Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.01.2025 21:52

wiola2012 napisał(a):To był bardzo udany dzień :hut: :papa:

Udany, bo wycieczka była wspaniała.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.01.2025 07:15

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):To był bardzo udany dzień :hut: :papa:

Udany, bo wycieczka była wspaniała.

Tak, to był dobrze spędzony czas :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.01.2025 09:57

Wiolu - światna wycieczka!!! Park naprawdę wart odwiedzin :hearts:
Szkoda tylko, że nie dało się zobaczyć żadnego zwierzaka. Pewnie pouciekały przed tłumami ludzi :rotfl:
Łódkę też mieliście całkiem całkiem :oczko:
A obiad na plaży - świetny bonusik do całości :verryhappy:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.01.2025 19:52

Kapitańska Baba napisał(a):Szkoda tylko, że nie dało się zobaczyć żadnego zwierzaka. Pewnie pouciekały przed tłumami ludzi :rotfl:

Na ich miejscu też bym się schowała :oczko: , ale mogło być też tak, że ich nie zauważyłam, bo ja widzę super, z bliska :mg: .
Kapitańska Baba napisał(a): Łódkę też mieliście całkiem całkiem :oczko:

Wygodna, szybka, na wyposażeniu były kapoki, maski do snurkowania, ogromna lodówka z wodą… całkiem Ok :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.01.2025 22:41

Wiolu , wspaniałości pokazujesz :proszedzieki: , wycieczka miodzio :serduszka: , nie dziwi mnie wcale fakt , że tyle ludzi chce zobaczyć te miejsca . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2025 12:31

piotrf napisał(a):Wiolu , wspaniałości pokazujesz :proszedzieki: , wycieczka miodzio :serduszka: , nie dziwi mnie wcale fakt , że tyle ludzi chce zobaczyć te miejsca . . .

Cieszę się, że Ci się podoba :) :proszedzieki: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2025 22:05

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Ostatnio na forum sporo się mówi o ciekawych formacjach skalnych to i ja dorzucę 3 grosze :)

Hin Ta Hin Yai

Skała Babci i Dziadka

Krążą na temat tych skał legendy rozpowszechniane przez mieszkańców wyspy. Jedna z nich opowiada historię starszego małżeństwa mieszkającego gdzieś w południowo-wschodniej Azji. Byli oni rodzicami dorosłego już syna, którego postanowili ożenić. W czasie morskiej podróży do rodziców przyszłej synowej, o której rękę zabiegali, statek, który miał ich doprowadzić do celu, rozbił się u wybrzeży Samui, odbierając staruszkom życie. A nietuzinkowe skały Babci i Dziadka powstały niejako na znak ich szczerych zamiarów.

Inna wersja legendy głosi, że skały te przedstawiają postacie starszych ludzi — dziadka i babci, którzy byli zakochani, ale nie mogli się pobrać z powodu sprzeciwów rodziny. W końcu, aby połączyć się na zawsze, postanowili udać się na wyspę, gdzie życie miało ich zjednoczyć. Po ich śmierci ich ciała miały zostać zamienione w skały, które miały stać się symbolem ich miłości.

Formacje skalne Hin Ta Hin Yai, ukształtowane przez wodę morską i wiatry mają niewątpliwie ciekawe kształty :D . Ponieważ wyobraźnia nie zna granic, ale bardzo często podąża w jednym kierunku, zauważono, że dwie z nich są dość frywolne i przypominają intymne części ciała ;) .

Atrakcja turystyczna znajduje się kilkadziesiąt metrów w linii prostej od naszego domku, więc dokładniejsze oględziny zostawiliśmy sobie na wolną chwilę, gdy będzie ładne, bezchmurne niebo.

Pierwsze spojrzenie na skały z bliska.

b1.JPG

Dziadka znalazłam :mg: .

b2.JPG

b3.JPG

Rozglądam się dookoła, babci nie widzę.

b4.JPG

Nie szkodzi, miejsce jest ładne i fotogeniczne. Jest bardzo gorąco, moja biała parasolka ratuje mi życie :hut: . Rozglądamy się, spacerujemy i robimy zdjęcia.

b18.JPG

b16.JPG

b15.JPG

Jednak ta babcia mnie intryguje. :lol:

Idę na spacer pomiędzy sklepikami, zachodzę z drugiej strony. Może z innej perspektywy. Moi nie idą ze mną , dalej zajęci są sesją fotograficzną.

b7.JPG

b8.JPG

Całkiem fajna plażyczka tu się ukryła:

b10.JPG

b11.JPG

Znów dziadek:
b9.JPG

Mąż utrwala moje poszukiwania, żeby później w domu pokazywać dzieciom jaka to mama była niestrudzona, żeby babcię znaleźć :mg: .

b17.JPG

Nie znalazłam. Za słabo się przygotowałam do tego spaceru ;).

Długo nie wytrzymujemy na punkcie widokowym, bo powietrze rozgrzane od kamieni aż parzy. Łapiemy taksówkę i jedziemy do miasteczka. Po powrocie ponownie idziemy na skałki, w to miejsce gdzie byłam sama. Jest już dużo chłodniej, ale jeszcze widno.
Na skałach siedzą ludzie, niektórzy z piwkiem. Dwóch mężczyzn rozmawia po polsku. Śmieję się, że nie mogę znaleźć babci, no i mi pokazali :oops: :oops: :oops:

b13.JPG

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2025 08:22

:bojesie:
Strasznie naciągane te nazwy, przynajmniej dla mnie...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2025 09:16

Jak by się skały nie nazywały - sympatycznie wyglądają :tak:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.01.2025 17:48

Taki inny, odznaczający się od reszty obraz Tajlandii.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.01.2025 22:19

piekara114 napisał(a):Strasznie naciągane te nazwy, przynajmniej dla mnie...

Prędzej te zdjęcia niezbyt udane ;)
Kapitańska Baba napisał(a):Jak by się skały nie nazywały - sympatycznie wyglądają :tak:

Te skałki są bardzo popularne na wyspie. W pobliżu na wzgórzu jest jakaś restauracja polecana na romantyczną kolację. Można połączyć ;).
ziemniak napisał(a):Taki inny, odznaczający się od reszty obraz Tajlandii.

Miałeś na myśli, że taka odmiana po ciągłej zieleni :) ?
Poprzednia strona

Powrót do Azja