Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.11.2024 13:44

piotrf napisał(a):Moja córcia właśnie wróciła z Tajlandii zachwycona , jej zdjęcia również zarażają . Może to pora na zmianę smaków :spoko:

Tak niedawno pisałeś, że córka wybiera się do Tajlandii, a Ona już wróciła!? I to zachwycona-zarażona ;). Bardzo się cieszę, że nie tylko my mamy taki pozytywny odbiór Tajlandii :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.11.2024 14:16

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Koh Tao cz. 1

Czas. Newton twierdził, że jest absolutny i jednakowy w całym wszechświecie, Einstein uświadamiał nas, że czas nie płynie odrębnie, lecz jest związany jako czwarty wymiar w pojęciu czasoprzestrzeni. Zgodnie z podstawowym założeniem ogólnej teorii względności, grawitacja powoduje zakrzywienie czasoprzestrzeni. Zegary umieszczone w silniejszym polu grawitacyjnym chodzą wolniej, dlatego zegar leżący na powierzchni Ziemi chodzi wolniej, niż zegar umieszczony na przykład na szczycie wieży. Sprzeczałabym się z Albertem co do tych miejsc, bo wg moich obserwacji nie miejsce położenie zegara się liczy, ale okoliczności :mg: . Zdecydowanie wolniej chodzi gdy podczas jesiennej pluchy czekam na grudniowy, bożonarodzeniowy śnieżek albo gdy jestem w pracy, natomiast niemiłosiernie przyspiesza gdy jestem na urlopie :tak:.
Na potwierdzenie mojej teorii, 3 dni na Koh Phangan przemknęły nie wiadomo kiedy i znów trzeba było się pakować i zbierać na prom.
Bardzo mi się tu podobało i trochę żałowałam, że byliśmy tak krótko. Niebo od rana zasnuwały lekkie chmurki. Przed wyjazdem poszłam na pożegnalny spacerek.
Sztruksik na plaży nie jest dziełem przyrody ale ludzkich rąk :)

1.JPG

Towarzysz spaceru i jedna z nielicznych żywych istot jakie spotkałam:

2.JPG

Może się wypogodzi ...?

3.JPG

Na Koh Tao popłyniemy linią Lomprayah High Speed Ferries. Bilety kupiliśmy w hotelowej recepcji, dostaliśmy potwierdzenie rezerwacji, ale po fizyczny bilet musimy udać się do kasy. Prom odpływa o 12:00 stąd. O godzinie 13:30 będziemy na miejscu. W porcie trzeba zjawić się godzinę przed czasem min. po to, żeby odebrać w okienku bilety, ponaklejać identyfikatory na bagaż i koszulki. Dzięki temu obsługa wie, na który prom kierować turystów i mamy też pewność, że nasze duże walizki popłyną dokąd trzeba. Podoba mi się porządek i organizacja oraz względna punktualność u tego przewoźnika. Podejrzewam, że w wysokim sezonie biletów może zabraknąć, dlatego lepiej kupić wcześniej, jeśli komuś zależy na konkretnym kursie.
Koszt biletu w jedną stronę to około 50 zł.
No dobrze, to płyniemy.

4.jpg

Goni nas jakaś galera 8O ? Może Beatka by wiedziała o co chodzi z tymi masztami :oczko: .

6.jpg

Dopływamy:

7.jpg

8.jpg

10.jpg

W porcie ruch jak to w porcie :D

9.jpg

11.jpg

Taksówki same nas znajdują, ale nie ma szans na jakieś negocjacje. Wysepka jest malutka i bez względu na odległość trzeba zapłacić sporo batów. Po kilku minutach wysiadamy przed recepcją, w progu już czekają uśmiechnięci pracownicy, witają zimnym soczkiem pomarańczowym, a po załatwieniu formalności odprowadzają do naszych domków.
Droga z recepcji do ośrodka:

11a.jpg

Na wprost jest nasz domek, zajmiemy pokój na dole. W tym niebieskim, obok schodków, też będą nasi :D .

13.jpg

Pijąc kawę na tarasie będziemy mieli taki widoczek:

16.jpg

15.jpg

A do basenu 2 kroki:

12.jpg

Nasz ośrodek to DD Hut Koh Tao.
Ps. Jeśli ktoś będzie chciał poznać moją opinię na temat tego obiektu, to znajdzie ją na booking :)
(...)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.11.2024 14:21

I to jest miejscówka :hearts: Jeszcze tylko słońce mogłoby wyjść i czas może się zatrzymać na dłuuuuuuuuuuuugo :proszedzieki: :verryhappy:

pozdrawiam, Michał

/edit/ kliknąłem Ci, że opinia pomocna ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.11.2024 16:41

Ależ piękny ten ośrodek! :hearts:

No proszę, sztruksik na plaży 8) Zupełnie jak na trasie narciarskiej ;)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.11.2024 21:03

wiola2012 napisał(a):Nasz ośrodek to DD Hut Koh Tao.
Ps. Jeśli ktoś będzie chciał poznać moją opinię na temat tego obiektu, to znajdzie ją na booking :)
(...)

Sądząc po Twoim entuzjazmie myślałam że opinia będzie super. A jednak nie wszystko było takie idealne.

majkik75 napisał(a):/edit/ kliknąłem Ci, że opinia pomocna ;)

Czy takie kliknięcie ma jakiś skutek dla osoby, która napisała opinię.
Ps. Też kliknęłam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.12.2024 10:42

Ty miałaś ten pokój z zapaszkami?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.12.2024 09:17

majkik75 napisał(a):I to jest miejscówka :hearts: Jeszcze tylko słońce mogłoby wyjść i czas może się zatrzymać na dłuuuuuuuuuuuugo

maslinka napisał(a):Ależ piękny ten ośrodek! :hearts:

Lokalizację, położenie i wynikające z niego zagospodarowanie terenu miał świetne :D.
maslinka napisał(a): No proszę, sztruksik na plaży 8) Zupełnie jak na trasie narciarskiej ;)

Też mi się ze śnieżkiem skojarzyło :)

majkik75 napisał(a): kliknąłem Ci, że opinia pomocna ;)

Dziękuję :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.12.2024 09:23

Ten dziwny twór wygląda mi na rybola ale głowy za to nie dam :lol: :lol: :lol:

Chyba też by mi było szkoda opuszczać poprzednie miejsce - bardzo mi się tam podobało. Ale widzę, że i nowa miejscówa porządna :serduszka:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.12.2024 09:28

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nasz ośrodek to DD Hut Koh Tao.
(...)

Sądząc po Twoim entuzjazmie myślałam że opinia będzie super. A jednak nie wszystko było takie idealne .

piekara114 napisał(a):Ty miałaś ten pokój z zapaszkami?

Tak. Nasz pokój był najdroższy więc i wymagania miałam co do niego wyższe niż np. w dżungli…
i miał zapaszek, co prawda nie non stop, ale mi przeszkadzało, bo ja mam zbyt mocno rozwinięty zmysł węchu ;) . Siostra miała dużo tańszy w niebieskim budynku i był przestronny, odnowiony i pachnący.
megidh napisał(a):
majkik75 napisał(a):/edit/ kliknąłem Ci, że opinia pomocna ;)

Czy takie kliknięcie ma jakiś skutek dla osoby, która napisała opinię.
Ps. Też kliknęłam.

Nie mam pojęcia, ale dziękuję :D.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.12.2024 09:36

Kapitańska Baba napisał(a):Ten dziwny twór wygląda mi na rybola ale głowy za to nie dam :lol: :lol: :lol:

Dzięki, zaraz sobie poczytam, ale prawda, że dziwny :)?
Kapitańska Baba napisał(a):Chyba też by mi było szkoda opuszczać poprzednie miejsce - bardzo mi się tam podobało. Ale widzę, że i nowa miejscówa porządna :serduszka:

Nowa miejscówka fajna, grzechem by bylo się czepiać , ale serca tam nie zostawiłam :tak: .
Poprzednia strona

Powrót do Azja