Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 07:33

maslinka napisał(a):Oj tak, zawrotu głowy można dostać na takim bazarze :mg: Przepiękne dzbanuszki, talerzyki i inne cuda :D

Tak, tak, dokładnie :D . Tak nam (kobietom) się w tej głowie kręciło, że baaardzo wolno szliśmy ;) .

Wolno bo wolno, myślę, że dzisiaj dotrzemy w końcu do następnego celu :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2024 08:43

wiola2012 napisał(a):Przechowujesz mandarynki w lodówce?
Też na to zwróciłam uwagę :lol: ale stwierdziłam, że może jestem dziwna :lol:
Ostatnio edytowano 19.02.2024 20:38 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.02.2024 09:13

wiola2012 napisał(a):Taki był plan, żeby wszystkim oglądającym smaka narobić :D , a jeszcze są zapachy przypraw i owoców oraz pitraszonych potraw, ale tego już na zdjęciach pokazać się nie da :oczko_usmiech: .

Sadyzm w czystej postaci :rotfl: :mg: :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 19:03

piekara114 napisał(a):
Te na to zwróciłam uwagę :lol: ale stwierdziłam, że może jestem dziwna :lol:

:lool: :lool: :lool: cytryny to przechowuję w lodówce.
Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Taki był plan, ...

Sadyzm w czystej postaci :rotfl: :mg: :rotfl:

:diabelek:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 19.02.2024 20:01

Czytając Waszą dyskusję o przechowywaniu mandarynek, skojarzyłam sobie tekst z kultowego Vabanku "Zawsze pan trzyma pieniądze w koszu na brudną bieliznę? – Tak, zawsze... a marmeladę i proszek do zębów w skarpetkach, pan wie?" :hahaha: Jak widać sprawa miejsca przechowywania jest mocno indywidualna, sama kiedyś odłożyłam portfel do lodówki - taki sposób na zamrożenie pieniędzy :D
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 19.02.2024 21:02

Tagine już co prawda mam, ale wypadałoby popróbować jak smakuje tam, gdzie jego miejsce. U mnie Maroko cierpliwie czeka na swoją kolej, jednak nim do tej wycieczki dojdzie u Ciebie pooglądam jak tam jest.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.02.2024 21:24

Tak, ale najpierw je ozonuję w wodzie, potem suszę a następnie zawijam każdą oddzielnie w ręcznik papierowy i wkładam do lodówki. W ten sposób można je dłużej przechowywać a po ozonowaniu lepiej smakują.

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Jak Ci się zwiedzało w tak dużej grupie ?. Chyba nie jest zbyt komfortowe, bo każdemu się nie dogodzi. Jeden chce do muzeum, drugi do kościoła, a trzeci na kawę. No chyba że byliście bardzo zgraną grupą z podobnymi upodobaniami.

Nie ukrywam, że troszkę się tego obawiałam i na pewno sami zwiedzilibyśmy więcej, ale moja grupa spisała się na medal, dzieci są ciekawe świata, trzymały na zmianę ciocię za rękę bo "ona tu dowodzi :lol: ), mały Marcelek targował się razem ze mną :mg: . Ustaliliśmy, że się nie ograniczamy i jeśli ktoś nie ma ochoty gdzieś iść to zostaje i spotykamy się w tym i tym miejscu (wysyłałam pineskę na grupie WatsApp), ale takie sytuacje praktycznie się nie zdarzały :D . Nawet w restauracji nam dłużej schodziło, bo obsługa starała się podać wszystkie dania jednocześnie, ale to był czas na odpoczynek, dowcipy i dzielenie się wrażeniami. Zawsze przygotowywano nam jeden duży stół. Było super i wesoło :hearts: .

To super, że byliście taką zgraną grupą. My gdy jeździliśmy ze znajomymi, to zawsze mieliśmy obawy, że będzie problem z dograniem się i początkowo chciałam wszystkim dogodzić. Ale nie wychodziło nam to na dobre, bo dużo czasu traciliśmy na zbieranie się do jednoczesnego wychodzenia. Musiałam więc stać się asertywną i zaczęłam przedkładać nasze upodobania nad upodobania innych. I teraz gdy jeździmy w więcej osób, to ustalamy, że w ciągu dnia każdy robi co chce, a wieczory spędzamy razem. Chyba że ktoś ma ochotę z nami zwiedzać, to wtedy nie ma problemu, ale czasowo muszą się dostosować do nas.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 22:28

ZytaS napisał(a):... Jak widać sprawa miejsca przechowywania jest mocno indywidualna, sama kiedyś odłożyłam portfel do lodówki - taki sposób na zamrożenie pieniędzy :D

Witaj! Cieszę się, że nasze kulinarne dysputy zachęciły Cię do zabrania głosu :D .
Ps. Przechowywanie? - bardzo indywidualna :D .Ja kiedyś schowałam do zamrażarki biżuterię. Przed wyjazdem na wakacje. Miała to być moja skrytka przed ewentualnymi złodziejami :mg: . Problem w tym, że o tym kompletnie zapomniałam. Po pół roku wpadłam w panikę szykując się na bal sylwestrowy, bo nigdzie nie mogłam jej znaleźć :mg:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 22:31

_Piotrek_ napisał(a):Tagine już co prawda mam, ale wypadałoby popróbować jak smakuje tam, gdzie jego miejsce. U mnie Maroko cierpliwie czeka na swoją kolej, jednak nim do tej wycieczki dojdzie u Ciebie pooglądam jak tam jest.

Witaj!
Mam nadzieję, że Cię zachęcę do podróży :) . Troszkę czułam się tam jak w Jordanii, ale jednak inaczej.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 22:41

megidh napisał(a):

Tak, ale najpierw je ozonuję w wodzie, potem suszę a następnie zawijam każdą oddzielnie w ręcznik papierowy i wkładam do lodówki. W ten sposób można je dłużej przechowywać a po ozonowaniu lepiej smakują.

Czyli masz specjalne urządzenie, to inna bajka. Czytałam kiedyś o tym, ale się nie zdecydowałam gdyż znając siebie skończyłoby się na zakupie :mg: .

megidh napisał(a):To super, że byliście taką zgraną grupą. My gdy jeździliśmy ze znajomymi, to zawsze mieliśmy obawy, że będzie problem z dograniem się i początkowo chciałam wszystkim dogodzić.

Też tak kiedyś miałam, ale to było wtedy gdy jeździłam z dziećmi. Chciałam im dogodzić, żeby były szczęśliwe, miały zapewnione atrakcje, które lubią itp. :)
megidh napisał(a):Ale nie wychodziło nam to na dobre, bo dużo czasu traciliśmy na zbieranie się do jednoczesnego wychodzenia. Musiałam więc stać się asertywną i zaczęłam przedkładać nasze upodobania nad upodobania innych...

Najlepsze i najzdrowsze podejście. Robimy podobnie, aczkolwiek tak jak wspomniałam wcześniej, z taką grupą jak w Maroko z przyjemnością się podróżuje :) .
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 20.02.2024 00:43

wiola2012 napisał(a):Witaj! Cieszę się, że nasze kulinarne dysputy zachęciły Cię do zabrania głosu :D .

Cały czas z zainteresowaniem czytam i mam nadzieję skorzystam z doświadczeń :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2024 07:30

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Marrakeszu ciąg dalszy
W przewodniku przeczytałam: najlepsi rzemieślnicy tworzyli tę marokańską Alhambrę przez 14 lat. Mowa o Pałacu Bahia - inna funkcjonująca nazwa to Pałac Wezyra. Stwierdziłam, że muszę ten zabytek zwiedzić. "Kompleks pałacowy to arcydzieło XIX w. architektury mauretańskiej. Zajmujący 2 ha pałac posiadał sześciohektarowe ogrody. Kompleks obejmował 160 bogato zdobionych pokoi, apartamentów, a także meczet, szkołę koraniczną, łaźnię parową, stajnie i dziedzińce wypełnione wspaniałą roślinnością". Obecnie odwiedzającym udostępnia się cztery części: mały riad, duży riad, mały dziedziniec i dziedziniec główny. Jak więc nie iść, nie porównać z odwiedzoną kilka lat temu Alhambrą hiszpańską :) .
Wstęp kosztuje 70 dh za osobę dorosłą, dzieci mają zniżkę, ale nawet za czterolatkę trzeba zapłacić. Bilety kupuje się w kasie tuż za bramą, płacić można tylko gotówką.

Od kasy do pałacu prowadzi ładna alejka wysadzana palmami i drzewkami pomarańczy.

Maroko sobota-65.jpg

Maroko sobota-63.jpg

Maroko sobota-81.jpg

Zdjęcia zachęcają do wejścia, będzie ładnie :)

Maroko sobota-66.jpg

A oto co udało nam się zobaczyć w pałacu:

Maroko sobota-71.jpg

Maroko sobota-68.jpg

Maroko sobota-67.jpg

Maroko sobota-70.jpg

Maroko sobota-69.jpg

Maroko sobota-73.jpg

Maroko sobota-74.jpg

Maroko sobota-75.jpg

Maroko sobota-76.jpg

Maroko sobota-77.jpg

Maroko sobota-78.jpg

Maroko sobota-79.jpg

Trochę się rozczarowałam. Pałac musiał być kiedyś piękny i luksusowy, ale podczas naszej wizyty wiele drzwi było zamkniętych. Zajrzałam ponownie do przewodnika i jeszcze raz doczytałam, że do zwiedzania są 4 części, ja się doliczyłam dwóch. Przy największych drzwiach, które na 100 % kryły coś ciekawego, stała Pani i wskazywała strzałkę „zawróć” :mg: . Zawróciliśmy więc. Nie obejrzeliśmy na pewno dużego dziedzińca. Tuż przy wyjściu zapytałam pracownicę czy jest coś jeszcze oprócz tej części, ale pokazała w kierunku z którego przyszliśmy.

Opuszczamy teren pałacu z mieszanymi uczuciami. Może kiedyś pałac stanowił konkurencję dla Alhambry, ale dzisiaj :idea:

Pora już odpowiednia, żeby iść na obiad. Wchodzimy do restauracji zlokalizowanej zaraz za bramą, może ze 30 m uszliśmy. Obsługa zaprasza nas na piętro i szybko łączy stoły żebyśmy się zmieścili :) .

I tu był nasz pierwsze spotkanie z tajinem :hearts: .

Maroko sobota-87.jpg

Coś pysznego! Zamówiłam tajin z kurczaka w sosie curry z migdałami i sezamem. Do tego sałatka, płaski chlebek i deser – pomarańcze z cynamonem. To był jeden z najlepszych obiadów podczas wyjazdu. Cena śmieszna: tajin kurczakowy- 50 dh bo to było danie dnia, a jeśli ktoś nie chciał kurczaka czyli dania dnia, to za tajin wołowy zapłacił 100 dh czyli 40 zł.

Czekając na obiad oglądam sobie z balkonu okoliczne sklepiki i podglądam ruch uliczny:

Maroko sobota-84.jpg

Maroko sobota-82.jpg

Maroko sobota-85.jpg

Maroko sobota-130.jpg

A ta brama z białym ażurem to jest właśnie wejście do pałacu Bahia.

Maroko sobota-131.jpg

Delektujmy się potrawami, a po obiedzie pójdziemy na dalszy spacerek :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.02.2024 08:26

Pomarańcze z cynamonem...jak to było podane?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.02.2024 10:34

Byliśmy na wewnętrznym dziedzińcu, może teraz coś remontują i dlatego zamknęli?

No nie, z Alhambrą pałac Bahia raczej nie miał szans... Co prawda w Grenadzie nie byłam, ale sporo zdjęć widziałam.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2024 15:38

piekara114 napisał(a):Pomarańcze z cynamonem...jak to było podane?

A tak zwyczajnie, na talerzyku poukładane plastry pomarańczy i posypane cynamonem. Zdrowy deserek bez cukru, a zapomniałam wspomnieć, że cukier Marokańczycy kochają ;) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Kolory i smaki Maroka - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone