kolejnym razem zauważając więcej detali :tak:
Całość prezentuje się wspaniale i jest kolejnym powodem do odwiedzin , a bardzo chciałbym zobaczyć Tajlandię ( najlepiej całą :mg: ) , jeżeli życie pozwoli .
Przestałem planować , bogowie jak chcą się pośmiać , to niech sobie kabarety pooglądają :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.03.2025 20:14

Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):...Najbardziej mi zależało na ozdobnych szalach upinanych na sukniach, ale w rezultacie nie kupiłam, bo w kontakcie z ciałem te wszystkie cekinki, koronki itp okazały się bardzo niekomfortowe (drapiące).

No tak, te ozdoby potrafią drapać. W pracy mam jedno takie ubranie na którego widok dostaję gęsiej skórki, nie znoszę go tak przeszkadza na ciele :rotfl:
Ale ostatnio dostałam sukienkę - cała w cekinach a mega komfortowa do noszenia, aż sama byłam zadziwiona :lol:

Wszystko zależy od tkaniny i rodzaju cekinek. A w jakim przedstawieniu występujesz w takiej cekinowej sukni :) ?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.03.2025 20:27

piotrf napisał(a):Wiolu , ta świątynia jest niesamowita :plusone: , występuje w niej zjawisko które nazywam "przezdobieniem" - miejsce , w którym ilość zdobień przytłacza oglądającego i dopiero za którymś z kolei zwiedzaniem ( oglądaniem ) jest w stanie zobaczyć wszystkie smaczki . . . .

Coś w tym jest :D
piotrf napisał(a): Twoje zdjęcia oglądałem trzy razy ( niektóre cztery i więcej ) , za każdym kolejnym razem zauważając więcej detali :tak:
Całość prezentuje się wspaniale i jest kolejnym powodem do odwiedzin , a bardzo chciałbym zobaczyć Tajlandię ( najlepiej całą :mg: ) , jeżeli życie pozwoli .

Cieszę się, że Ci się podoba :). Nie mogę napisać, że na pewno Ci się uda, ponieważ życie pisze różne scenariusze, ale życzę Ci, żeby udało Ci się zrealizować długą, piękną podróż po Tajlandii, minimum miesięczną, bo jak chcecie zwiedzić całą, to miesiąc może nie wystarczyć. Bardziej kalkuluje się jedna dłuższa podróż niż dwie krótsze :tak: .
piotrf napisał(a): Przestałem planować , bogowie jak chcą się pośmiać , to niech sobie kabarety pooglądają :oczko_usmiech

Jakby się kabaretem zajęli, to może i plany by się dało zrealizować :oczko: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.03.2025 22:49

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Bangkok, dzień II.
Iconsiam

Buddyjskie świątynie Bangkoku są piękne i warte obejrzenia, to nie ulega wątpliwości :tak: . Nie podlega też dyskusjom wola żeńskiej części wycieczki, żeby zwiedzić jeszcze jedną świątynię - zakupową :mg: - Iconsiam. I choć każda z nas miała inny cel, to zgodnie uznałyśmy, że możemy "stracić" 2 godziny :tak: . Prawdę mówiąc zeszło trochę dłużej ;) .
Z pokładu promu widać przystań, do której mogą dopłynąć osoby chcące iść do Wielkiego Pałacu. Widać go w oddali.

i2.JPG

Jesteśmy jeszcze w tej części Bangkoku gdzie można zobaczyć tradycyjną zabudowę...

i1.JPG

... ale nasza jednostka płynie szybko i za chwilę jesteśmy w nowej części miasta.

i5.JPG

i6.JPG

i7.JPG

i9.JPG

i9a.JPG

Prom przybija do brzegu prawie pod samym budynkiem. Tramwaje wodne mogę zdecydowanie polecić.

i10.JPG

i13.JPG

Iconsiam to największa galeria handlowa z bardzo bogatą ofertą , imponującą architekturą i szerokim wyborem sklepów, od ekskluzywnych marek po lokalne tajskie produkty. To nie tylko miejsce na zakupy, jest to również miejsce, w którym można doświadczyć kultury, jedzenia i rozrywki.
Ładnie tu jest i nowocześnie :) .

i12.JPG

i14.JPG

i15.JPG

i16.JPG

Po wejściu znaleźliśmy się w miejscu zwanym Veranda. Jest to pierwsza strefa gastronomiczna. Znajdują się tu zarówno restauracje jak i kawiarnie z kuszącymi wystawami.

1.jpg

Obiekt jest ogromny, nawet cały dzień można by tu spędzić krążąc po kolejnych piętrach, robiąc przerwę na kawę, ciacho czy jedzonko. Rozdzielamy się.
Ja z mężem idziemy do Sok Siam . Po wejściu od strony rzeki trzeba skręcić w prawo, minąć kawiarnie i restauracje iść prawie do samego końca, aż po lewej ukaże nam się wejście na targowisko. Nie pamiętam teraz dokładnie ale wydaje mi się, że trzeba było zejść kilka dosłownie schodków, żeby wejść na teren targu. Jest to ciekawe miejsce, bardzo róźne od pozostałej części galerii. Można tam kupić jedzenie, ubrania, biżuterię, rękodzieło, pachnidełka i inne drobiazgi. Tu można negocjować ceny, które są wyższe niż na wyspach, ale nadal dobre.

i17.JPG

i20.JPG

Po pierwszej rundce idziemy jeść.

i18.JPG

Przez Sok Siam płynie rzeczka.

i19.JPG

Gra muzyka, jest bardzo fajnie.
Wyższe piętra ICONSIAM, to już takie typowe centrum handlowe.

i23.JPG

i24.JPG

i21.JPG

Są sklepy chyba wszystkich marek jakie mi przyjdą do głowy. Ceny po przeliczeniu takie jak u nas albo nawet wyższe.
Niestety nie przygotowałam się dokładnie na wizytę w galerii i nie wiedziałam, że warto wjechać na dwa ostatnie piętra. Na przedostatnim są restauracje, drzewka, kolejna i wodospad, a na ostatnim taras widokowy.

Toalety też mają ciekawą aranżację :)

i25.JPG

Wychodzimy z galerii innym wyjściem, na ulicę nie na przystań, ponieważ musimy złapać taksówkę, która zawiezie nas do Bayioke Sky Hotel.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.03.2025 09:32

wiola2012 napisał(a):Wszystko zależy od tkaniny i rodzaju cekinek. A w jakim przedstawieniu występujesz w takiej cekinowej sukni :) ?

W operze Don Giovanni :oczko: Może nie jest cała z cekin ale ma ich bardzo dużo i jest mega mięciutka i wygodna :tak:

474746089_1038360301651179_7133401193986352701_n.jpg

Za to w Księżniczce Czardasza mam gorset - niby bez cekin a jak tylko go założę to mam ochotę zedrzeć go z siebie razem ze skórą :glupek:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.03.2025 19:53

wiola2012 napisał(a):Wszystko zależy od tkaniny i rodzaju cekinek. A w jakim przedstawieniu występujesz w takiej cekinowej sukni :) ?

W operze Don Giovanni :oczko: Może nie jest cała z cekin ale ma ich bardzo dużo i jest mega mięciutka i wygodna :tak:

Świetnie wyglądasz :hearts:.
Kapitańska Baba napisał(a):Za to w Księżniczce Czardasza mam gorset - niby bez cekin a jak tylko go założę to mam ochotę zedrzeć go z siebie razem ze skórą :glupek:

Jako mała dziewczynka marzyłam o księżniczkowej sukni z gorsetem :D . Jaki ja byłam głuptas :glupek: . One są takie niewygodne.
Świetny repertuar macie i różnorodny. Często się zdarza, że jak opera czy teatr muzyczny coś wystawia, to przez rok "leci" to samo.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.03.2025 20:26

"wiola2012"]
Świetnie wyglądasz :hearts:.

Dziękuję :cmok:

Jako mała dziewczynka marzyłam o księżniczkowej sukni z gorsetem :D . Jaki ja byłam głuptas :glupek: . One są takie niewygodne.

:lol: :lol: Chyba każda dziewczynka a często i dorosła kobieta o tym marzy - bo piękne :lol:
Ale u licha jakie niewygodne :rotfl:
O ile drapiący materiał zawsze można zamienić na jakiś przyjemny - wiec gorset do przeżycia - o tyle krynolina - to dopiero dramat. Nie wiem ile razy już leciałam na twarz w tej sukience :lol: :rotfl: :bojesie:

328798291_3409245472660170_134778562803346987_n.jpg

Świetny repertuar macie i różnorodny. Często się zdarza, że jak opera czy teatr muzyczny coś wystawia, to przez rok "leci" to samo.

U nas ciągle zmiany - gramy cos dwa, max trzy dni (weekend) i zmiana, kolejny. Oczywiście niektóre (jak Skrzypek na dachu) od 30 lat ale co weekend nowe. Z jednej strony tak jest fajnie bo się nie nudzi, z drugiej dochodzi masę prób bo przed każdym spektaklem trzeba powtarzać...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.03.2025 23:19

wiola2012 napisał(a):Obiekt jest ogromny, nawet cały dzień można by tu spędzić krążąc po kolejnych piętrach, robiąc przerwę na kawę, ciacho czy jedzonko. Rozdzielamy się.

Chyba można się tam pogubić. Czy po tym rozdzieleniu udało Wam się odnaleźć ?.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.03.2025 16:53

Wiola, wróć już pleace,do tych tajskich spektakularnych klimatów :spoko:

Ta tajska Galeria Handlowa, strasznie banalna.. To jest jakaś kopia Galerii Blue City w Warszawie. Te galerie i studnia w środku. Całe city, też dość banalne. Takie sobie szklane domy bez wyrazu, jak wszędzie. I jak widzimy w Azji i w Europie i w Polsce też.. Ładniej chyba zrobili Centrum Wola Park, jak nazwa wskazuje, na Woli... Z reszta ostatnimi laty, jeden z punktów zwiedzania, dla wielu wycieczek krajowych i zagranicznych do Warszawy... Takie nasze Defence w Paryżu. Robi chyba jednak wrażenie, bo nawet widzi się jakiś zachodnich zagraniczniaków w autobusie, jak pokazują to sobie palcami i widać te ich wow

Ja tam jednak wole, jak pokazujesz prawdziwą, wizualną egzotykę, dla Polaka, Polki, czy Europejczyka, Europejki. To jest to, :spoko:, a nie jakieś zwykłe, banalne i znane tamto z normalnymi boksami, jakąś biżuterią, normalnymi korytarzami i "polskimi" kwiatkami (nazwa powszechnie zielistka), w doniczkach na zewnątrz //

.....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.03.2025 19:31

U nas ciągle zmiany - gramy cos dwa, max trzy dni (weekend) i zmiana, kolejny. Oczywiście niektóre (jak Skrzypek na dachu) od 30 lat ale co weekend nowe. Z jednej strony tak jest fajnie bo się nie nudzi, z drugiej dochodzi masę prób bo przed każdym spektaklem trzeba powtarzać...

Tak powinno być, żeby chociaż raz na pół roku coś nowego zobaczyć :) . My jeździmy do Romy w Warszawie, bliżej nic nie ma, ewentualnie Opera w Łodzi. Żałuję, że tak daleko mieszkam, bo chętnie bym skoczyła na jakieś Twoje przedstawienie, od czasu do czasu. Ale już kiedyś o tym pisałam :smo:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.03.2025 19:39

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Obiekt jest ogromny, nawet cały dzień można by tu spędzić krążąc po kolejnych piętrach, robiąc przerwę na kawę, ciacho czy jedzonko. Rozdzielamy się.

Chyba można się tam pogubić. Czy po tym rozdzieleniu udało Wam się odnaleźć ?.

Tak, bez problemu, komunikowaliśmy się przez WhatsAp. Największą atrakcją było Sok Siam i w końcu prawie wszyscy się tam spotkaliśmy, oprócz najmłodszej uczestniczki i jej mamy. Potem była jeszcze wspólna kawa i deser na Verandzie, i oglądanie zakupów :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.03.2025 19:56

AdamSz napisał(a):Wiola, wróć już pleace,do tych tajskich spektakularnych klimatów :spoko:

Ta tajska Galeria Handlowa, strasznie banalna.. To jest jakaś kopia Galerii Blue City w Warszawie. ...

Ja tam jednak wole, jak pokazujesz prawdziwą, wizualną egzotykę, dla Polaka, Polki, czy Europejczyka, Europejki. To jest to, :spoko:, a nie jakieś zwykłe, banalne i znane tamto z normalnymi boksami, jakąś biżuterią, normalnymi korytarzami i "polskimi" kwiatkami (nazwa powszechnie zielistka), w doniczkach na zewnątrz //
.....

Nie samych zwiedzaniem i egzotyką żyje kobieta Adamie ;) . Wizyta w galerii, która ma tradycyjny olbrzymi targ z naturalną, nie sztuczną, rzeczką płynącą przez środek, stoiska z różnorodnym smacznym jedzonkiem z różnych części świata, nie jest banalna. Jeżeli dołożymy do tego szeroki wybór pereł (prawdziwych), że nie wiesz, które piękniejsze i musisz sobie po prostu popatrzeć, to zrozumiesz, że musiałam o tym napisać :tak: .
A tak poważnie, to z Koh Samui do Bangkoku lecieliśmy z bagażem 20 kg bo taki był limit. Z Bangkoku do Warszawy mogliśmy zabrać 25. Warto było to wykorzystać, chociażby na prezenty.
Kolejny odcinek powinien Ci się podobać, ale nie będzie egzotyczny :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja