Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.02.2024 20:58

margaret-ka napisał(a):Jestem i czytam z przyjemnością.

Witaj! Bardzo mi miło :)
margaret-ka napisał(a): Byłam w Maroku drugi raz na początku marca 2023 i mimo, że tą medresę widziałam też dwukrotnie, nie mam w swoich zasobach zdjęć z pokoików tego "akademika". One były tak malutkie, że sensowną fotkę to można by zrobić zaglądając przez okno, bo przez niskie drzwi to było akurat pod słońce.

Dobrze to ujęłaś, sensownej fotki ani ja, ani nikt z grupy nie zrobił :) . Pomijając medresę, musiało Ci się w Maroko bardzo podobać, skoro wybraliście się po raz drugi. I wcale mnie to nie dziwi :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.02.2024 21:45

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Marrakesz cz. 2

W bliskiej odległości od medresy znajduje się Muzeum Marakeszu. Muzeum, jeśli wierzyć przewodnikowi, jest bardzo ciekawe, ale ze względu na skład grupy :mg: zostawiliśmy je na „jak wystarczy czasu”.

Maroko sobota-40.jpg

Obok znajduje się niewielki placyk, na którym można kupić magnesik, a za ogrodzeniem Almoravid Koubba - najstarszy budynek w Marrakeszu pochodzący z XII w.

Maroko sobota-41.jpg

Maroko sobota-42.jpg

Maroko sobota-43.jpg

Kawałeczek dalej jest galeria:

Maroko sobota-46.jpg

Maroko sobota-45.jpg

A ciut dalej zaczynają się suki czyli targowiska. Poszczególne suki wyspecjalizowały się w określonych towarach, na jednych handluje się przyprawami, na innych owocami, odzieżą, biżuterią ...
Warto zagubić się w plątaninie uliczek, żeby poczuć klimat miejsca.
Czas szybko płynie gdy co chwila zatrzymujemy się przed jakimś straganem, a to by obejrzeć dzbanuszki, a to żeby kupić mandarynki, przyprawy czy galanterię skórzną. Kolorowy zawrót głowy :) .

Maroko sobota-19.jpg

Maroko sobota-47.jpg

Maroko sobota-48.jpg

Maroko sobota-49.jpg

A oto i tajiny czyli tradycyjne gliniane garnki, które stawia się na palenisku (ruszcie) i przygotowuje potrawę o tej samej nazwie.

Maroko sobota-50.jpg

Gdy dotarliśmy do miejsca, gdzie znajduje się polecana w przewodnikach kawiarnia z tarasem ...

Maroko sobota-125.jpg

Maroko sobota-53.jpg

...poczuliśmy nieodpartą ochotę na kawę.

Na tarasie nie było miejsc, ograniczyliśmy się do zdjęć, ale już piętro niżej zajmujemy 1/3 sali :mg: . Jakby nie patrzył dziesięcioosobowa grupa to jak wycieczka.
Panorama z tarasu na okoliczne budynki i targowisko:

Maroko sobota-51.jpg

Maroko sobota-52.jpg

Maroko sobota-127.jpg

Maroko sobota-128.jpg

W jednym ze sklepików obok kawiarni kupuję marokańską mieszankę przypraw.
Podczas odpoczynku lokalizujemy sklep z olejkiem arganowym (podobno oryginalnym), którego właścicielką jest autorka mojego przewodnika, Katarzyna Ławrynowicz. Gdy po wyjściu z kawiarni skręcimy w lewo, to sklepik będzie po lewej stronie za jakieś 30-50 m.

Maroko sobota-54.jpg

Maroko sobota-55.jpg

Ok. 100 m od tego miejsca (trzeba skręcić w alejkę z dywanami) znajduje się kantor, w którym dostaliśmy całkiem niezły kurs.

Kierujemy się na południe. Słoneczko świeci, jest przyjemnie ciepło, oczy nie wiedzą gdzie mają patrzeć :lol:

Maroko sobota-56.jpg

Maroko sobota-57.jpg

Te pojazdy nie stanowiły zagrożenia na wąskiej uliczce ...

Maroko sobota-60.jpg

...ale skutery, a raczej ich kierowcy to już inna bajka. Neapol to pikuś. Skuterami wjeżdżają wszędzie, nawet tam gdzie rozsądek zabrania.
Czasami lepiej skuterem, bo dorosły człowiek w pozycji pionowej może mieć problem ;) .

Maroko sobota-59.jpg

Gdzieś w okolicy tego miejsca ...

Maroko sobota-62.jpg

znajduje się bank pocztowy, a przy nim bankomat, który nie pobiera prowizji. Trzeba skorzystać, bo gotówka szybko wypływa z portfela :mg: .
A będziemy jej za chwilę potrzebowali, bo idziemy do pałacu :) .
(...)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.02.2024 09:35

Wiolka - za zdjęcie mandarynek i pomarańczy na targu powinnam Cię normalnie ukatrupić - ależ mi smaka narobiłaś na takie pyszności :rotfl: :cmok: :proszedzieki: Takie swieże owoce mogłabym pochałaniać tonami :rotfl:
W ogóle klimat tego targowiska - absolutnie bajeczny :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2024 09:49

A jak cenowo produkty na sukach wypadają? Myślę o takich lokalnych produktach jak te zielone miseczki, wyroby skórzane czy torby z plecionej trawy?

Czytałam, że ludzie przywożą sobie do domu w podręcznym bagażu tagin - zastanawiam mnie zawsze jak to jest delikatne...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2024 19:19

Takie targowe dzielnice to baaaaaaardzo niebezpieczne miejsca , szczególnie jak aktualnie posiada się zasoby ( w takich miejscach przeważnie zbyt małe :lol: ) lokalnej waluty . . .
Kolory i smaki :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2024 22:40

Witaj :) ...

Nas na szczęście nie kusiło do zakupów w odwiedzanych miejscach ;) :) ... przywieźliśmy za to z pół tony piasku z pustyni i ćwierć tony piasku z plaży w Imi Ouaddar :) :) ...

Z innej beczki, to raczej pochmurno tego dnia chyba mieliście ... nie padało podczas waszego pobytu :) ?

PAP
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.02.2024 19:15

Kapitańska Baba napisał(a):Wiolka - za zdjęcie mandarynek i pomarańczy na targu powinnam Cię normalnie ukatrupić - ależ mi smaka narobiłaś na takie pyszności :rotfl: :cmok: :proszedzieki: Takie swieże owoce mogłabym pochałaniać tonami :rotfl:
W ogóle klimat tego targowiska - absolutnie bajeczny :hearts:

Taki był plan, żeby wszystkim oglądającym smaka narobić :D , a jeszcze są zapachy przypraw i owoców oraz pitraszonych potraw, ale tego już na zdjęciach pokazać się nie da :oczko_usmiech: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.02.2024 19:31

Tak na szybko bo przeoczyłem!!!
Maroko ??!!?
Ale czad! nadrabiam!
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.02.2024 19:39

piekara114 napisał(a):A jak cenowo produkty na sukach wypadają? Myślę o takich lokalnych produktach jak te zielone miseczki, wyroby skórzane czy torby z plecionej trawy?

Kosztuje to tyle ile jesteś chętna zapłacić :D , cena wywoławcza nijak się ma do końcowej.
Przykład: mężowi spodobała się taka przekładana przez ramię saszetka (zamiast nerki). Wykonana z prawdziwej, solidnej i pachnącej skóry. Cena była 55 E, zapłaciliśmy 35 E. My byliśmy zadowoleni, że udało się tak tanio, sprzedawca był zadowolony, że sprzedał tak dobrze ;) .
Dzbanuszek mały na start 20 E, do wzięcia za połowę, przyprawy i olejki już tak się nie da, jest rabat ale rozsądny.
piekara114 napisał(a):Czytałam, że ludzie przywożą sobie do domu w podręcznym bagażu tagin - zastanawiam mnie zawsze jak to jest delikatne...

Widziałam w samolocie pasażerkę, która zamiast torby podręcznej miała zapakowany tajin, taki większy, to jest porządne grube gliniane naczynie, spokojnie da się ale kosztem ubrań :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.02.2024 19:43

piotrf napisał(a):Takie targowe dzielnice to baaaaaaardzo niebezpieczne miejsca , szczególnie jak aktualnie posiada się zasoby ( w takich miejscach przeważnie zbyt małe :lol: ) lokalnej waluty . . .
Kolory i smaki :verryhappy:
Pozdrawiam
Piotr

Stałam się ekspertką od targowania się :lol: ... i bardzo mi sie to podoba. Można płacić dirhamami, można w euro, a czasami kartą też się uda jak gotówki zabraknie. Tak czy owak trzeba się mieć na baczności, bo można wydać wszystko pierwszego dnia jak kiedyś mój syn na zielonej szkole :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.02.2024 19:48

PAP napisał(a):Witaj :) ...

Nas na szczęście nie kusiło do zakupów w odwiedzanych miejscach ;) :) ... przywieźliśmy za to z pół tony piasku z pustyni i ćwierć tony piasku z plaży w Imi Ouaddar :) :) ...

O to macie silną wolę. Mając bagażnik do dyspozycji tajin wiozłabym na pewno :D
PAP napisał(a):Z innej beczki, to raczej pochmurno tego dnia chyba mieliście ... nie padało podczas waszego pobytu :) ?

PAP

Sprawdziła się prognoza, którą sprawdzałam przed wyjazdem. Tego dnia miało być dość pochmurno i było, słońce tylko chwilami się przebijało przez chmury. Na szczęście tylko jeden dzień taki nam trafił, a najważniejsze, że deszcz nie padał .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.02.2024 19:50

tony montana napisał(a):Tak na szybko bo przeoczyłem!!!
Maroko ??!!?
Ale czad! nadrabiam!

Witaj Tony!
Ano Maroko, tak jakoś nas poniosło :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 18.02.2024 19:50

Takie targowiska to bardzo klimatyczne miejsca.
Też mi ślinka pociekła na widok mandarynek i od razu poszłam do lodówki, w której na szczęście kilka mandarynek miałam.
Bardzo lubię przechadzać się pośród takich straganów i oglądać wystawione towary. Ale zakupów przeważnie nie robię.
Jak Ci się zwiedzało w tak dużej grupie ?. Chyba nie jest zbyt komfortowe, bo każdemu się nie dogodzi. Jeden chce do muzeum, drugi do kościoła, a trzeci na kawę. No chyba że byliście bardzo zgraną grupą z podobnymi upodobaniami.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.02.2024 19:56

Oj tak, zawrotu głowy można dostać na takim bazarze :mg: Przepiękne dzbanuszki, talerzyki i inne cuda :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.02.2024 07:31

megidh napisał(a):Takie targowiska to bardzo klimatyczne miejsca.
Też mi ślinka pociekła na widok mandarynek i od razu poszłam do lodówki, w której na szczęście kilka mandarynek miałam.

Tamte były przepyszne i nie nafaszerowane chemią :tak: . Przechowujesz mandarynki w lodówce?
megidh napisał(a):Jak Ci się zwiedzało w tak dużej grupie ?. Chyba nie jest zbyt komfortowe, bo każdemu się nie dogodzi. Jeden chce do muzeum, drugi do kościoła, a trzeci na kawę. No chyba że byliście bardzo zgraną grupą z podobnymi upodobaniami.

Nie ukrywam, że troszkę się tego obawiałam i na pewno sami zwiedzilibyśmy więcej, ale moja grupa spisała się na medal, dzieci są ciekawe świata, trzymały na zmianę ciocię za rękę bo "ona tu dowodzi :lol: ), mały Marcelek targował się razem ze mną :mg: . Ustaliliśmy, że się nie ograniczamy i jeśli ktoś nie ma ochoty gdzieś iść to zostaje i spotykamy się w tym i tym miejscu (wysyłałam pineskę na grupie WatsApp), ale takie sytuacje praktycznie się nie zdarzały :D . Nawet w restauracji nam dłużej schodziło, bo obsługa starała się podać wszystkie dania jednocześnie, ale to był czas na odpoczynek, dowcipy i dzielenie się wrażeniami. Zawsze przygotowywano nam jeden duży stół. Było super i wesoło :hearts: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Kolory i smaki Maroka - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone