Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.01.2025 20:56

Piękne miejsce :spoko: , chyba nie umiałbym sobie odmówić wizyty tam będąc na Waszym miejscu :tak:

Dobrze wiem jakim zbawieniem w upale może być przymglone przez chmury czy mgły słońce :lol: dlatego doskonale rozumiem Twoją siostrę . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2025 18:13

piotrf napisał(a):Piękne miejsce :spoko: , chyba nie umiałbym sobie odmówić wizyty tam będąc na Waszym miejscu :tak:

Podczas podróży promem na Koh Tao, mieliśmy przed oczami duży monitor i chcąc nie chcąc musieliśmy na okrągło oglądać filmiki z najciekawszych miejsc okolicy. Koh Nang Yuan było na pierwszym miejscu :). Nie można było nie popłynąć :tak:
piotrf napisał(a):Dobrze wiem jakim zbawieniem w upale może być przymglone przez chmury czy mgły słońce :lol: dlatego doskonale rozumiem Twoją siostrę . . .

Dokładnie tak, zapewne zdjęcia w pełnym słońcu są cudowne, ale nasza pogoda była idealna.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2025 20:12

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Koh Tao cd.

Po powrocie z Nang Yuang, odświeżeniu się i obiedzie zostaje nam sporo czasu, który warto by sensownie wykorzystać. Część grupy, w tym ja z mężem, wypożyczamy skutery, żeby rozejrzeć się trochę po wysepce. Miałam zaznaczonych kilka punktów na mapce i nimi się kierowałam wyznaczając trasę skuterowej wycieczki.
Skutery wypożyczyliśmy obok recepcji naszego hotelu. Za taki mocniejszy, który udźwignie nas oboje, płacimy 350 batów, a za taki zwykły (bardziej jednoosobowy albo dla dwóch lekkich osób ;) ) opłata jest 250. Są to ceny na całą dobę. Nie ważne, że wykorzystamy tylko 3-4 godziny. Ponieważ nie chcemy zostawiać paszportów, to musimy wpłacić kaucję w wysokości 100 $ za jeden skuter.

Na tym punkcie widokowym spędzamy trochę czasu nie tylko podziwiając widoki, ale bardziej wyrównując oddech i bicie serca, po pierwszych kilometrach pokonanych w ruchu lewostronnym :mg:

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

A potem zjeżdżamy ostro w dół i dojeżdżamy do parkingu przy plaży Haad Sai Daeng. Zostawiamy skutery i idziemy na spacer.
Całkiem sympatycznie prezentował się ten pensjonat...

14.jpg

... zlokalizowany przy takiej plaży:

11.jpg

12.jpg

13.jpg

The Brothers ;) ...

15.jpg

...dyskutują o czymś, gdy ja stopami sprawdzam czystość i temperaturę wody.

Następnie jedziemy na Shark Bay. Jest to świetna, zacieniona plaża na terenie ośrodka Haad Tien Beach. Wejście na teren pilnują strażniczy - ochroniarze, jednak wpuszczają nas bez żadnej opłaty, pewnie dlatego, że już późno i powiedzieliśmy, że chcemy tylko chwilę pospacerować i zrobić sobie zdjęcia.
Teren jest bardzo ładnie zagospodarowany, a i plaża fajna.

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Zaczyna się robić ciemno, a to znak, że musimy się na naszych skuterach ewakuować. Nie zaryzykowałabym jazdy wieczorem tym środkiem lokomocji. Zostało kilka punkcików na mapce, ale musimy odpuścić.
Zdanie skuterów odbyło się bez problemu. Panowie zerknęli tylko pobieżnie czy nic nie jest urwane. Ponieważ nie było, oddali nam kaucję.
Wieczór spędzimy w naszym ośrodku, ale wcześniej już całą grupą pójdziemy na kolację. Wybieramy dla odmiany knajpkę, która przyciągnęła nas zapachem grillowanego mięsiwa. Niestety musieliśmy usiąść w środku, bo stoliki od strony morza pływały :D .

22.jpg

Powrocie z przejażdżki zamówiłam w recepcji auto na kolejny dzień, które zawiezie nas do portu. Tę usługę hotel oferuje gratis. Kupiłam również bilety na prom na Ko Samui . Przewoźnik ten sam, z którym płynęliśmy w tę stronę - Lomprayah. Rejs będzie trwał dłużej, z krótkim przystankiem na Ko Phangan.
Ale o tym w kolejnym odcinku.
:papa:

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 01:23

wiola2012 napisał(a):Wybieramy dla odmiany knajpkę, która przyciągnęła nas zapachem grillowanego mięsiwa. Niestety musieliśmy usiąść w środku, bo stoliki od strony morza pływały :D .

Bo to zdecydowanie odpływowa knajpa była
:mg:

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.01.2025 17:29

^ tak, zdecydowanie :lezekwicze:

fajna relacja, a zdjęcia szczególnie te z pierwszej strony ;)

Bardzo mi spodobały się twoje słowa wstępu, takie idealne do słowa Tajlandia. My byliśmy w grudniu 2014 roku na jednym z półwyspów Krabi. Polecieliśmy też na dzień do Bangkoku. Dla nas przygoda niesamowita i dobre jedzenie. Znajomi, którzy polecieli rok później w te same okolice powiedzieli, że dla nich totalna porażka. :?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 17:32

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Wybieramy dla odmiany knajpkę, która przyciągnęła nas zapachem grillowanego mięsiwa. Niestety musieliśmy usiąść w środku, bo stoliki od strony morza pływały :D .

Bo to zdecydowanie odpływowa knajpa była
:mg:

:lol:
Plus tych pływów jest taki, że jak starowany turysta zarezerwuje miejsce ręcznikiem, to się nazajutrz zdziwi :oczko:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.01.2025 17:33

Niezła ta knajpa. Siedzisz sobie spokojnie a tu obiad odpływa :lol: :lol: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 18:02

ziemniak napisał(a):fajna relacja, a zdjęcia szczególnie te z pierwszej strony ;)

Dziękuję :proszedzieki:
Czyli dobrze wybrałam na zachętę ;)
ziemniak napisał(a): Bardzo mi spodobały się twoje słowa wstępu, takie idealne do słowa Tajlandia. My byliśmy w grudniu 2014 roku na jednym z półwyspów Krabi. Polecieliśmy też na dzień do Bangkoku. Dla nas przygoda niesamowita i dobre jedzenie. Znajomi, którzy polecieli rok później w te same okolice powiedzieli, że dla nich totalna porażka. :?

Otóż to.
Na pytania znajomych, rodziny „czy warto” udzielam podobnej odpowiedzi. Zależy co kto lubi i czego oczekuje.
Następny raz w Taj, … kiedyś…to będzie Krabi i okolice .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 18:05

ziemniak napisał(a):fajna relacja, a zdjęcia szczególnie te z pierwszej strony ;)

Dziękuję :proszedzieki:
Czyli dobrze wybrałam na zachętę ;)
ziemniak napisał(a): Bardzo mi spodobały się twoje słowa wstępu, takie idealne do słowa Tajlandia. My byliśmy w grudniu 2014 roku na jednym z półwyspów Krabi. Polecieliśmy też na dzień do Bangkoku. Dla nas przygoda niesamowita i dobre jedzenie. Znajomi, którzy polecieli rok później w te same okolice powiedzieli, że dla nich totalna porażka. :?

Otóż to.
Na pytania znajomych, rodziny „czy warto” udzielam podobnej odpowiedzi.
Następny raz w Taj …kiedyś … to będzie Krabi i okolice :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 18:09

Kapitańska Baba napisał(a):Niezła ta knajpa. Siedzisz sobie spokojnie a tu obiad odpływa :lol: :lol: :lol:

Dla mojej zimowej figury byłoby lepiej, żeby wszystkie posiłki odpłynęły :mg:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.01.2025 18:43

wiola2012 napisał(a):Część grupy, w tym ja z mężem, wypożyczamy skutery, żeby rozejrzeć się trochę po wysepce.

Skutery to fajny sposób na zwiedzanie, ale ja już chyba nigdy na niego nie wsiądę. Blizna na łuku brwiowym (na szczęście malutka) przypomina mi o tym, aby nie ryzykować.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 18:53

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Część grupy, w tym ja z mężem, wypożyczamy skutery, żeby rozejrzeć się trochę po wysepce.

Skutery to fajny sposób na zwiedzanie, ale ja już chyba nigdy na niego nie wsiądę. Blizna na łuku brwiowym (na szczęście malutka) przypomina mi o tym, aby nie ryzykować.

Osób jeżdżących na skuterach jest więcej niż tych chodzących pieszo: kobiety z małymi dziećmi, chłopcy, dziewczęta, turyści … bez kasków, wymuszający pierwszeństwo, wciskający się na skrzyżowaniu tuż przed innym skuterem czy autem. Z moim mężem, siedząc za jego plecami, czułam się bezpiecznie, szwagier po powrocie z przejażdżki powiedział : nigdy więcej .
Po powrocie do Polski rozmawiałam z koleżanką i pochwaliłam się min. ta przejażdżką. Była przerażona, jej kuzyn jeździ na wózku po wypadku w Tajlandii :bojesie: . Pech czy brak umiejętności?
Na Koh Samui nie wypożyczaliśmy skutera, bo nie było chętnych :oczko: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2025 20:33

Ze skuterami jest tak , jak z każdym pojazdem , z rowerem włącznie :tak: . Potrafisz bezpiecznie go prowadzić , albo tylko tak się wydaje . Kilka razy jeździliśmy na skuterach , quadach , rowerach z wypożyczalni ( również w bardzo trudnym terenie ) i nie było z tym problemu , za każdym razem jednak mieliśmy do czynienia z bezmyślną brawurą i płeć ani wiek nie miały żadnego związku w tym :oczko: Trzeba uważać i to bardzo na takich z "ułańską fantazją" :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.01.2025 10:25

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Niezła ta knajpa. Siedzisz sobie spokojnie a tu obiad odpływa :lol: :lol: :lol:

Dla mojej zimowej figury byłoby lepiej, żeby wszystkie posiłki odpłynęły :mg:

To absolutnie nie jest prawda!!!!!
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.01.2025 21:30

piotrf napisał(a):Ze skuterami jest tak , ... Trzeba uważać i to bardzo na takich z "ułańską fantazją" :tak:

Tak, trzeba mieć oczy dookoła głowy, pewną wprawę i wyczucie, bo jednak nachylenie jezdni spore, a nigdy nie wiadomo czy hamulec zadziała i zostaje hamowanie metodą Freda Flintstone'a :oczko_usmiech: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja