napisał(a) dangol » 12.02.2024 13:44
wiola2012 napisał(a): A może pamiętasz Danusiu co przewodnik mówił o sypialniach dla uczniów?
No niestety nie... Nie jestem nawet pewna, czy cokolwiek mówił na ten temat
, gdyż pilot naszej wycieczki był w Maroko na zastępstwie innej osoby i miałam wrażenie, że przed wyjazdem wyczytałam o miejscach do zobaczenia więcej, niż on
. Fakt, o islamie wiedział sporo, gdyż zazwyczaj jeździł z wycieczkami na Bliski Wschód, ale
Maroko... Więcej mówił przewodnik marokański (obowiązkowo ktoś taki jeździł z wycieczką, czy jest tak nadal, nie mam pojęcia), ale moja znajomość angielskiego jest słaba, więc rozumiałam tylko nikłą część jego wypowiedzi. Polski pilot niby to tłumaczył wycieczce "na nasze", ale Gocha i Jurek znający angielski dobrze, niejednokrotnie mówili, że sporo informacji było opuszczonych, a czasem wręcz błędnie nam podanych, niezgodnie z tym, co powiedział Marokańczyk.
Do sypialni uczniów zaglądaliśmy wprawdzie przez uchylone drzwi, ale wejść tam nie było można. Do tych ciemnych zresztą nawet bym nie próbowała
, a z tych wychodzących na wewnętrzny dziedziniec, zdjęcie mam tylko jedno.
Z pewnością nie oddaje ona stanu z dawnych czasów, gdyż jak wcześniej pisałaś, z jednej sypialni musiało korzystać kilku uczniów. Czy był ktoś uprzywilejowany, kto otrzymał pokoik tylko dla siebie? Może, ale raczej mało prawdopodobne.