Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 26.11.2024 16:22

wiola2012 napisał(a):... Jeden kraj to zbyt mało, żeby wyrobić sobie zdanie o tym rejonie świata ;) , ale ceny rzeczywiście atrakcyjne. Jeśli ktoś dysponuje urlopem w listopadzie to może planować.

Teraz, słyszy się o trendzie na Wietnam. Coraz bardziej odkrywany i ceniony, także za te ceny. A Sao Beach znalazła się w czołówce najpiękniejszych plaż świata ))

/////.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2024 16:25

Koh Raham i Secret Beach
Dzień się jeszcze nie skończył, chociaż trwa już dość długo w mojej relacji ;) .
Kolejnym miejscem, do którego chciałam pojechać, było Koh Raham. Zobaczyłam filmik jednej z instagramowych influencerek i stwierdziłam, że warto :D.
W Koh Raham można się najeść, zrelaksować, poskakać do wody lub iść na plażę ( Secret Beach) .
Z parkingu schodzimy do morza i skręcamy w taką ścieżkę:

Koh Rahan (2).JPG

Nie mogę sobie odmówić przyjemności :D

Koh Rahan (3).JPG

Miejsce jest ładnie zagospodarowane:

Koh Rahan (5).JPG

Koh Rahan 2 (4).JPG

Koh Rahan (8).JPG

Koh Rahan (9).JPG

Koh Rahan 2 (5).JPG

Koh Rahan 2 (7).JPG

Koh Rahan 2 (9).JPG

Koh Rahan 2 (11).JPG

Koh Rahan 2 (12).JPG

Koh Rahan 2 (15).JPG

Koh Rahan 2 (14).JPG

Podczas posiłku czy odpoczynku można delektować się widoczkami:

Koh Rahan 2 (17).JPG

Koh Rahan (10).JPG

Koh Rahan (11).JPG

Zamówiłam to danie:

Koh Rahan (17).JPG

Koh Rahan (16).JPG

Było pyszne :verryhappy:

Potem jedni poszli skakać do wody:

Koh Rahan (15).JPG

Koh Rahan (13).JPG

Inni na plażę taką:

Koh Rahan 2 (16).JPG

lub położoną w pobliżu parkingu Secret Beach.

Koh Rahan (1).JPG

Do hotelu dotarliśmy dość późno, na zachód słońca byśmy nie zdążyli pobiec bo to około 1,2 km, chociaż plany były ambitne, natomiast po krótkim odpoczynku wybraliśmy się na ostatni spacer po wiosce.
(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2024 16:58

Uliczki Haad Rin całkiem ładnie się prezentują gdy pozapalano światełka :) .

wieczór (3).JPG

wieczór (4).JPG

wieczór (5).JPG

wieczór (6).JPG

wieczór (7).JPG

Drogowskaz :)

wieczór (1).JPG

kieruje nas tutaj :mg:

wieczór (9).JPG

Panujący dookoła spokój już nas nie zaskakuje. Wiemy, że to cisza przed burzą, tzn. przed pełnią ;). Wtedy będzie tu hałas i zabawa, ale mi taki stan bardziej się podoba.

wieczór (8).JPG

wieczór (10).JPG

Wracamy do ośrodka od strony plaży.

wieczór (2).JPG

Pusto wszędzie...

wieczór.JPG

Dobranoc :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.11.2024 17:09

Co to było to coś na srodku Twojego talerza?? 8O
Mówisz że pyszne? Wierzę na słowo :oczko:

Super miejsce - te drzewa, piaszczyste ścieżki, liny - cudo :serduszka:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2024 20:14

Kapitańska Baba napisał(a):Co to było to coś na srodku Twojego talerza?? 8O
Mówisz że pyszne? Wierzę na słowo :oczko:

To był dziki ryż ze smażonymi kawałkami jakiegoś owocu, ale nie pamiętam jakiego i kurczak w sosiku słodko pieprzowym. Smakowo było pyszne (dla moich kubków :oczko_usmiech: )
Kapitańska Baba napisał(a):Super miejsce - te drzewa, piaszczyste ścieżki, liny - cudo :serduszka:

To prawda, aż żal było odjeżdżać :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.11.2024 20:15

wiola2012 napisał(a):Nie mogę sobie odmówić przyjemności :D
Obrazek

I jakie miałaś wrażenia z tego bujania :?:.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.11.2024 20:27

AdamSz napisał(a):
wiola2012 napisał(a):... Jeden kraj to zbyt mało, żeby wyrobić sobie zdanie o tym rejonie świata ;) , ale ceny rzeczywiście atrakcyjne. Jeśli ktoś dysponuje urlopem w listopadzie to może planować.

Teraz, słyszy się o trendzie na Wietnam. Coraz bardziej odkrywany i ceniony, także za te ceny.
W tym regionie obecnie jest trendy Kambodża...

Widzę, że spora część plaż ma jakieś fajne zaplecze, ścieżki, huśtawki itp. (w świetnym stylu zrobione) Czy były przy nich miejsca bardziej naturalne czy w takie się nie zapuszczaliście?

Secret beach świetna :hearts:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 26.11.2024 21:03

piekara114 napisał(a):
AdamSz napisał(a):

Teraz, słyszy się o trendzie na Wietnam. Coraz bardziej odkrywany i ceniony, także za te ceny.
W tym regionie obecnie jest trendy Kambodża... [/quote]

Tak, masz rację. Najnowszy trend to Kambodża. Może dlatego, że ceny o połowę tańsze ))... Zaczyna się nie od 6 euro, tylko od 3 euro, doba dla dwojga ;)

A położenie wyspy Phu Quoc, w stosunku do Kambodży, przypomina położenie Korfu w stosunku do Albanii // Czyżby relacje cenowe były podobne ??//

/////
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2024 21:53

megidh napisał(a):I jakie miałaś wrażenia z tego bujania :?:.

Ja tak delikatnie, bo błędnik mi szaleje, ale całkiem fajnie było :) .
piekara114 napisał(a):Widzę, że spora część plaż ma jakieś fajne zaplecze, ścieżki, huśtawki itp. (w świetnym stylu zrobione) Czy były przy nich miejsca bardziej naturalne czy w takie się nie zapuszczaliście?
Secret beach świetna :hearts:

Tych plaż jest bardzo dużo, są długie, bezludne praktycznie, zawsze można odejść kawałek i jest się samemu. To zaplecze, o którym wspominasz jest takie "nienachalne", jeden bar, kilka leżaczków jeśli ktoś chce skorzystać, a potem długo, długo nic, piasek i woda. Tzn. woda jest wtedy gdy nie ma odpływu :mg:. Przeważnie przy każdej ładniejszej plaży na Koh Phangan jest jakiś ośrodek z domkami, które maja bezpośredni dostęp do niej, ale ustronne zatoczki też się znajdzie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2024 22:10

AdamSz napisał(a): A położenie wyspy Phu Quoc, w stosunku do Kambodży, przypomina położenie Korfu w stosunku do Albanii // Czyżby relacje cenowe były podobne ??//

Tak, masz rację. Pierwsze spojrzenie na mapę i pomyślałam, że wyspa należy do Kambodży.
Na forum są relacje z Kambodży (Margaretka), a z Wietnamu pisał Gego na swoim blogu i przyznam się, że to zdjęcie mnie przeraziło :ciska: . (rok 2018 co prawda, podobno w tej kwestii się pozmieniało).
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.11.2024 10:56

wiola2012 napisał(a):
AdamSz napisał(a): A położenie wyspy Phu Quoc, w stosunku do Kambodży, przypomina położenie Korfu w stosunku do Albanii // Czyżby relacje cenowe były podobne ??//

Tak, masz rację. Pierwsze spojrzenie na mapę i pomyślałam, że wyspa należy do Kambodży.
Na forum są relacje z Kambodży (Margaretka), a z Wietnamu pisał Gego na swoim blogu i przyznam się, że to zdjęcie mnie przeraziło :ciska: . (rok 2018 co prawda, podobno w tej kwestii się pozmieniało).

No 8O .... Pies (z półmiska :grzybki: ), trącał te 3 euro, Wybieram Wietnam za 6 euro. Drożyzna, ;) ale wyższa kultura ))))

/////
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.11.2024 14:23

Te fotki to z Wietnamu
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.11.2024 15:55

Mówi się, że w Warszawie, "luksus" tylko dla swojaków. I chyba dalej w podziemiu ?? A może już nie ??
....

Zdecydowanie wybieram Hau Cafe :)

https://warszawa.naszemiasto.pl/otwarto ... c1-9246185

/////
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.11.2024 16:31

AdamSz napisał(a):Zdecydowanie wybieram Hau Cafe :)
https://warszawa.naszemiasto.pl/otwarto ... c1-9246185

Co kraj to obyczaj :)
Jeśli jest zainteresowanie i zapotrzebowanie to czemu nie :spoko: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.11.2024 18:34

wiola2012 napisał(a):
Uliczki Haad Rin całkiem ładnie się prezentują gdy pozapalano światełka :) .

. . .

Panujący dookoła spokój już nas nie zaskakuje. Wiemy, że to cisza przed burzą, tzn. przed pełnią ;). Wtedy będzie tu hałas i zabawa, ale mi taki stan bardziej się podoba.

Piękne , klimatyczne miejsca , idealne na podładowanie baterii :verryhappy:
Moja córcia właśnie wróciła z Tajlandii zachwycona , jej zdjęcia również zarażają . Może to pora na zmianę smaków :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja