Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.01.2025 11:36

ziemniak napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jest kilka szkół, w których można trenować Muay Thai (Tajski boks).

Byłem na pokazie/zawodach. Nie polecam. Byłem przekonany, że to będzie zwykła pokazówka...

My tylko przechodziliśmy, ale wcześniej dostaliśmy ulotki reklamowe na pokaz. Nie skusiliśmy się i trochę żałowałam. Rozumiem, że nie mam czego?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.01.2025 21:32

Wyglądało to podobnie jak scena z filmu akcji gdzie biją się na śmierć i życie, tylko problem polegał na tym, że na 99% nie udawali. Krew, pot, ślina leciała po publiczności. Początek wyglądał świetnie, pokazy światła, taniec ognia, przywitanie zawodników.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.01.2025 22:17

ziemniak napisał(a):Wyglądało to podobnie jak scena z filmu akcji gdzie biją się na śmierć i życie, tylko problem polegał na tym, że na 99% nie udawali. Krew, pot, ślina leciała po publiczności. Początek wyglądał świetnie, pokazy światła, taniec ognia, przywitanie zawodników.

To nie podobałoby mi się, nie lubię takiej przemocy, zbyt brutalnie brzmi to co napisałeś.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 17:17

Mu Ko Ang Thong
Jeden dzień, podczas pobytu na Koh Samui, spędziliśmy w Narodowym Parku Morskim Mu Ko Ang Thong. Ang Thong to piękny archipelag w tej części Tajlandii, który składa się z 42 wysp. Zajmuje powierzchnię 102 km2. Park chroni unikalne ekosystemy, w tym rafy koralowe, lasy deszczowe oraz różnorodne gatunki roślin i zwierząt. Jednak to co najbardziej zachwyca turystów to piękne krajobrazy, turkusowa woda i piaszczyste plaże.
Wycieczkę zakupiliśmy w miasteczku w jednym z licznych biur turystycznych. Nie pamiętam dokładnie jaki było koszt, tak mniej więcej 1500 batów za osobę, w tym transfer z hotelu do portu, lekki poczęstunek, rejs, woda butelkowana, przewodnik, obiad na jednej z wysp, snurkowanie, kąpiel, kajaki. Ceny wycieczek różnią się delikatnie, a uzależnione są od wielkości łodzi, ich szybkości, im szybsza łódź, tym więcej czasu mamy do dyspozycji w miejscu danej atrakcji. Ulotki i zdjęcia na plakatach pokazywały jednostki ogromne, trzypokładowe, takiej nie chcieliśmy. Wybraliśmy ofertę firmy Funny Day:

1.jpg

O ile na Khao Sok miałam pewne zastrzeżenia odnośnie organizatora, tak tutaj organizacja była bardzo dobra i mogę polecić tę firmę.
O wyznaczonej godzinie czeka przed recepcją samochód, który zabiera naszą grupę do portu. Tam dostajemy kolorową przepaskę na rękę. Okazało się, że na miejscu zbiórki znajdują się turyści udający się na różne wycieczki, stąd różne kolory bransoletek. W oczekiwaniu na zaokrętowanie możemy napić się kawy i zjeść słone, i słodkie przekąski. Musimy również wpisać się na listę i podać adres hotelu, podobnie jak to miało miejsce podczas wizyty w Khao Sok. W końcu zostajemy powitani przez pracownika i zaproszeni do podążania za nim.

2.JPG

Podczas przechodzenia przez brameczkę, wszystkim uczestnikom robiono zdjęcia, takie ładne, ustawiane, myślałam początkowo, że na zakończenie rejsu dostaniemy te zdjęcia, ale nie dostaliśmy, więc pewnie to w razie W :) .

Zajmujemy miejsca i płyniemy.

3.JPG

Powietrze początkowo nie jest super przejrzyste, ale dość szybko sytuacja się poprawia. Plan jest taki, że płyniemy do najbardziej odległego punktu wycieczki, a potem będziemy się przybliżać do portu macierzystego.

4.JPG

5.JPG

6.JPG

Pierwsza atrakcja to snurkowanie. Jedni pływają w kapokach inni bez. Załoga czuwa nad bezpieczeństwem, obserwuje i reaguje gdy widzi coś niepokojącego.

7.JPG

8.JPG

Kto nie chce snurkować może opalać się na pokładzie lub podziwiać widoki.
9.JPG

(...)

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.01.2025 17:42

wiola2012 napisał(a):Pierwsza atrakcja to snurkowanie. Jedni pływają w kapokach inni bez. Załoga czuwa nad bezpieczeństwem, obserwuje i reaguje gdy widzi coś niepokojącego.
Kto nie chce snurkować może opalać się na pokładzie lub podziwiać widoki.

Ja bym posnurkowała (bez kapoka).
Ciekawe co tam pod wodą było widać ?.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.01.2025 19:10

Kolorowej rafy nie ma, ale jest dużo kolorowych rybek, rozgwiazdy. Nie ma nudy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 19:15

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Pierwsza atrakcja to snurkowanie...

Ja bym posnurkowała (bez kapoka).
Ciekawe co tam pod wodą było widać ?.

Tym co byli się podobało, ale mówili, że na Nang Yuan (Koh Tao) było ciekawiej.
ziemniak napisał(a):Kolorowej rafy nie ma, ale jest dużo kolorowych rybek, rozgwiazdy. Nie ma nudy.

Dokładnie tak :tak:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 19:36

Mu Ko Ang Thong

Następnie płyniemy na wysepkę Ko Mae Ko.

10.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

11.JPG

15.JPG

Jakieś ładne plażyczki widać w oddali:

16.JPG

17.JPG

Nie miałam pojęcia, że może tu być tak wiele ludzi. Coś jak na Plaży Wraku :mg: .

18.JPG

Przed nami schodki prowadzące na platformę widokową. Tzn, na tym zdjęciu ja już jestem na schodkach ;) .

19.JPG

Po ich pokonaniu możemy podziwiać widoki na plażę i sąsiednie wysepki.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

29.JPG

Z tego miejsca możemy zejść do kolejnej platformy skąd podziwiamy wewnętrzne, szmaragdowe jeziorko - Blue Lagoon.

25.JPG

26.JPG

Wspinaczka może nie jest męcząca i długa, nawet podczas upału, ale schodki są tak dziwnie skonstruowane, że trzeba bardzo uważać, szczególnie podczas schodzenia.

32.JPG

33.JPG

Wyspa jest domem dla różnych gatunków zwierząt. Musiały się ukryć przed gorącem i ludźmi, bo żadnego nie spotkałam.

31.JPG

Znów mam przed oczami wysepki Parku

27.JPG

28.JPG

Schodzi się przyjemnie, cały czas w cieniu

34.JPG

35.JPG

Na dole ludziów jak mrówków. Większość z nich okupuje bar lub toaletę :mg:.
Jedni odpływają, w ich miejsce przypływają kolejni.

36.JPG

Jak później pokazywałam dzieciom zdjęcia z tej wycieczki, to byli bardzo zdziwieni ilością ludzi. Podobno kilka lat temu było ich duuuużo mniej.
O wyznaczonej godzinie czekamy na naszego przewodnika, kto może chowa się w cieniu.

37.JPG

38.JPG

Ten mostek nie jest zbyt stabilny, na szczęście dość szeroki, dwukierunkowy.

39.JPG

Upewniwszy się, że nie pomyliliśmy łodzi, zasiadamy już trochę zmęczeni na miejscach i płyniemy na kolejna wysepkę, tym razem na obiad.

40.JPG

41.JPG

:hut:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.01.2025 19:57

Wiola mało na twoich zdjęciach takich okazów:

02.jpg

Robiłaś im mało zdjęć czy tak poszli w nowsze łodzie? Pięknie turkotały te silniki, zazwyczaj z mercedesów beczek.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 20:16

ziemniak napisał(a):Wiola mało na twoich zdjęciach takich okazów:
Robiłaś im mało zdjęć czy tak poszli w nowsze łodzie? Pięknie turkotały te silniki, zazwyczaj z mercedesów beczek.

Nie widziałam takich "motorówek". Longtaile jak najbardziej, ale takich jednostek nie kojarzę. Z ciekawości przejrzę dokładnie wszystkie zdjęcia.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.01.2025 20:30

Na 16 stronie, ostatnie twoje zdjęcie. Jest tam dokładnie taka sama.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 20:49

ziemniak napisał(a):Na 16 stronie, ostatnie twoje zdjęcie. Jest tam dokładnie taka sama.

No jest :)
Na innych, gdzieś w tle, też się pojawiają.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.01.2025 20:54

:sm: :piwo:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.01.2025 19:23

Mu Ko Ang Thong, cd.

Płyniemy na obiad.
Wiele osób na swoim blogach pisało, że obiad jedli na pokładzie. Prawdopodobnie wybrali dużą jednostkę i tak to było zorganizowane. My mieliśmy posiłek podany w plenerze, na pięknej, prawie pustej wysepce. Oprócz nas była jeszcze jedna grupka, która właśnie skończyła jeść i mieli niedługo odpływać.

130.JPG

Rozstawiono nam długie ławki i stoły w cieniu, ustawiliśmy się w kolejce jak na stołówce, każdy dostawał mięsko, warzywa, ryż, owoce i jakieś picie.
Jedyny mankament tego miejsca to woda.

131.JPG

Pełno w niej było jakiś roślin, jakby rzęsy. Kąpiel była raczej niemożliwa.
Ale spacerować można było w ładnych okolicznościach przyrody.

93.JPG

95.JPG

96.JPG

97.JPG

99a.JPG

135.JPG

Czas płynie szybko, nasza jednostka już czeka, by zabrać nas w jeszcze jedno miejsce.

99c.JPG

132.JPG

(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.01.2025 21:06

Mu Ko Ang Thong cd.

Następnym przystankiem i punktem kulminacyjnym całej wyprawy, jest Koh Wua Talap, na której oprócz pięknej plaży, znajduje się kolejny punkt widokowy, jednak tym razem ulokowany znacznie wyżej. Wg słów przewodnika, chętnych czeka stroma, kamienista wspinaczka na szczyt, która zajmie co najmniej 30–40 minut w jedną stronę. Alternatywnym sposobem spędzenia czasu na wyspie jest pływanie pomiędzy wysepkami kajakiem lub korzystanie z plaży i cieplutkiej, płytkiej dość wody. Wyspa posiada infrastrukturę umożliwiającą nocleg na niej, więc jeśli ktoś jest chętny to może zaplanować dłuższy pobyt :) .

Dopływamy.

101.JPG

120.JPG

Jakiś większy stateczek zostawił pasażerów i odpłynął na bezpieczną odległość, podobnie jak mniejsze łodzie.

100.JPG

104.JPG

Wysiadamy:

116.JPG

117.JPG

Na punkt widokowy się nie wybraliśmy, za to jak najbardziej całą grupą wybraliśmy się na kajakową wycieczkę. Kajaki i kapoki otrzymywaliśmy za darmo.

102.JPG

103.JPG

107.JPG

107b.JPG

Pływało się cudownie, chociaż słonce piekło niemiłosiernie. Wpadliśmy na świetny pomysł, że popłyniemy na jedną z tych bezludnych plażyczek, które widzieliśmy z łódki. Gdy podpłyneliśmy bliżej wyjaśniło się, dlaczego były puste. Woda przy brzegu nie nadawala się do kąpieli. Wyglądała jak w kwitnącym stawie.

105.JPG

Gdy znudziło nam się wiosłowanie, wróciliśmy na Koh Wua Talap i tam miło spędziliśmy czas aż do zbiórki.

108.JPG

110.JPG

Odpływaliśmy jako jedni z ostatnich. Plaża opustoszała, kajaki równo poukładane , czekają w gotowości na kolejny dzień i kolejnych turystów.

114.JPG

112.JPG

111.JPG

To był bardzo udany dzień :hut: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja