Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2024 11:32

wiola2012 napisał(a):Eh, ten polski listopad, oby się skończył szybko!
Nie narzekam na ten listopad :mg:
IMG_20241105_124953_resize_55.jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.11.2024 17:07

piekara114 napisał(a):

Toż to rozpusta w czystej postaci :rotfl: :mg: :oczko:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.11.2024 21:06

Kapitańska Baba napisał(a):Lenistwo w takiej pustce to ja rozumiem, raz na jakiś czas można :lol: :lol: :lol:

Warunki rzeczywiście były sprzyjające, a większość osób, które znam, powiedziałoby, że tego lenistwa było zdecydowanie za mało :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba napisał(a):Targ z jedzeniem bardzo mi się podoba. Te ryby na stole - dobrze, że patrzyłam na nie w trakcie śniadania i już zaspokojonego najgorszego głodu bo bym chyba monitor pogryzła :mg: :mg:

:lol: :lol: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.11.2024 21:13

piekara114 napisał(a):

A gdzie to takie listopadowe "pluchy i mgły" panują?
Kapitańska Baba napisał(a):Toż to rozpusta w czystej postaci :rotfl: :mg: :oczko:

Toż przecież :D i widać, że daje Beatce zadowolenie ;) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.11.2024 21:45

Wtorek
Wycieczka po wyspie

Podczas porannej kawy na balkonie mąż wypatruje w liściach rój. Zgłosiliśmy personelowi i trzeba przyznać, że zadziałali szybko :)

p1.JPG

Dzisiaj będzie intensywnie, w przeciwieństwie do dnia wczorajszego :D . Jeszcze w Polsce znalazłam kontakt do kierowcy, który posiada auto z klimatyzacją i oferuje całodzienne wycieczki po wyspie. Najlepszą opcją by był skuter, ale jak pisałam na początku relacji, bez prawa jazdy na motor, jeździ się na własne zyryko, jak to mówił mój syn :) . Mogliśmy wynająć auto i skuter, ale opcja Toyoty z kierowcą była kusząca, a cena jak najbardziej akceptowalna (wyszło 55 zł/os. za cały dzień, dla porównania, mocniejszy skuter kosztowałby z paliwem niecałe 20 zł/os.)
Pokazuję kierowcy moją mapkę z chorągiewkami, kiwa głowa na znak akceptacji. Jedno miejsce odrzuca, że nie warto, inne dodaje. Niech mu będzie, przecież nie ja tu mieszkam :) .
Koh Phangan to wyspa o powierzchni około 125 km2. Ma ona w linii prostej długość około 15 km i szerokość około 10 km. Pojedziemy na północ wyspy, a potem wrócimy jej zachodnią stroną.
Pierwszy punkt, warty odwiedzenia wg kierowcy to Wat Maduea Wan - buddyjska świątynia, do której prowadzą niesamowite schody.

p1a.JPG

p2.JPG

Na górze jesteśmy sami, nie licząc jakiegoś drobiu, którego pianie słyszeliśmy. Otoczenie nie jest do końca zadbane, ale ma swój klimat i jestem pewna, że sprzyja medytacjom i modlitwie.

p6.JPG

p7.JPG

p8.JPG

p9.JPG

p9b.JPG

Na dole znajdują się inne budynki zależące do kompleksu.

p12.JPG

p12a.JPG

p12b.JPG

A oto i wspomniany drób :mg:

p13.JPG

Jackfruit

p14.JPG

Teraz pojedziemy do Kuan Yin Temple - chinskiej świątyni. Za wstęp trzeba zapłacić jakieś niewielkie pieniążki, ale warto.
Zbiórka :mg:

p15.JPG

Kuan Yin znana również jako Świątynia Bogini Miłosierdzia, jest poświęcona Kuan Yin – buddyjskiej bodhisattwie współczucia i miłosierdzia. Znajduje się na wzgórzu w Chaloklum, na północy wyspy i jest popularnym miejscem odwiedzin zarówno dla miejscowych, jak i turystów. W skład świątyni wchodzą trzy budynki. Architektura świątyni jest typowo chińska, pełna żywych kolorów, zdobiona smokami i różnymi symbolami buddyjskimi.

Pierwszy budynek, do którego można wejść, ale należy zdjąć obuwie i osłonić kolana.

p16.JPG

p17.JPG

p18.JPG

p19.JPG

Spacerujemy dalej. Na terenie kompleksu jest nasza grupa i może jeszcze z 5 osób. Nie wchodzimy sobie w drogę :) .

p23.JPG

p25.JPG

p30.JPG

Ze wzgórz roztaczają się piękne widoki. Warto usiąść i podelektować się nimi, wyciszyć i pomedytować :)

p26.JPG

p31.JPG

p28.JPG

Po lewej pole ananasów.

p32.JPG

p32a.JPG

Budda jest niezmiennie zadowolony ...

p35.JPG

... i ja też jestem zadowolona :D, bo za parę minut będziemy na plaży. Na zdjęciach nie widać, jak wilgotne jest powietrze, jak jest parno i gorąco :)

p36.JPG

Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2024 09:00

Te schody są w kosmos 8O Ale robią klimat, nie powiem :hearts:
A drób - toż to sama słodycz i zawsze fajnie gdacze :lol:

Nie miałam pojęcia jak rosną ananasy, myślałam że na jakichś drzewach :oops: :lezekwicze:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.11.2024 22:43

Kapitańska Baba napisał(a):Nie miałam pojęcia jak rosną ananasy, myślałam że na jakichś drzewach :oops: :lezekwicze:

Nie Ty jedna :lool: . Też tak kiedyś myślałam, ale dzięki relacjom się dowiedziałam i już nie byłam zaskoczona :D (chyba Beata i Gosia pisały o tych ananasach).
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.11.2024 20:02

wiola2012 napisał(a):Mogliśmy wynająć auto i skuter, ale opcja Toyoty z kierowcą była kusząca, a cena jak najbardziej akceptowalna (wyszło 55 zł/os. za cały dzień, dla porównania, mocniejszy skuter kosztowałby z paliwem niecałe 20 zł/os.)
Takie ceny to ja rozumiem :D .

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Nie miałam pojęcia jak rosną ananasy, myślałam że na jakichś drzewach :oops: :lezekwicze:

Nie Ty jedna :lool: . Też tak kiedyś myślałam, ale dzięki relacjom się dowiedziałam i już nie byłam zaskoczona :D (chyba Beata i Gosia pisały o tych ananasach).
Jeśli masz mnie na myśli, to ja się wypieram. W życiu nie widziałam, jak rosną ananasy i też myślałam, że na drzewach. Podróże kształcą :nauka:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.11.2024 21:22

megidh napisał(a):Takie ceny to ja rozumiem :D .

Prawda :) ?
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):

Jeśli masz mnie na myśli, to ja się wypieram. W życiu nie widziałam, jak rosną ananasy i też myślałam, że na drzewach. Podróże kształcą :nauka:.

Hm, to ja już sama nie wiem kto pisał o ananasach i wstawiał zdjęcia plantacji. Może ten Ktoś się przyzna :oczko_usmiech: . Przyznam, że fajnie było zobaczyć to na własne oczy :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.11.2024 21:57

Wycieczka po wyspie cd.

Teraz odwiedzimy kilka plaż Koh Phangan.
Oto Chaloklum Beach. Ta położona w północnej części wsypy plaża, zauroczyła mnie miłym, drobniutkim, białym piaskiem, czystą, spokojną wodą i drzewami, które rosły przy linii piasku. Ponieważ plaża nie jest szeroka, to w ich cieniu się ukrywaliśmy przed słoncem. Poziom wody był taki akurat. Odpływ nie spłatał nam psikusa i nie trzeba było iść pół kilometra od brzegu, żeby popływać :) . Jak widać na zdjęciach, inni turyści nie przeszkadzają i walczyć o miejsce na piasku nie trzeba ;). Wadą tej plaży jest brak leżaczków czy parasoli, są świetne drzewa, ale pod drzewami nie ma piasku i jest twardo na ręczniku, a karimat nie mamy :chytry: .

chaloklum (1).JPG

chaloklum (2).JPG

chaloklum (3).JPG

Tam w oddali po lewej znajduje się Malibu beach i na nią zaraz przejedziemy.

chaloklum (5).JPG

Tak na dobrą sprawę, to można przejść z jednej plaży na drugą pieszo, natomiast autem to tylko 1,2 km.

Malibu (23).JPG

Uzupełniamy zapasy w znanym już sklepie ...

Malibu (1).JPG

...widzimy, że kierowca nie idzie do 7/11 tylko do tej budki z jedzonkiem, to idziemy za nim :) . Kupujemy gorące, smaczne jedzonko. Do obiadokolacji nam starczy :mg: .

Malibu (2).JPG

Darmowy parking znajduje się w lasku palmowym ok. 150 m od plaży. Kierowca oznajmia, że nigdzie się stąd nie rusza, a podczas naszej nieobecności utnie sobie drzemkę :hut: .

Malibu (3).JPG

Żeby dojść na plażę trzeba przejść przez teren ośrodka, który wygląda ładnie i ciekawie, ale sprawia wrażenie, jakby nikt tu nie mieszkał.

Malibu (4).JPG

Malibu (5).JPG

Malibu (6).JPG

Przechodzimy przez uroczy mostek, a za nim rozpościera się teren Malibu Beach.

Malibu (7).JPG

Malibu (8).JPG

Roślinnością jestem zachwycona, mogłabym w tym miejscu pod jakąś palmą nocować, tym bardziej, że bar na miejscu.

Malibu (11).JPG

Malibu (12).JPG

Malibu (13).JPG

Malibu (16).JPG

Malibu (17).JPG

Malibu (18).JPG

Malibu (20).JPG

Malibu (21).JPG

Malibu (22).JPG

Jest tylko jest jeden minus. Woda uciekła 8O

Malibu (9).JPG

Malibu (10).JPG

Malibu (15).JPG

Tutaj dopiero widać jak wygląda odpływ. Nie zapuszczamy więc korzeni tylko po spacerku wracamy do auta. Przerywamy Panu drzemkę :mg: , nie był zdziwiony brakiem wody, ale nie umiał też powiedzieć o której godzinie "wróci".
Nie będziemy czekać i przemieszczamy się do miejsca gdzie stoi jedna z postawionych w domu chorągiewek: Mae Haad Beach.
(...)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.11.2024 20:24

wiola2012 napisał(a):Teraz odwiedzimy kilka plaż Koh Phangan.
Plaże w tym odcinku są świetne.

wiola2012 napisał(a):Oto Chaloklum Beach. Ta położona w północnej części wsypy plaża, zauroczyła mnie miłym, drobniutkim, białym piaskiem, czystą, spokojną wodą i drzewami, które rosły przy linii piasku. Ponieważ plaża nie jest szeroka, to w ich cieniu się ukrywaliśmy przed słoncem. Poziom wody był taki akurat. Odpływ nie spłatał nam psikusa i nie trzeba było iść pół kilometra od brzegu, żeby popływać :) . Jak widać na zdjęciach, inni turyści nie przeszkadzają i walczyć o miejsce na piasku nie trzeba ;). Wadą tej plaży jest brak leżaczków czy parasoli, są świetne drzewa, ale pod drzewami nie ma piasku i jest twardo na ręczniku, a karimat nie mamy :chytry: .
Nie narzekaj, tu widoki się liczą :oczko_usmiech:.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.11.2024 09:35

wiola2012 napisał(a):Hm, to ja już sama nie wiem kto pisał o ananasach i wstawiał zdjęcia plantacji. Może ten Ktoś się przyzna :oczko_usmiech: . Przyznam, że fajnie było zobaczyć to na własne oczy :) .

Ja pierwszy raz widzę u Ciebie albo po prostu mi gdzieś uciekło zdjecie z głowy :rotfl:

Trzeba było gonić wodę :lol: :lol: :lol:
Plaże piękne, w moim klimacie :hearts: :hearts: :hearts:
Poprzednia strona

Powrót do Azja