Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Do 1949 roku Tajlandia była powszechnie i oficjalnie znana na świecie jako Syjam. Tajowie jednak nazywali swoje państwo Mueang Thai, czyli kraj wolnych ludzi. W przeciwieństwie do wielu krajów azjatyckich, w których również ryż jest podstawowym składnikiem potraw (takich jak Chiny, Korea, Japonia czy Wietnam), w Tajlandii do jedzenia prawie nigdy nie używa się pałeczek! Powszechnie używanymi sztućcami są łyżka i widelec. Tajlandia jest największym światowym producentem i eksporterem orchidei. Tajowie zasadniczo nie ściskają sobie dłoni na powitanie, tylko wykonują specyficzny gest zwany Wai. To tradycyjne pozdrowienie polega na złożeniu rąk w okolicy piersi i ukłonie. W zależności z kim się witamy lub żegnamy, zmienia się głębokość ukłonu i wysokość ułożenia dłoni.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 22.02.2025 19:51

Wygląda na to, że na tym zaszczytnym wątku Wioli, ziemniak chce przemycić jakieś głębsze treści 8) :)

Pojechał, popatrzył, pojadł, połaził, wydal. .... I co ? .... I wrócił do tego swojego, wydmuchanego, stereotypowego, A może nawet nielubianego świata, który najwyraźniej sprawia mu duży ból :sm: :lool: ... I fajnie :)

Nikt tu nikomu nie każe zgłębiać drugiego dna Azji. Komercyjna turystyka poznawcza, kręci się swoimi zasadami i prawami. I tego się trzymajmy. I dobrze

Ale, jak już chcemy zawrzeć jakieś głębsze treści, to nie róbmy tu za jakiegoś 50 % towego analityka głębszych treści :) Oczy szeroko zamknięte, a w zasadzie jedno oko. :lool: ;)

....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.02.2025 20:14

Adam, jest mi niezmiernie milo, ze śledzisz moją relację, ale sfolguj proszę, tak jakoś niemiło się robi od niektórych komentarzy :tak:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.02.2025 20:22

megidh napisał(a):Jakoś nie przekonuje mnie to jedzenie. Nie miałabym odwagi jeść tych specjałów.

Doskonale Cię rozumiem, ale nawet nie pomyślałabym jak wiele osób zajada się owadami 8O
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.02.2025 20:24

AdamSz napisał(a):
megidh napisał(a):.... A na grillowanego krokodyla aż żal patrzeć.

I jeszcze płacić za legalną fotę jego :cfaniak: ;)

Nie płaciłam, najpierw zrobiłam zdjęcie, a dopiero potem zobaczyłam karteczkę informującą o opłacie. Ja krótkowidz jestem ;) .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 22.02.2025 20:25

Ok Wiola, będę się starał. Ale zauważ, że z tymi swoimi kom, zawsze jestem drugi :la: ;) Ktoś coś pisze, odpowiadam. Raz dobrze, raz dobrze inaczej ;) Wszędzie ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.02.2025 20:34

ziemniak napisał(a):Dlatego uwielbiam podróże. Nasz wydmuchany, poukładany, stereotypowy świat, a raczej unia pęka jak bańka mydlana. Dla mnie Tajlandia tak w skrócie to: piękne krajobrazy, kontrasty i dobre jedzenie. W Bangkoku zawory smakowe nam zupełnie puściły.

Ja też uwielbiam podróże, jak nie mogę osobiście to poprzez relacje, na YouTube, w Tv :D . Tajlandia mnie urzekła, masz w 100% rację, jedzenie jest przepyszne, chociaż w Bangkoku trafialiśmy na przeciętne miejsca w porównaniu z wcześniejszymi.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 21:09

Przeciętne miejsca z jedzeniem? Bangkok to specyficzne miejsce, nawet kury sprzedają w pociągu. Moimi absolutnymi hitami to zupa Green Curry z mlekiem kokosowym na ostro oraz Pad Thai z krewetkami. Oba dania pyszne, przyrządzane na miejscu z łódki/wózka, a cena to tzw. "śrubki".
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.02.2025 09:55

ziemniak napisał(a):Przeciętne miejsca z jedzeniem? Bangkok to specyficzne miejsce, nawet kury sprzedają w pociągu. Moimi absolutnymi hitami to zupa Green Curry z mlekiem kokosowym na ostro oraz Pad Thai z krewetkami. Oba dania pyszne, przyrządzane na miejscu z łódki/wózka, a cena to tzw. "śrubki".

Te potrawy, o których wspominasz są przepyszne :hearts: . Co prawda zupki na ostro nigdy nie zamawiałam, bo ta łagodna już była ostra, ale pad thaje są świetne w każdym wydaniu. Nauczeni dwutygodniowym doświadczeniem, że w Tajlandii nie da się źle zjeść, nie wczuwaliśmy się za bardzo w wyszukiwanie restauracji i jakoś tak najmniej mi to jedzenie smakowało. Chociaż w Chinatown było ok :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.02.2025 09:24

Brrrrrr.
Tych robali za nic bym nie tknęła :bojesie:

Ale wieczorny spacer - bardzo fajny, taki kolorowy :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2025 19:32

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Chińska dzielnica, Bangkok

Godzina jest jeszcze młoda, więc postanawiamy przemieścić się w inną część Bangkoku :) . W przewodniku napisano, że warto zobaczyć chińską dzielnicę. Pojedźmy zatem tam.
Taksówki utknęły w korku, a my razem z nimi. Za radą taksówkarza ostatni odcinek pokonaliśmy pieszo. Nie było daleko.

7.JPG

Zastanawia mnie, co oferuje ten lokal: jedzonko, masaże czy zabiegi dla urody :)
8.JPG

No i jesteśmy.

16.JPG

11.JPG

13.JPG

14.JPG

Chinatown w Bangkoku ma bogatą historię sięgającą XVIII wieku. Wtedy to chińscy imigranci zaczęli osiedlać się w tym regionie. Dzielnica szybko stała się ważnym centrum handlowym i kulturalnym. Chinatown w Bangkoku jest dość rozległy. Najważniejszą ulicą jest Yaowarat, która jest główną arterią i sercem dzielnicy. Wzdłuż Yaowarat rozstawione są stoiska ze street foodem, mniejsze i większe knajpki i restauracje. Jest też mnóstwo sklepów, w których można kupić tradycyjne chińskie produkty, od ziół leczniczych po wyroby jubilerskie i ubrania. W tej dzielnicy można kupić róźności, a nawet jak nie chcemy kupić, to możemy pooglądać.

9.JPG

10.JPG

12.JPG

15.JPG

17.JPG

18.JPG

Skosztowaliśmy oczywiście różnych potraw, które oferowali uliczni sprzedawcy, ja wybrałam jakieś pierożki i coś z kurczakiem (chyba :mg: ). Do niskich cen już zdążyliśmy się przyzwyczaić :) .
Chinatown zdecydowanie bardziej trafiła w moje upodobania niż Khao San. Spacer i posiłek odbywały się w atmosferze ulicznego gwaru, kolorowych neonów i samochodowych klaksonów. Wg mnie miejsce warte odwiedzenia i ostatnia atrakcja w tym dniu.

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2025 20:22

Gwar i chaos akurat tam jest potrzebny :D Tworzy klimat miejsca :idea:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2025 21:07

Wspaniałe zwieńczenie dnia :D Są miejsca na świecie , gdzie jedzenie uliczne to połączenie finezji , sztuki kulinarnej z najlepszymi dostępnymi produktami , a dodatkowo tradycja :verryhappy: , dlatego omijanie takich miejsc to grzech z gatunku najcięższych :tak: :mg:

maslinka napisał(a):Gwar i chaos akurat tam jest potrzebny :D Tworzy klimat miejsca :idea:

Gwar - zgoda , ale chaos jest pozorny :mg:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.02.2025 21:18

wiola2012 napisał(a):Obrazek

Pięknie wystylizowane są te granaty.
Muszę spróbować takiego sposobu obierania, może mi wyjdzie :oczko_usmiech:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2025 21:43

maslinka napisał(a):Gwar i chaos akurat tam jest potrzebny :D Tworzy klimat miejsca :idea:

Nie wiem jak wyglądają inne Chinatowns, bo nigdy nie byłam, ale to rzeczywiście ma fajny klimat :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2025 21:50

piotrf napisał(a):… Są miejsca na świecie , gdzie jedzenie uliczne to połączenie finezji , sztuki kulinarnej z najlepszymi dostępnymi produktami , a dodatkowo tradycja :verryhappy: , dlatego omijanie takich miejsc to grzech z gatunku najcięższych :tak: :mg:

My nie grzeszymy w ten sposób, bo bardzo lubimy sztukę kulinarną :oczko_usmiech:. Wszystko (chyba) mogę spróbować, ale owadów z własnej woli nie dotknę :niepowiem: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tajlandia - ประเทศไทย