Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 05.02.2024 12:35

Zmiany lotów mogą wkurzyć - dobrze, że udało się wszystko poskładać na nowo.

Dacia jeździliśmy w Armenii. Przez 2 tygodnie wakacji sprawowała się bez zarzutu.

Czeka na dalszą część. Nam plany na Maroko pokrzyżował COVID i jakoś nie zanosi się na rychły powrót do tych planów. Ale kiedyś na pewno tam zawitamy :tak: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.02.2024 14:03

Melduję się oczywiście u Ciebie i nadrabiam po tygodniu szusowania w Dolomitach 8)

Póki co, nie jestem jeszcze gotowa porzucić nart dla wyjazdu w ciepłe kraje, przynajmniej nie zimą ;) Ale na szczęście są jeszcze inne pory roku :chytry:

Skomplikowanie wyglądają lotniskowe "ceregiele", ale zawsze to nowe doświadczenie i samo "rozkminianie" tego z pewnością przynosi dużo satysfakcji :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2024 15:16

Kapitańska Baba napisał(a):Zamieszanie z lotami to jakiś koszmarek, dobrze, że udało się przesunąć daty :rotfl:

Stresik był, bo moje koleżanki mają mniejsze trochę doświadczenie z organizowaniem wyjazdów zagranicznych na własną rękę i upoważniły mnie do załatwienia sprawy w ich imieniu :) .
Kapitańska Baba napisał(a):Samochód widzę spory ale do marki nie mam zaufania-w tym temacie jestem bardzo wybredna :lol: :lol: :lol:

Mąż na początku określił go "taki kartofel", nie wiem co miało znaczyć to określenie, ale się z autem zaprzyjaźnił ;)
Kapitańska Baba napisał(a):Fajnie tak chodzić bez kurtki, już mi się tęskni za cieplejszym powietrzema na zewnątrz :tak:

Oj tak!Chociaż słyszałam w radiu, że emu (w jakimś ogrodzie zoologicznym) zaczynają strusie amory, znoszą jaja i to znak, że wiosna tuż tuż :oczko_usmiech: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2024 15:19

PAP napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
dangol napisał(a):Formalności na lotnisku jednak sporo luźniejsze, ...

Jeżeli mogę jeszcze w temacie :) ... nam w maju na przejściu lądowym z Ceutą też wpisali numer pod pieczątką wjazdową :) ... a na auto dostaliśmy biały mały kwitek odprawy czasowej chyba na 6 miesięcy, o ile dobrze pamiętam :) ...
PAP

Czyli wszyscy trafiliśmy do kartoteki ;) . Ja ten wpis zauważyłam dopiero podczas odlotu, gdy pokazywałam synowi koleżanki pieczątki w paszporcie :) .
Ps. Czy pisałam już, że zazdroszczę Ci tej podróży swoim autem :D ?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2024 15:32

Aglaia napisał(a):Zmiany lotów mogą wkurzyć - dobrze, że udało się wszystko poskładać na nowo.

Mąż mówi, że biuro Wiola-Travel dało radę :mg:
Aglaia napisał(a):Dacia jeździliśmy w Armenii. Przez 2 tygodnie wakacji sprawowała się bez zarzutu.

Dacia to jeden z najbardziej popularnych samochódów w marokańskich wypożyczalniach, myślę, że gdyby była awaryjna, to by zrezygnowali z tej marki.
Aglaia napisał(a):Czeka na dalszą część. Nam plany na Maroko pokrzyżował COVID i jakoś nie zanosi się na rychły powrót do tych planów. Ale kiedyś na pewno tam zawitamy :tak: .

Nam Covid pokrzyżował Ukrainę, później wojna i chyba już tam nie pojadę :nie: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2024 15:43

maslinka napisał(a):Melduję się oczywiście u Ciebie i nadrabiam po tygodniu szusowania w Dolomitach 8)

Witaj Agnieszko!
Dolomity, piękna sprawa :hearts:
maslinka napisał(a):Póki co, nie jestem jeszcze gotowa porzucić nart dla wyjazdu w ciepłe kraje, przynajmniej nie zimą ;) Ale na szczęście są jeszcze inne pory roku :chytry:

Gdy dzieci były młodsze, organizowałam wyjazdy na narty dla naszej trójki, a mąż albo nam towarzyszył, albo zostawał w domu. Dla niego tydzień w górach, gdy ja przez kilka godzin jestem na stoku to jest strata urlopu. Bardzo nie lubi zimy więc wspólnie pojechaliśmy do Maroko, a na narty jeszcze pojadę :D . Przyznam się szczerze, że to ciepełko w styczniu też mi się podobało.
maslinka napisał(a):Skomplikowanie wyglądają lotniskowe "ceregiele", ale zawsze to nowe doświadczenie i samo "rozkminianie" tego z pewnością przynosi dużo satysfakcji :D

Oj tak! Rozkminianie - bardzo mi się podoba to określenie i świetnie oddaje operacje myślowe, które musimy wykonać rozwiązując problem :smo: .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.02.2024 21:53

wiola2012 napisał(a):Ps. Czy pisałam już, że zazdroszczę Ci tej podróży swoim autem :D ?

Pisałaś :) :) ...

Teraz masz już teren rozpoznany, więc kolejny wyjazd będzie już jak do siebie ;) ;) :) ...

PAP
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2024 22:21

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Auta czekały na nas na parkingu. Umowy były przygotowane, Panowie wpisali tylko dane kierowców i spisali co trzeba z paszportu i prawa jazdy. Z wypożyczalnią kontaktowałam się i ustalałam warunki przez WhatsApp. Odpowiedzi przychodziły w bardzo krótkim czasie, kontakt jest naprawdę rewelacyjny. Zostałam poproszona o przesłanie paszportu i prawa jazdy podczas rezerwacji, ale Pana poprosiłam, że wolałabym przedstawić dokumenty na miejscu, bo u nas obowiązuje ochrona danych osobowych i nie miał z tym problemu.
Auta obejrzeliśmy, jakieś zdjęcia tak na wszelki wypadek zostały zrobione, podpisaliśmy umowę i gotowe. Bardzo mi odpowiadała taka forma odbioru, gdyby nas wieźli do biura i tam by się wszystko odbywało, to stracilibyśmy dużo czasu.
Wyjeżdżając z lotniska trzeba zapłacić na brameczce za parking. Kasjer mówi kwotę ale mąż nie zrozumiał. Nie mamy dirchamów wiec podaje mu 10 euro, coś mówi, widać ma jakiś problem. Pokazuje mu 10E, 20E, 2E na wyciągniętej ręce …. a on bierze 2 euro i jeszcze wydaje resztę :D .
Ustawiam nawigację na telefonie, Internet działa szybko, nie zawiesza się, google pokazuje, że do mieszkania mamy 9 km czyli 25 minut. Okazało się, że jest to czas największych korków w Marrakeszu. Bardzo mi się podobała ta droga z lotniska do miasta, szczególnie rzędy egzotycznych drzew, ale zdjęcia wieczorne z samochodu wyszły rozmazane.

1.jpg

Dojeżdżamy do osiedla na którym mamy zarezerwowane riady.

2.jpg
zdjęcie od właścicielki

Riad to tradycyjny marokański dom lub pałac z centralnym dziedzińcem lub ogródkiem wewnętrznym. Nasze riady są bardziej nowoczesne niż te w medinie i są mniejsze. Nie mają dziedzińca tylko na dole kuchnię, salon i łazienkę, a na piętrach sypialnie.
Wybraliśmy to osiedle, ponieważ jest bezpieczne, ładne i czyste, jest blisko do wszystkich atrakcji i ma parking.
Mamy do dyspozycji:
Riad Lyna – 4 sypialnie, dla 6 osób
Riad Anir – 3 sypialnie dla 4 osób.
Oddalone od siebie o 150 m
W każdym jest dobrze działające ogrzewanie (klimatyzatory w salonie i każdej sypialni), w każdej sypialni jest łazienka, kuchnie są dobrze wyposażone, wystrój zupełnie inny:
Przyjaciół:
3 Lyna.jpg
Riad Lyna

4 Lyna.jpg
Riad Lyna

Nasz:
5 Anir kuchnia.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Rankiem kliknęłam jeszcze kilka przy dziennym świetle:

9.jpg

10.JPG

11.JPG

13.JPG

Te materace kolorowe oparte o ścianę służą jako poduszka na tarasie
15.JPG

Taras jest zamurowany, może dlatego, że nie ma z niego ładnego widoku.

Okienka na hall i przeszklony daszek riadu:

16.JPG

Po rozpakowaniu, odświeżeniu się i krótkim odpoczynku wybraliśmy się na poszukiwania jakiegoś jedzenia. Restauracyjki na osiedlu były jeszcze otwarte, ale nikt nie chciał nam przygotować kolacji na 10 osób o tak późnej porze. Na szczęście są dwa sklepiki spożywcze, więc w razie czego kupimy coś tam i zjemy na sucho. Niedaleko bramy wjazdowej na osiedle jest jeszcze jeden otwarty lokal. Na dworze zrobiło się zimno więc chętnie zasiadamy tutaj, bo wewnątrz jest ciepło, z telewizora płynie przyjemna muzyka, a właścicielka z dziećmi chyba przygotuje nam coś na ciepło. Nie są to typowe marokańskie dania tylko jakieś burgery i frytki, ale lepszy rydz niż nic :) .
Po kolacji krótka integracja w Lynie i idziemy do siebie.
Właścicielka poleciła nam dwa miejsca gdzie można zjeść dobre śniadanie, otwarte rzekomo od 8:00. Uzgadniamy więc, że spotykamy się o 8:30 na śniadaniu. Na jutro zaplanowałam zwiedzanie Marakeszu więc nie ma co tracić czasu :hut: .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 05.02.2024 23:32

wiola2012 napisał(a):Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

Ustawiam nawigację na telefonie, Internet działa szybko, nie zawiesza się, google pokazuje, że do mieszkania mamy 9 km czyli 25 minut. Okazało się, że jest to czas największych korków w Marrakeszu. Bardzo mi się podobała ta droga z lotniska do miasta, szczególnie rzędy egzotycznych drzew, ale zdjęcia wieczorne z samochodu wyszły rozmazane.

1.jpg

Dojeżdżamy do osiedla na którym mamy zarezerwowane riady.

2.jpg

Znajome mury miejskie widzę ;) ;) :) :) ...

Jeżeli dobrze wytropiłem, to całkiem sympatyczną okolicę na nocleg znaleźliście :) ...

https://www.google.pl/maps/place/PHARMA ... ?entry=ttu

Że dopytam, jak / gdzie noclegi były wyszukiwane przed wyjazdem :) ?

PAP
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.02.2024 23:55

A ja się zapytam o ceny noclegów?
Dawaj dużo konkretów, choć właśnie plan na wiosnę kilka minut temu odleciał....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.02.2024 07:29

PAP napisał(a):Jeżeli dobrze wytropiłem, to całkiem sympatyczną okolicę na nocleg znaleźliście :) ...
https://www.google.pl/maps/place/PHARMA ... ?entry=ttu

Dokładnie to ta lokalizacja :D . Kilmat marokanski zachowany, a jednak trochę nowoczesności i wygód mieliśmy :D .
PAP napisał(a):Że dopytam, jak / gdzie noclegi były wyszukiwane przed wyjazdem :) ?
PAP

Noclegów szukałam na booking i przez airbnb, wygrał ten pierwszy portal. Opiekun mieszkania kontaktował się ze mną przez WhatsApp i zaproponował cenę wyższą niż na b..g z podatkiem (po zniżkach genius) :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.02.2024 07:34

piekara114 napisał(a):A ja się zapytam o ceny noclegów?

Riad Anir - łącznie za 3 noce - 186 E plus 30 E podatek za 4 osoby
Riad Lyna - za 3 noce - 198 E plus 45 E podatek za 6 osób.
Podatek jest płatny gotówką na miejscu.
piekara114 napisał(a):Dawaj dużo konkretów, choć właśnie plan na wiosnę kilka minut temu odleciał....

Ale jak to tak sobie odleciał :( ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2024 08:38

wiola2012 napisał(a):Ale jak to tak sobie odleciał :( ?
Chyba będzie samochodowa objazdówka...jeszcze się zobaczy...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.02.2024 10:11

Oj tak!Chociaż słyszałam w radiu, że emu (w jakimś ogrodzie zoologicznym) zaczynają strusie amory, znoszą jaja i to znak, że wiosna tuż tuż :oczko_usmiech:

Oby :lol:

No no, ładne macie te mieszkanka, bardzo klimatyczne :hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.02.2024 20:03

No, no, apartamenty niczego sobie.
Chyba fajnie się mieszkało w takich klimatycznych wnętrzach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka