napisał(a) wiola2012 » 19.04.2024 20:01
PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a):Powstała
. Jeśli masz ochotę poczytać to zapraszam
tutaj.
Z całą pewnością poczytam
... i w miarę potrzeby popytam o to i owo
...
Chętnie odpowiem, chociaż tam się wszystko szybko zmienia.
PAP napisał(a):Na tą chwilę mam roboczo w głowie wizję Jordania & Izrael autem, of course
, ale wynajętym albo w Jordani albo Izraelu
W Jordanii jest zdecydowanie taniej
PAP napisał(a):... jakieś wstępne analizy robiłem przed wyprawą do Egiptu, ale temat poszedł w odstawkę, bo wtedy w październiku 2023 wygrał Egipt
... i w sumie to był głos opatrzności, bo wtedy w październiku to byśmy do tego Izraela chyba jednak nie dojechali w kilka dni po rozpoczęciu konfliktu
...
Teraz zaczynałem mieć nadzieję na jesień 2024, ale znów się tam zaogniło
... w każdym razie, relację będę analizował sczegółowo
...
PAP
My w październiku 2023 już mieliśmy bilety do Tel Avivu i Wizzair nam odwołał. Na Airbnb miałam rezerwację, okres bezpłatnego anulowania minął
. Na szczęście za pośrednictwem Airbnb gospodarz zwrócił nam pieniądze.
Na powrót do Izraela trzeba będzie niestety trochę poczekać
.
PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a): Po drodze chcemy odwiedzić Taghazout.
Zdecydowanie dobry wybór
... bardziej nam przypadła do gustu 'nasza' wioska
Imi Ouaddar parę kilometrów dalej na północ, ale plaża widzę u Was była bliżniacza do naszej
... zdecydowanie idealna na długie spacery
...
Też odniosłam takie wrażenie, że te plaże na zachodzie są bardzo do siebie podobne.
PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a):Przez
ten punkt przejeżdżamy bardzo powoli, bo słynie on z częstych kontroli policyjnych, które zawsze kończą się mandatem. Policjanci stali, ale nas nie zatrzymali, więc określenie „zawsze” jest nieprecyzyjne
.
To dowód naukowy, że zbytnie wczytywanie się w info na forach może być szkodliwe dla spokoju ducha przed wyjazdem
... a na poważnie, ja nigdzie takiej info wcześniej nie wyczytałem,
Takie ostrzeżenia znalazłam na grupie
facebookowej PAP napisał(a):wiola2012 napisał(a):Po starówce przejdziemy się wieczorem , a tymczasem zmierzamy wprost na nabrzeże. Parkujemy za grosze na na tym świetnie położonym
parkingu.
wiola2012 napisał(a):Parking
Bab Marrakech płatny za dobę 50 dih, znajduje się za murami, 250 metrów od Riadu . Tam zostawiliśmy auta.
Parkingi widzę też 'zwiedzaliśmy' te same
... my wybraliśmy jednak od razu ten drugi, wszak na pierwszym Pan chciał kluczyki od Niunia, aby móc go sobie przestawiać, co spotkało się z naszą automatyczną odmową
... pytanie jak to było w waszym wypadku
? ... może z tym przestawianiem to tylko tak w szczycie sezonu mają, kiedy miejsca na parkingu mało
???
Na parkingu przy porcie było bardzo mało miejsca, tworzyła się kolejka, przeważnie wpuszczano kolejny samochód, gdy ktoś wyjechał, jednak nikt nie zaproponował nam usługi parkowania
. Ta miejscówka jest naprawdę jedną z najlepszych, a drugi, tak jak już pisałam był 2 minuty drogi od naszego mieszkania więc był bezkonkurencyjny
.
PAP napisał(a):Tej wieczornej Essaouiry to szczerze zazdraszczam
... ale twoje zdjęcia tylko mnie upewniają, że przy kolejnym Maroku jeden punkt programu już mam jasno określony
= przyjazd bardzo wczesnym popołudniem, nocleg w mieście, i możność spacerowania do zmroku
...
Tak, podpisuję się pod tym i polecam nocleg. Ostatnio coraz bardziej doceniam możliwość wieczornych lub porannych spacerów po mieście, gdy wyjadą "jednodniowi" turyści
.
PAP napisał(a):Nie widzę u Ciebie jednak murów obronnych od strony morza
... może następnego dnia będą
? ...
Mury będą jeszcze, ale nie od strony morza. Nie zdążyliśmy
.