Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2024 15:44

dangol napisał(a):Byliśmy na wewnętrznym dziedzińcu, może teraz coś remontują i dlatego zamknęli?

Pewnie tak, ale żadnej informacji nie było, albo ja jej nie zauważyłam.
dangol napisał(a):No nie, z Alhambrą pałac Bahia raczej nie miał szans... Co prawda w Grenadzie nie byłam, ale sporo zdjęć widziałam.

O Alhambrze pisałam tutaj, jeśli miałabyś ochotę zajrzeć :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2024 22:24

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Marakesz - Kutubija i Jemaa el-Fnaa
Po wyjściu z restauracji idziemy w kierunku Pałacu El – Badi. Trasa prowadzi przez plac – targ (Place des Ferblantiers)

Maroko sobota-132.jpg

Maroko sobota-133.jpg

Maroko sobota-134.jpg

Maroko sobota-135.jpg

Czekam na wycieczkę, a wycieczka robi mi zdjęcia, bo znalazłam się niechcący na rondzie :mg: .

Maroko sobota-88.jpg

To jak już jestem na tym rondzie to sfotografuję odchodzące od placu ulice. Panom policjantom też bym zrobiła fotkę , ale nie można.

Maroko sobota-89.jpg

Tymi uliczkami na razie nie pójdziemy tylko skręcimy w tę ciekawszą.

Maroko sobota-90.jpg

Okazuje się jednak, że to zła droga, nie dojdziemy nią do El – Badi . Zawracamy i na rondzie w prawo :) .
Za tym wyjściem też w prawo.

Maroko sobota-91.jpg

Pałac El - Badi czyli Nieporównywalny, jest to jedno z 99 imion nadanych Bogu w islamie. Pałac był piękny, okazały i demonstrował potęgę ówczesnych władców. Do jego budowy użyto najdroższych , dostępnych materiałów. Do naszych czasów niewiele przetrwało. Zaglądamy przez bramę

Maroko sobota-92.jpg

Żeby pochodzić po ruinach trzeba zapłacić 7 euro. Wycieczka nie wyraziła chęci, może gdyby było słońce i troszkę cieplej, odbiór miejsca byłby lepszy. Nie było to miejsce, które koniecznie chciałam zobaczyć, więc nie ma sprawy, idziemy dalej obejrzeć sobie meczet Kasba, oczywiście z zewnątrz, bo w Maroko nie wpuszczają do środka. Wyjątek stanowi meczet w Casablance.
Ale dalej przejścia nie ma, google twierdzi, że jest :google: . Owszem , było ale jest zagrodzone. Kilkoro skonsternowanych turystów kręci się w kółko z telefonami jak my. Wychodzimy poza mury, ale zauważamy, że się oddalamy, trudno wracamy do ronda i pójdziemy w kierunku meczetu Koutoubia.

Maroko sobota-93.jpg

Przechodzimy przez park o tej samej nazwie. Znajdujemy się „na tyłach meczetu” :lol: .

Maroko sobota-137.jpg

Maroko sobota-95.jpg

Tu jest wejście do kolejnego parku:

Maroko sobota-96.jpg

Zarówno soczek z bambusa jak i parki – oazy zieleni w mieście, dają wytchnienie turystom i mieszkańcom latem. Bardzo dobrze, że jest ich wiele.

A oto i słynny meczet.

Maroko sobota-138.jpg

Minaret to najwyższy budynek miasta o wysokości 77 m zbudowany z piaskowca. Oryginalny meczet – dzieło Almorawidów- nie był idealnie skierowany w stronę Mekki, więc Almohadowie poprawili błąd. Obok minaretu można zobaczyć ruiny poprzedniej budowli. Detale architektoniczne są identyczne. W XII w., kiedy świątynię ukończono, skupiały się tu stoiska z księgami, stąd nazwa ( kutubijin – księgarze) .

Maroko sobota-97.jpg

Iglica składa się z miedzianych, złoconych kul. Podobno pierwotnie były wykonane z czystego złota. Czwartą podarowała żona sułtana Abu Jusufa al- Mansura jako pokutę za nieprzestrzeganie postu. Zrobiono ją z jej przetopionej biżuterii.

Maroko sobota-100.jpg

Teren jest ogromny, ale możemy go oglądać tylko z daleka.

Maroko sobota-139.jpg

Maroko sobota-101.jpg

Maroko sobota-102.jpg

Czas na najsłynniejszy w Marrakeszu plac Jemaa el-Fnaa
Prowadzi do niego szeroka aleja , jak się odwrócimy to wciąż widać meczet

Maroko sobota-140.jpg

Wzdłuż alei, prawie do samego placu, stoją dorożki ustawione jak taksówki na postoju ;) .

Maroko sobota-105.jpg

Chętni do przejażdżki też się znajdą

Maroko sobota-104.jpg

Plac jest ogromny i tętni życiem. Zewsząd dobiega muzyka, nawoływania kuglarzy, handlarzy, dźwięki piszczałek i fletów.

Maroko sobota-142.jpg

Maroko sobota-143.jpg

Maroko sobota-106.jpg

Za wszystko trzeba płacić, nawet za patrzenie, więc , żeby zrobić zdjęcie wężom musiałam zapłacić ;) .

Maroko sobota-107.jpg

Maroko sobota-144.jpg

Maroko sobota-152.jpg

Maroko sobota-108.jpg

I znów to pachnące jedzonko i przyciągające wzrok owoce :)

Maroko sobota-109.jpg

Maroko sobota-110.jpg

Restauracja jeszcze pusta, podejrzewam, że wkrótce się zapełni.

Maroko sobota-111.jpg

Podobno najciekawiej jest na placu wieczorem, jednak my ze względu na najmłodszych uczestników nie przyjdziemy wieczorem.
Kierujemy się powoli do mieszkania. Sklepiki na sukach są nadal otwarte, zewsząd docierają zapachy z ulicznych jadłodajni, są tłumy, tłumy ludzi idących w jedną i drugą stronę, a wśród nich i my. Musimy się pilnować, żeby nas skuter nie rozjechał i żeby się nie zgubić. Po wyjściu z targu jest już luźniej i ciszej.
Mijamy kolejny meczet

Maroko sobota-112.jpg

Musimy przejść przez mostek

Maroko sobota-113.jpg

A potem iść kawałek wzdłuż ogrodzenia

Maroko sobota-115.jpg

I już jesteśmy na naszym osiedlu.

Maroko sobota-116.jpg

Czeka nas dzisiaj jeszcze wyprawa do marketu. Wybieramy najbliższego nam Carrefoura.
Niebo wieczorkiem ma taką barwę.

Maroko sobota-146.jpg

To nie ogień, to kolory Maroka :) .
:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.02.2024 22:33

wiola2012 napisał(a):Za wszystko trzeba płacić, nawet za patrzenie, więc , żeby zrobić zdjęcie wężom musiałam zapłacić ;) .

A jakie są stawki ?.
Ja bym za blisko nie podchodziła do tych węży.
Niby szkolone, ale zawsze się mogą wyrwać spod kontroli. I co wtedy ?.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2024 22:46

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Za wszystko trzeba płacić, nawet za patrzenie, więc , żeby zrobić zdjęcie wężom musiałam zapłacić ;) .

A jakie są stawki ?.

Nie ma ustalonej stawki. Gdy zapytałam ile, ten człowiek w jasnym ubraniu, odpowiedział , że ile uważam. Dałam piątkę, wtedy zaczął kręcić głową, że za mało. Ale już nic nie dołożyłam, gdyby od razu powiedział ile chce, to bym zaakceptowała albo odeszła, a jeśli ktoś mi mówi ile uważam to jak może mieć pretensję.
megidh napisał(a):Ja bym za blisko nie podchodziła do tych węży.
Niby szkolone, ale zawsze się mogą wyrwać spod kontroli. I co wtedy ?.

Nie podeszłam blisko, bałam się :mg: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.02.2024 10:13

Hmmm...po takim obiadku to chyba bym wskoczyła do dorożki i jeździła po mieście :lol:
Pomarańczami z cynamonem narobiłaś mi smaka - często takie zajadam zimą, kroję słodziutkie owoce i posypuję dość obficie cymamonem - uwielbiam :hearts:

To nie ogień, to kolory Maroka :)

Cudna fotka :listmilosny: :listmilosny: :listmilosny:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 23.02.2024 13:39

Witam :) ...

Wiem, że nudzę, ale ten pochmurny Marrakesz to jednak blado wygląda :( ... będziecie musieli pojechać jeszcze raz, aby go zobaczyć w słońcu ;) :) ... nawet za cenę inhalacji zapachami moczopochodnymi ;) ;) :) :) ...

Na wieczorny plac Jemaa el-Fnaa zapraszam na najnowszy odcinek do siebie do wątku ;) :) :) ...

PAP
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2024 14:20

Do węża też bym nie podeszła, chociaż w stosunku do miśków przy Trasie Transfogarskiej miałam mniejsze opory ;)

Płacenie za wszystko nie podoba mi się, ale trudno winić miejscowych, że wykorzystują fakt mieszkania w turystycznym mieście. Klimat natomiast fantastyczny :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.02.2024 20:48

Troszkę szkoda , że tu zamknięte , tam nieczynne , za patrzenie , zdjęcie trzeba zapłacić , ale jest pięknie i interesująco :D , a tym zdjęciem zaszalałaś :proszedzieki:

Maroko sobota-146.jpg

"Fujarkowanie węży" ( jak to określił kiedyś mój znajomy :oczko_usmiech: ) bardzo mi się nie podoba , chociaż w niektórych krajach jest sposobem na życie wielu ludzi . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2024 20:45

Kapitańska Baba napisał(a):Pomarańczami z cynamonem narobiłaś mi smaka - często takie zajadam zimą, kroję słodziutkie owoce i posypuję dość obficie cymamonem - uwielbiam :hearts:

Takie proste, a takie smakowite :)
Kapitańska Baba napisał(a):
To nie ogień, to kolory Maroka :)

Cudna fotka :listmilosny: :listmilosny: :listmilosny:

Dziękuję :cmok:
PAP napisał(a):Witam :) ...
Wiem, że nudzę, ale ten pochmurny Marrakesz to jednak blado wygląda :( ... będziecie musieli pojechać jeszcze raz, aby go zobaczyć w słońcu ;) :) ...

I to jest myśl! Taki krótki wypad do Marakeszu na hammamy i inne cudenka ;) .
PAP napisał(a):Na wieczorny plac Jemaa el-Fnaa zapraszam na najnowszy odcinek do siebie do wątku ;) :) :) ...
PAP

Z chęcią popatrzę :proszedzieki: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2024 21:05

maslinka napisał(a):Do węża też bym nie podeszła, chociaż w stosunku do miśków przy Trasie Transfogarskiej miałam mniejsze opory ;)

Pamiętam :D
Czego nie robi się dla zdjęcia :lol:, Ty podeszłaś do niedźwiedzia, a ja zbliżyłam się do kobry ;) .
maslinka napisał(a):Płacenie za wszystko nie podoba mi się, ale trudno winić miejscowych, że wykorzystują fakt mieszkania w turystycznym mieście. Klimat natomiast fantastyczny :D

Czytałam w przewodniku, że tak jest, więc byłam przygotowana. Ale trafiali się też Marokańczycy, którzy nas zaskoczyli swoją bezinteresownością :) .
piotrf napisał(a):Troszkę szkoda , że tu zamknięte , tam nieczynne , za patrzenie , zdjęcie trzeba zapłacić , ale jest pięknie i interesująco :D , a tym zdjęciem zaszalałaś :proszedzieki:

Cieszę się, że Ci się podoba :)
piotrf napisał(a):"Fujarkowanie węży" ( jak to określił kiedyś mój znajomy :oczko_usmiech: ) bardzo mi się nie podoba , chociaż w niektórych krajach jest sposobem na życie wielu ludzi . . .
Pozdrawiam
Piotr

To jest element ich kultury i tradycji, ale również nie popieram, chociaż węży nie darzę sympatią podobnie jak pająków ;) uważam, że nie należy zmuszać ich do symbiozy z ludźmi, bo to nie leży w ich naturze . One dobrowolnie do muzyczki nie pląsają , są zamroczone i często okaleczone :( .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.03.2024 22:53

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Wodospady Ouzoud

Lokalne biura podróży oferują z Marrakeszu różne wycieczki jedno- , dwu- i trzydniowe w różne zakątki Maroka. Jednym z najbardziej popularnych kierunków są wodospady Ouzoud (Szallalat Uzud). Te mierzące 110 m wysokości kaskady przyciągają licznych turystów o każdej porze roku. Zaplanowaliśmy sobie taką całodniową wycieczkę we własnym zakresie. Mapa pokazuje, że 160 kilometrowy odcinek można pokonać w 2 h 40 min.
W niedzielny poranek ruch jest znikomy, minęliśmy jednak kilka patroli policyjnych. Procedura jest taka, że kilkadziesiąt metrów wcześniej ustawiony jest znak, żeby zwolnić np. do 30 km/h, potem kolejny, do 20 km/h, a ostatni to stop. Należy się zatrzymać, chyba , że wcześniej policjant kiwnie ręką, że można jechać. Kierowcy ostrzegają się tradycyjnym mrugnięciem światłami, więc przeważnie wiedzieliśmy wcześniej, że jest kontrola, ale nawet jazda zgodnie z przepisami nie gwarantuje, że nie będziemy kontrolowani. Nam się jakoś udawało :mg: .

Tak więc mkniemy dobrej jakości drogą podziwiając przez szyby samochodu najpierw przedmieścia miasta, potem surowy krajobraz poza miastem. Gdzieś w oddali po prawej majaczy pasmo Atlasu, a po lewej stadko kóz poszukuje pożywienia. Ilość śmieci natomiast świadczy o tym, że Maroko ma problem z gospodarką śmieciową.

1.JPG

3.JPG

4.JPG

6.JPG

7.JPG

5.JPG

Mapa pokazywała, że tutaj napijemy się kawy :lol:

8.JPG

Ukształtowanie terenu jest coraz ciekawsze, drogi coraz bardziej kręte i coraz więcej mijamy dzieci sprzedających orzeszki. Podobno nie tylko orzeszki, ale osobiście nie sprawdzałam, więc nie będę spekulować.

9.JPG

10.JPG

11.JPG

13.JPG

12.JPG

Zaparkowaliśmy tutaj, a przy wyjeździe po kilku godzinach zapłaciliśmy śmiesznie małą kwotę.
Mieliśmy mały dylemat w którą stronę iść, bo przewodnik książkowy nie do końca opisywał to co widziałam. Nasze głośne zastanawianie się usłyszeli miejscowi „przwodnicy” którzy nachalnie oferowali swoje usługi i próbowali nas przekonać, że idziemy w złym kierunku. Podziękowaliśmy grzecznie i udaliśmy się w prawą stronę do rzeczki...

14.JPG

15.JPG

16.JPG

Przeszliśmy przez mostek, a potem poszliśmy do punktu widokowego:

17.JPG

Na wzgórzu wzrok przykuwa ogromny budynek, pewnie hotel.

18.JPG

Przy mostku spotkaliśmy miłego starszego człowieka, który mimowolnie, „po cichutku” nie narzucając się, przyłączył się do naszej grupy. Szedł w niewielkiej odległości , aż w końcu odważył się zaproponować, że może oprowadzić naszą grupę i pokazać najciekawsze miejsca za jedyne 5 euro.

Przystaliśmy na tę propozycję, bo była nie do odrzucenia :) .

19.JPG

Na kolejnym punkcie widokowym, bez barierek, trzeba uważać i nie wychylać się zbytnio.

19a.JPG

19c.JPG

Po drugiej stronie znajdują się jaskinie w skale.

20.JPG

Schodzimy coraz niżej:

22.JPG

26.JPG

28.JPG

Czas na sesję zdjęciową i zmianę kierunku marszu:

29.JPG

30.JPG

32.JPG

33.JPG

34.JPG

36.JPG

37.JPG

38.JPG

(...)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.03.2024 01:39

wiola2012 napisał(a): Ilość śmieci natomiast świadczy o tym, że Maroko ma problem z gospodarką śmieciową.

Witaj :) ...

Na europejskie standardy można tam jeszcze sporo zrobić to fakt, ale w porównaniu z Egiptem to jest tam wymuskane i czyściusieńko niczym w Szwajcarii :) :) ...

Sam wodospad jak wodospad, ale te pomosty prawie jak w Plitvicach ;) ;) :) :) ...

No i to zimowe słońce ... światło jest takie, że wszystko wygląda jak Polska w słoneczny dzień w marcu :) ... no chyba, że to tylko kwestia samych zdjęć :) ...

PAP
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.03.2024 08:45

wiola2012 napisał(a): Ilość śmieci natomiast świadczy o tym, że Maroko ma problem z gospodarką śmieciową.
:lol: :lol: Mi przyszło do głowy czy w ogólne znają takie pojęcie jak gospodarka śmieciowa

Te wodospady i przede wszystkim ich okolica wygląda całkiem inaczej niż na fotkach z netu.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.03.2024 19:10

PAP napisał(a):

Witaj :) ...
Na europejskie standardy można tam jeszcze sporo zrobić to fakt, ale w porównaniu z Egiptem to jest tam wymuskane i czyściusieńko niczym w Szwajcarii :) :) ...

piekara114 napisał(a): Mi przyszło do głowy czy w ogólne znają takie pojęcie jak gospodarka śmieciowa

Na pewno podejmują działania zmniejszające ilość plastiku, np. w sklepach używają torebek nie foliowych tylko z takiej jakby fizelinki. Są darmowe, bardzo trwałe, zdecydowanie lepsze niż reklamówki wielokrotnego użytku.
PAP napisał(a):No i to zimowe słońce ... światło jest takie, że wszystko wygląda jak Polska w słoneczny dzień w marcu :) ... no chyba, że to tylko kwestia samych zdjęć :) ...
PAP

To nie kwestia zdjęć, to słońce. Upiększa rzeczywistość i poprawia humor ;)
PAP napisał(a):Sam wodospad jak wodospad, ale te pomosty prawie jak w Plitvicach ;) ;) :) :) ...

piekara114 napisał(a):Te wodospady i przede wszystkim ich okolica wygląda całkiem inaczej niż na fotkach z netu.

To jeszcze nie koniec wycieczki :), będzie ładnie :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2024 19:53

wiola2012 napisał(a):To jeszcze nie koniec wycieczki :), będzie ładnie :) .

Już jest ładnie 8) , co prawda te małe biznesy oblepiające okolicę nieco zakłócają odbiór , ale sam wodospad :spoko:
Da się zrobić zdjęcie wodospadu bez tej dobudowanej , kaskadowej otoczki . . .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Kolory i smaki Maroka - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone