Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.01.2025 21:37

Dla mojej zimowej figury byłoby lepiej, żeby wszystkie posiłki odpłynęły :mg:
Kapitańska Baba napisał(a):To absolutnie nie jest prawda!!!!!

Dziękuję Beatko, ale jednak prawda :oops: . Ale co ja poradzę, że tak lubię te smaki i tajskie, i marokańskie, i polskie :oczko_usmiech:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.01.2025 19:43

Wiola, znowu taki długi przestój :( .
Zabieraj się za pisanie :oczko_usmiech:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.01.2025 16:53

megidh napisał(a):Wiola, znowu taki długi przestój :( .

Bo ja wakacje planowałam i meile do wypożyczalni rozsyłałam, i bilety kupowałam, i to strasznie dużo czasu zabiera, a popracować też trzeba :oczko:. Dzięki za motywację :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.01.2025 10:20

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Wiola, znowu taki długi przestój :( .

Bo ja wakacje planowałam i meile do wypożyczalni rozsyłałam, i bilety kupowałam, i to strasznie dużo czasu zabiera, a popracować też trzeba :oczko:. Dzięki za motywację :D

To się pochwal chociaż jaki kierunek obraliście ;-) .

I napisz coś jeszcze przed feriami :-).
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.01.2025 22:39

Aglaia napisał(a):To się pochwal chociaż jaki kierunek obraliście ;-) .

Kierunek bliski memu sercu czyli Grecja :)
Będziemy w lipcu na Karpathos (zachęceni przez niektórych z tego forum :D ), a w sierpniu chciałabym krótki wyjazd samochodowy do Chorwacji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.01.2025 00:09

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Welcome to Koh Samui.

1.JPG

Wysiadamy na ląd w porcie Pralarn Pier
Taksówki umówione dzień wcześniej przez WhatsApp czekają . Nie ma jednej dużej dla wszystkich, musimy jechać dwiema. Koszt jednej, z portu do Lamai, to 700 batów. O dobrych czasach , a raczej cenach , z Phuket można zapomnieć :tak:. Z drugiej strony, czy to dużo 80 zł za 25 km?
Jesteśmy podekscytowani ...Najdłuższy pobyt, najfajniejszy ośrodek, największa wyspa… tyle możliwości :D.
Do ośrodka Aura Samui dojeżdżamy godzinę przed czasem, z nadzieją, że przyjmą nas wcześniej. Rezerwację robiłam przez Agoda, opłaciłam z góry we właściwym czasie.
Podchodzimy wszyscy, miejsca jest dużo ;)

1a.JPG

Hello, I have reservation ….
No i zaczęło się 8O .
Nie mają naszej rezerwacji.
Była ale podobno ja odwołałam .
Nie odwołałam tylko zmieniłam datę daaawno temu, mam potwierdzenie rezerwacji i dowód opłaty.
W systemie nie ma opłaty i aktywnej rezerwacji :evil: .
Pani pokazuje jakieś wydruki z jakiejś nieznanej mi firmy, nigdzie nie jest napisane Agoda .
Dzwonię do Agoda. Nie odbierają
Pokazuję ponownie wydruk z numerem rezerwacji, ale pod tym nr rzeczywiście jest w ich systemie, że odwołana.
Dzwonię do syna , on do Agoda gdzieś w Europie, dodzwonił się, porozmawiał, pani w recepcji odebrała telefon, kazała czekać. Czekaliśmy z pół godziny może trochę dłużej … i rezerwacja się znalazła.
Ale stres i niesmak pozostał.
W związku z tym, że na nas nie czekano, pokoje nie były przygotowane, dotarło do mnie, że mogłoby ich wcale nie być 8O
Klucze otrzymujemy dopiero o 15:00.
Są piękne, przestronne, czyściutkie jak na 5* przystało, ale jeszcze nie umiem się w pełni nimi cieszyć.
Moja kochana wycieczka też była zestresowana, ale stać ich było na dowcip: ciepło jest, prześpimy się na plaży, coś się znajdzie , nie denerwuj się itp. Teraz mam okazję im za to podziękować :cmok:
Podczas całego pobytu personel próbował nam wynagrodzić początkowe niedogodnosci. Nie mam do nich żalu, to Agoda zawiniła. Ośrodek jest super, śniadania były rewelacyjne, urozmaicone i codziennie inne, a taki standard w Europie jest dla mnie nieosiągalny, no, może na jedną noc :mg: .
W zamian za turbulencje otrzymujemy jedną z lepszych lokalizacji.
Każdy domek to tylko dwa pokoje. Można by nazwać je apartamentami, bo są przestronne bardzo, ale nie mają aneksu. My zajmujemy piętro.

2.JPG

3.JPG

4d.JPG

5.JPG

Wnętrza nie mam, bo te zdjęcia co mam nie nadają się do publikacji :mg: .
Za krzaczkami jest basen, a troszkę dalej morze.

4a.JPG

5c.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

Plan na popołudnie : basen, morze, jedzenie tzn. odwrotnie: jedzenie, basen, morze, spacer, integracja.
Plaża przy naszym ośrodku wyglądała fajnie, a co najważniejsze woda była cały czas i nigdzie nie odpływała :D ..

15.JPG

19.JPG

Nikt nam nie zakłócał spokoju. W Lamai nie ma prywatnychplaż , ale też nikt obcy na naszą część raczej nie przychodził. Aura Samui znajduje się w południowej cześci Lamai, w sąsiedztwie słynnych skałek Babci i Dziadka, których jeszcze pokażę z bliska;)

20.JPG

(...)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2025 08:46

Ośrodek bardzo fajny, choć przygoda z agodową rezerwacją słaba, ja się zawsze mocno wkurzam w takich sytuacjach - tym bardziej, że mieliście to opłacone.....
muszę wrócić sporo stron w tył w tej relacji, bo nie widzieć czemu :oops: :oops: :oops: jakoś ją zaniedbałem, dlaczego!?!?!

:cisza: :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.01.2025 09:13

Jedzie człowiek przez pół świata żeby usłyszeć, ze nie ma gdzie spać...współczuję takiej atrakcji, to zupełnie niepotrzebne nerwy w czasie urlopu :glaszcze:
Dobrze, że pozostałe wrażenia z hotelu wynagradzały kiepski początek :verryhappy:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 09:20

Fajny ośrodek, a Agoda?.... - ja nie mogę się do niej przekonać, co raz trafiam na negatywne opinie, problemy z rezerwacjami i jednak wolę przepłacić, ale mieć spokój.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.01.2025 17:28

tony montana napisał(a):Ośrodek bardzo fajny, choć przygoda z agodową rezerwacją słaba ...

piekara114 napisał(a):Fajny ośrodek, a Agoda?.... - ja nie mogę się do niej przekonać, co raz trafiam na negatywne opinie, problemy z rezerwacjami i jednak wolę przepłacić, ale mieć spokój.

Kapitańska Baba napisał(a):Jedzie człowiek przez pół świata żeby usłyszeć, ze nie ma gdzie spać...współczuję takiej atrakcji, to zupełnie niepotrzebne nerwy w czasie urlopu :glaszcze:
Dobrze, że pozostałe wrażenia z hotelu wynagradzały kiepski początek :verryhappy:

Ośrodek super, jakbym jechała ponownie to tam. Na bookingu była oferta tego ośrodka, ale tylko oferta bezzwrotna i tylko pokoje dwuosobowe. Agoda miała opcję bezpłatnego odwołania i można było zarezerwować pokój dla trzech osób, wtedy system doliczał dostawkę. Booking przy wyborze trzech osób liczył dwa oddzielne pokoje. Agoda w Azjii jest bardziej popularna niż booking i ludzie ją bardzo chwalą. Na Koh Phangan też mieliśmy przez Agodę. Przypadki chodzą po ludziach i na mnie trafiło :?

tony montana napisał(a): ..muszę wrócić sporo stron w tył w tej relacji, bo nie widzieć czemu :oops: :oops: :oops: jakoś ją zaniedbałem, dlaczego!?!?!

Rekiny w Egipcie, tzn. myśl o nich Cię rozproszyła :oczko_usmiech: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2025 18:03

Współczuję Ci stresu związanego z agodową rezerwacją , wiem że tak czasem bywa , tylko dlaczego na wakacjach :oczy:
Miejscówka paluszki lizać :mg:

wiola2012 napisał(a):Ośrodek super, jakbym jechała ponownie to tam.

To najlepsza rekomendacja :D

Pozdrawiam
Piotr
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 17.01.2025 08:08

wiola2012 napisał(a):
Aglaia napisał(a):To się pochwal chociaż jaki kierunek obraliście ;-) .

Kierunek bliski memu sercu czyli Grecja :)
Będziemy w lipcu na Karpathos (zachęceni przez niektórych z tego forum :D ), a w sierpniu chciałabym krótki wyjazd samochodowy do Chorwacji.

Czyli powrót do Europy :-) .

Rzeczywiście ten wasz ostatni ośrodek wygląda bardzo fajnie. Chociaż przygody z Agodą nie zazdroszczę szczególnie, że podróżowaliście wiekszą grupą więc znalezienie alternatywnego noclegu mogło być trochę kłopotliwe. My nigdy nie korzystaliśmy z tej platformy. Jesteśmy wierni booking. Zawiedli nas chyba tylko raz kiedy w ostatniej chwili odwołali nam rezerwację samochodu robioną przez ich stronę. Ale na szczęście udało nam się załatwić auto inaczej.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.01.2025 18:07

piotrf napisał(a):Współczuję Ci stresu związanego z agodową rezerwacją , wiem że tak czasem bywa , tylko dlaczego na wakacjach :oczy:

No właśnie. Musiałam się potem długo odstresowywać :oczko_usmiech:
piotrf napisał(a):Miejscówka paluszki lizać :mg:
wiola2012 napisał(a):Ośrodek super, jakbym jechała ponownie to tam.

To najlepsza rekomendacja :D

:tak: :tak: :tak:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.01.2025 18:14

Aglaia napisał(a):Czyli powrót do Europy :-) .

Latem tak, będzie Europa, natomiast dalszy wyjazd chyba w ferie 2026, nie chcę zapeszać :D .
Aglaia napisał(a):...podróżowaliście wiekszą grupą więc znalezienie alternatywnego noclegu mogło być trochę kłopotliwe.

No właśnie, jeden pokój to nie problem, ale 4? Na szczęście było, minęło.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.01.2025 19:45

wiola2012 napisał(a):Hello, I have reservation ….
No i zaczęło się 8O .
Nie mają naszej rezerwacji.
Współczuję. Takie atrakcje się fajnie wspomina po kilku latach, ale tam na miejscu wesoło nie jest.

wiola2012 napisał(a):Plan na popołudnie : basen, morze, jedzenie tzn. odwrotnie: jedzenie, basen, morze, spacer, integracja.
Plaża przy naszym ośrodku wyglądała fajnie, a co najważniejsze woda była cały czas i nigdzie nie odpływała :D ..
Fajny ten ośrodek i jego otoczenie. Ale o co chodzi z tą wodą ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja