Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2024 21:08

Khao Sok -Jezioro Cheow Lan

Po tym jak po raz pierwszy obejrzałam rolkę udostępnioną na facebook przez pewnego podróżnika, było bardziej niż pewne, że podczas pobytu w Tajlandii odwiedzę to miejsce i zafunduję sobie rejs po Cheow Lan. To był żelazny punkt wycieczki. I chociaż dzisiaj z perspektywy czasu może wybrałabym innego organizatora, to samo miejsce spełniło wszystkie moje oczekiwania.
Zbiórka po śniadaniu o 8:30 przy recepcji, gdzie kierowca już na nas czekał. Po drodze zabraliśmy jeszcze dwie osoby.
Mniej więcej po godzince zatrzymujemy się w małym miasteczku. Jest to uwzględniony w programie przystanek koło sklepu (w programie było napisane na lokalnym targu ;)), aby zaopatrzyć się w przekąski i zapasy. Jak dla mnie to moglibyśmy ominąć ten punkt, ale jak już się zatrzymaliśmy to wyjdziemy.
Mydło i powidło, czyli jak komuś brakuje piwa, wody, przekąsek, pepsi, mąki, ręcznika, butów, plecaka, kapelusza, środka na owady i do opalania, to znajdzie tu wszystko :mg: . No i jest tanio.

ks1.JPG

Oto nasza dzisiejsza, kolejna już Toyotka :)

ks0.JPG

Zastanawiałam się co to za bulwy i co z tego wyrośnie:

ks2.JPG

W tym czasie pod sklep podjechał drugi, mniejszy samochód, wysiadło z niego kilka osób, które jak się okazało będą z nami płynąć oraz przewodnik. Witamy się, poznajemy się i ruszamy dalej do przystani w Ratchaprapha.

Parkujemy, zbiórka i udajemy się do Visitor Center.
Widoczki z parkingu i z drogi na pomost:

ks2a.JPG

ks2b.JPG

ks3.JPG

ks4.JPG

ks5.JPG

Będziemy płynąć tradycyjną tajską łodzią typu longtile. Zacumowanych jest kilka, wśród nich jest i nasza. Niektóre łodzie mają ławki prostopadłe do burty, niektóre wzdłuż. Wolałabym tę co ma wzdłuż, ale niestety :chytry:

ks7.JPG

Zajmujemy miejsca, każdy pasażer otrzymał kamizelkę, butelkę wody i odbijamy.
Mniej więcej w okolicy tej tamy nasza łódka zawraca.

ks8.JPG

Przewodnik żartuje, że to koniec wycieczki, ale nikt się nie śmieje. Podpływamy znów do nabrzeża. Nic się nie dzieje. Myślałam, że może załoga zapomniała dokumentów (kiedyś tak mieliśmy podczas rejsu na Plażę Wraku, też wracaliśmy :D), ale nie. Po jakiś 5 może 10 minutach na pokład wsiada kilka osób. Zapomnieli o nich czy to turyści last minute? Zrobiło się ciasno. I to jest ten powód, dla którego mam mieszane uczucia odnośnie organizatora. Dalsza część wycieczki przebiegła zgodnie z planem i bez zastrzeżeń.
Jezioro Cheow Lan, położone jest w sercu Parku Narodowego Khao Sok, a powstało w wyniku budowy tamy Ratchaprapha na rzece Klong Saeng w 1982 roku. Tama została zbudowana w celu wytwarzania energii, a jej konstrukcja doprowadziła do zalania ogromnego obszaru dżungli, tworząc sztuczny zbiornik o powierzchni ponad 165 km². W wyniku tego działania wiele dolin zostało zalanych, a pozostałości ich górzystych formacji stworzyły wyspy i majestatyczne wapienne klify, które teraz dominują w krajobrazie jeziora. Gdy zerkniemy na mapę to zobaczymy jak niespotykaną linię brzegową ma jezioro, ile tam znajduje się wysepek, przesmyków, całe mnóstwo atrakcji. Nie dziwne, że staje się coraz bardziej popularne . Krajobrazy zapierają dech.

ks9.JPG

ks10.JPG

ks12.JPG

ks13.JPG

ks15.JPG

ks16.JPG

ks17.JPG

ks18.JPG

ks18a.JPG

ks18c.JPG

To jakiś prywatny rejs.

ks18b.JPG

Zatrzymujemy się przy trzech skalach, charakterystycznym miejscu, które kojarzę z przewodników i folderów.

ks20.JPG

Gdy podpływają inne łódki, my odpływamy, żeby zrobić im miejsce i żeby też mogli strzelić sobie pamiątkową fotkę :D

ks21.JPG

ks22a.JPG

ks22.JPG

ks23.JPG

(...)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.10.2024 21:16

wiola2012 napisał(a):Zastanawiałam się co to za bulwy i co z tego wyrośnie:
Obrazek
To są owoce palmy olejowej, z których produkuje się olej palmowy.

Świetne widoki. Szczególnie przypadło mi do gustu to miejsce.
wiola2012 napisał(a):Obrazek
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2024 21:23

Po chwili przybijamy do brzegu i schodzimy na ląd.

ks26.JPG

Drzewa wystające z jeziora są pozostałością dawnej dżungli. Tworzą unikalny, surrealistyczny krajobraz. Gdybyśmy byli tu sami, a powietrze zasnute by było mgłą, to miejsce nabrałoby fantastycznego, mistycznego charakteru, jaki widziałam na instagramowym filmiku :) . Drzewa trwają w tej formie od dziesięcioleci, powoli niszczeją, ale wciąż przypominają o dzikiej przyrodzie, która kiedyś pokrywała obszar.

ks27.JPG

ks28.JPG

ks30.JPG

ks29.JPG

W Khao Sok znajdziemy nie tylko wyjątkowe formacje skalne czy wapienne klify, ale również jaskinie. Zmierzamy właśnie ku jednej z nich.

ks31.JPG

ks32.JPG

ks32a.JPG

ks32b.JPG

Warto mieć stabilne obuwie, bo byłam świadkiem jak kilka osób się poślizgnęło. Wycieczka jest króciutka, ale wnętrze jaskini całkiem ciekawe.

ks34.JPG

ks34a.JPG

ks34d.JPG

ks34e.JPG

ks35.JPG

ks37.JPG

ks39.JPG

Leżący krokodyl?

ks36.JPG

Tak jak pisałam, krótko, ale ciekawie i już wychodzimy na zewnątrz.

ks41.JPG

Wracamy tą samą drogą.

ks43.JPG

ks44.JPG

Na co oni tak patrzą?

ks41a.JPG

Na motylki :)

ks42.JPG

Po powrocie na łódkę dostajemy znów wodę i przekąskę i obieramy kierunek na Raft House.

ks51.JPG

(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2024 21:28

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Zastanawiałam się co to za bulwy i co z tego wyrośnie:

To są owoce palmy olejowej, z których produkuje się olej palmowy.

Dziękuję :cmok:

megidh napisał(a):Świetne widoki. Szczególnie przypadło mi do gustu to miejsce.

Tak, to właśnie ten pocztówkowy kadr (lub magnesikowy jak kto woli :) ).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.10.2024 07:58

Wiola - ale obłędne miejsce :hearts: :hearts: :hearts:
Coś pięknego :hearts: :hearts: :hearts:
Czasem działalność człowieka może jednak zrobić coś pożytecznego :lol:
Jakinia też niczego sobie, ciekawe nacieki i formy skalne :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.10.2024 08:13

Fajna wycieczka :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.10.2024 09:30

Co to napisać ... Bardzo ładne i ciekawe miejsce :hearts: :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.10.2024 22:55

Kapitańska Baba napisał(a):Wiola - ale obłędne miejsce :hearts: :hearts: :hearts:

Nie mogę się nie zgodzić :serduszka:
Kapitańska Baba napisał(a):Jakinia też niczego sobie, ciekawe nacieki i formy skalne :hearts:

W jaskini nie ma oświetlenia, trzeba mieć latarkę, można wówczas popuścić wodze fantazji i doszukiwać się różnych kształtów :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.10.2024 22:59

piekara114 napisał(a):Fajna wycieczka :D

majkik75 napisał(a):Co to napisać ... Bardzo ładne i ciekawe miejsce :hearts: :proszedzieki:
pozdrawiam, Michał

To zabieram Was na ciąg dalszy wycieczki :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.10.2024 23:25

Po powrocie na łódkę dostajemy znów wodę i przekąskę i obieramy kierunek na Raft House. Tam zaplanowana jest dłuższa przerwa, między innymi na lunch. Będzie to trzydaniowy, tradycyjny posiłek, a po nim czas wolny. Można go wykorzystać na kąpiel, opalanie lub krótką wycieczkę kajakową.

ks54.JPG

ks56.JPG

ks53.JPG

Bungalowy, które widzimy na zdjęciu mają różne standardy, a co za tym idzie różną cenę. Nocują w nich te osoby, które zdecydowały się wykupić dwudniową wycieczkę właśnie z noclegiem na jeziorze. Niektóre domki podobno posiadają toaletę, jeśli któreś nie posiadają, to oczywiście jest wspólna, nawet czysta i są prysznice. My się na taką dwudniową wycieczkę nie zdecydowaliśmy. Polecam ją natomiast dla osób, które bardzo pragną relaksu, wyciszenia, ucieczki od miasta, zgiełku i problemów. Dla mnie byłby to już „przesyt” natury. Wspólnie zdecydowaliśmy, że po powrocie pójdziemy sobie jeszcze na miasteczko, na kolację i spędzimy miło czas w naszym ośrodku. Natomiast teraz jak najbardziej zażywamy kąpieli i cieszymy się widokami.

ks57.JPG

ks58.JPG

Dla uczestników wycieczki przewidziane jeszcze jedną atrakcja: spacer po lesie deszczowym. Odpływamy powoli i po cichu z pływającego campingu.

ks59.JPG

Płyniemy może kwadrans, może ciut więcej i ponownie wychodzimy na ląd.

ks62.JPG

ks63.JPG

ks64.JPG

ks65.JPG

Teren Parku porastają najstarsze lasy deszczowe na świecie. Lasy te mają ponad 160 milionów lat i są starsze nawet od lasów amazońskich. Charakteryzują się wilgotnym, tropikalnym klimatem, co sprzyja rozwojowi bujnej roślinności i bogatego życia zwierzęcego. Znajdziemy tam między innymi gigantyczne drzewa, storczyki, dzikie bambusy, a także wiele rzadkich i endemicznych gatunków roślin. W lasach Khao Sok żyją również dzikie słonie, gibony, tapiry, makaki, a także liczne gatunki ptaków, węży i owadów. Choć część pierwotnego ekosystemu została zalana , znaczna jego część przetrwała na zboczach gór i w dolinach. Dzięki temu region nadal jest uważany za jedno z najważniejszych miejsc ochrony przyrody w Azji Południowo-Wschodniej. Przyciąga badaczy, biologów i turystów takich jak my, którzy pragną doświadczyć nieskazitelnej przyrody i egzotycznych widoków. Podążamy więc za przewodnikiem, który co jakiś czas zatrzymuje się i udziela wyjaśnień i wskazówek.

ks66.JPG

ks67.JPG

ks69.JPG

ks70.JPG

ks72.jpg

ks73.jpg

ks74.JPG

Niestety my oprócz małpek żadnych dzikich zwierząt nie widzieliśmy, słyszeć natomiast jak najbardziej słyszeliśmy. Bo to co najbardziej nas w tym miejscu zauroczyło to spokój i brak odgłosów cywilizacyjnych.

ks77.JPG

Zajmujemy swoje miejsca na łódce, troszkę się schodziło, zaczyna nawet kropić, a po chwili się porządnie rozpadało jak to w porze deszczowej. Kapitan przyspiesza, bo mamy lekkie opóźnienie. Ci z pierwszych ławeczek wciągają deszczówki, ja się chowam za ich plecami i cieszę się, że nie siedzę z przodu :diabelek: . Gdy wysiadamy pogoda znów się robi całkiem przyjemna.
W ośrodku jesteśmy około dziewiętnastej. Dzień się jednak jeszcze nie skończył, jesteśmy strasznie głodni i musimy iść na kolację.

ks80.JPG

Mijamy stoisko, z którego dociera brzydki zapach. Co tak nieładnie pachnie?
To durian - ciekawy i nietypowy owoc.

ks81.JPG

Wewnątrz zielonego owocu znajduje się jasny miąższ o konsystencji pasty, awokado. Im owoc dojrzalszy, tym barwa nieco ciemniejsza, konsystencja bardziej kremowa, a zapach… intensywniejszy. Smakosze mówią o aromatach smażonych migdałów lub czosnku, a ci, którym zapach przeszkadza, narzekają, że śmierdzi jak zepsuta cebula. Oczywiście skosztuję, ale innym razem, narazie brak mi odwagi :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.10.2024 05:29

wiola2012 napisał(a):Kolory i smaki Syjamu - Tajlandia 2024

Dzień dobry :boss:
nie mój kierunek, ale cicho coś tam przeglądam :chytry: boję się, że spotkałbym Panów od Krashana
natomiast, tę nazwę kojarzę, ale nie z folderów:
wiola2012 napisał(a):[size=110]Khao Sok -Jezioro Cheow Lan

Znajomi zażywali kąpieli w tym jeziorze tzn tam w okolicy tych "skałek" i znajoma przywlokła bakterię i się zmaga raz lepiej, raz gorzej. Także trzeba uważać. Tzn starali się uważać, ale tego nie przewidzieli.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.10.2024 10:56

te kiero napisał(a):

Dzień dobry :boss:
nie mój kierunek, ale cicho coś tam przeglądam :chytry: boję się, że spotkałbym Panów od Krashana

W tych czasach tych Panów to można spotkać wszędzie ;), ale ryzyko jeszcze kilka lat temu było większe, bo nawet nasze MSZ nakazywało ostrożność :tak: .
te kiero napisał(a):natomiast, tę nazwę kojarzę, ale nie z folderów:
wiola2012 napisał(a):[size=110]Khao Sok -Jezioro Cheow Lan

Znajomi zażywali kąpieli w tym jeziorze tzn tam w okolicy tych "skałek" i znajoma przywlokła bakterię i się zmaga raz lepiej, raz gorzej. Także trzeba uważać. Tzn starali się uważać, ale tego nie przewidzieli.

Niemiła pamiątka z wakacji :smutny:.
Woda w jeziorze jest czysta. My też się kąpaliśmy, w wyznaczonym miejscu i w kapokach (pisałam wcześniej, że organizatorzy bardzo dbali o bezpieczeństwo). Zawsze jednak może się coś wydarzyć. Podróżując podejmujemy ryzyko i nie wszystko da się przewidzieć.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.10.2024 08:05

te kiero napisał(a):... i znajoma przywlokła bakterię i się zmaga raz lepiej, raz gorzej. Także trzeba uważać. Tzn starali się uważać, ale tego nie przewidzieli.

Ale tzn, że się tej wody napiła, miała jakieś skaleczenie i dostała się tam ta bakteria? Ciekawy jestem, bo jak sądzę tam kąpiel jest dozwolona...

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.10.2024 08:31

Koleżanka przywiozła bakterię z Majorki (chyba była w lodzie do napoi, bo nic innego nie jest w stanie dopasować) - 3 lata leczyła się antybiotykami.
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 21.10.2024 10:56

Cześć,
ciekawe miejsca, spoglądam.

ks53.JPG

Bungalowy, które widzimy na zdjęciu mają różne standardy, a co za tym idzie różną cenę. Nocują w nich te osoby, które zdecydowały się wykupić dwudniową wycieczkę właśnie z noclegiem na jeziorze. Niektóre domki podobno posiadają toaletę, jeśli któreś nie posiadają, to oczywiście jest wspólna, nawet czysta i są prysznice.

Zastanawia mnie gdzie podziewają się "produkty toalet, wiesz moż?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja