Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.05.2024 23:09

Także dziękuję za Twój czas i relację :proszedzieki: :plusone:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.05.2024 23:22

majkik75 napisał(a):Także dziękuję za Twój czas i relację :proszedzieki: :plusone:
pozdrawiam, Michał

Pisanie relacji to przyjemność, ale rzeczywiście czasochłonna :D .
Dzięki za obecność :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.05.2024 10:29

Wiolu - nadrobiłam ale nie sądziłam, że to już koniec :bojesie: Za szybko :bojesie:
Ocean z ostatniego odcinka, mewy, wschód słońca - raj na ziemi :hearts:
Dzięki za tę podróż i do zobaczenia mam nadzieję w kolejnych Twoich relacjach :cmok:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.05.2024 11:03

Dzięki za wspaniałą podróż :cfaniak: !
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 07.05.2024 16:06

Dziękuje! :hut:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.05.2024 21:04

Kapitańska Baba napisał(a):Wiolu - nadrobiłam ale nie sądziłam, że to już koniec :bojesie: Za szybko :bojesie:

Tak jakoś wyszło, że się uwinęłam, ale też i pobyt był tylko tygodniowy :) .
Kapitańska Baba napisał(a):Ocean z ostatniego odcinka, mewy, wschód słońca - raj na ziemi :hearts:

Gdy wstawiałam te zdjęcia, to tak sobie pomyślałam, że pewnie będą ci się podobały :smo:
Kapitańska Baba napisał(a):Dzięki za tę podróż i do zobaczenia mam nadzieję w kolejnych Twoich relacjach :cmok:

Dziękuję Beatko za miłe towarzystwo, pewnie jeszcze coś kiedyś napiszę, ale najpierw muszę gdzieś pojechać na dłużej :mg: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.05.2024 21:09

dangol napisał(a):Dzięki za wspaniałą podróż :cfaniak: !

Cieszę się, że pomimo tego, że już byłaś w Maroko chciało Ci się tu zaglądać :smo: .
ziemniak napisał(a):Dziękuje! :hut:

Ja również :proszedzieki: . W jakie ciekawe miejsce teraz ruszacie?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.05.2024 21:55

Tak szczerze to nie wiadomo. Na weekend majowy przez pół roku w zależności od pogody miał być Bałtyk lub Adriatyk. Trzy dni przed zastanawialiśmy się między Mazurami, a Borami Tucholskimi, aż w końcu dzień przed zadecydowaliśmy, że jednak jedziemy rowerami na Jurę z Częstochowy do Krakowa.

Jeśli pogoda dopisze to znowu rowerowo, mamy rezerwację w Swarzewie na 29 maja - 2 czerwca. Potem od 20 do 30 czerwca jezioro Ochrydzkie w Macedonii Północnej.

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2024 21:11

ziemniak napisał(a):Tak szczerze to nie wiadomo. Na weekend majowy przez pół roku w zależności od pogody miał być Bałtyk lub Adriatyk. Trzy dni przed zastanawialiśmy się między Mazurami, a Borami Tucholskimi, aż w końcu dzień przed zadecydowaliśmy, że jednak jedziemy rowerami na Jurę z Częstochowy do Krakowa.

Spora rozbieżność ;). Jura bardzo dobry wybór :plusone:
ziemniak napisał(a):Jeśli pogoda dopisze to znowu rowerowo, mamy rezerwację w Swarzewie na 29 maja - 2 czerwca. Potem od 20 do 30 czerwca jezioro Ochrydzkie w Macedonii Północnej.
:papa:

W Swarzewie nigdy nie byłam, za to Ochryd i okolice jest świetny i na sto procent będziecie zadowoleni :tak: .
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 09.05.2024 22:30

wiola2012 napisał(a):(...) Ochryd i okolice jest świetny i na sto procent będziecie zadowoleni :tak: .

Będzie to kolejny wyjazd przez @maslinka. Naprawdę, mogłoby palcy braknąć. Jak przyjadą do Częstochowy to mają obiad, kolację i nocleg zapewniony.

W Ohrydzie byliśmy pół dnia w 2013 roku, a w zeszłym roku cztery dni w Lin i jeden dzień po stronie Macedonii Północnej.

W Lin było kapitalnie. Typowe agrowczasy w wiosce, która przypominała nam wakacje z naszego dzieciństwa (my jesteśmy oboje rocznik '88). Gospodarze serwowali pyszne śniadania oraz kolacje (ryby łowił gospodarz, a gospodyni przygotowywała różne dania i wypieki). Dodatkowo łódką zawozili nas dziką plażę. Osiołki i krowy chodziły po ulicy, rozgrywaliśmy mecz na ulicy Polska - Albania, a część dzieciaków grała na bosaka. Auto parkowaliśmy na placu kościelnym, raz wracamy, a tu w ganku przed kościołem siedzą sobie przy stoliku ksiądz i kościelny/organista i popijają zimne piwko. Kilka mikro sklepików jak u nas kiedyś. Nawet była jedna tzw. mordownia. Chyba codziennie przez kilka minut nie było prądu w całej wiosce. Z sentymentem wracamy do tego miejsca. Jednak w tym roku Ohrid i dzikie zatoczki. Kupiony już nawet nowy sprzęt pływający.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2024 21:21

ziemniak napisał(a):W Ohrydzie byliśmy pół dnia w 2013 roku, a w zeszłym roku cztery dni w Lin i jeden dzień po stronie Macedonii Północnej.
W Lin było kapitalnie. Typowe agrowczasy w wiosce, która przypominała nam wakacje z naszego dzieciństwa ...

To wspaniale przenieść się w czasie i poczuć atmosferę dzieciństwa. Już coraz mniej jest takich miejsc, ale Bałkany jeszcze takie posiadają.
Koleżanka @maslinka potrafi odkrywać urocze miejscówki :hearts: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.10.2024 07:11

Na Netflix mozna obejrzeć film pt: Planeta samotności, którego akcja dzieje się w Maroko. Jest wg mnie troszkę logistycznych przekłamań, ale klimat Maroka oddany jest bardzo fajnie. Lekki, przyjemny film, bardziej oglądałam dla widoków niż dla fabuły :).
Poprzednia strona

Powrót do Afryka