Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolory i smaki Maroka

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.04.2024 23:07

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

W drodze do Essaouira
Gdybyśmy zostali jeszcze jeden dzień w Agadirze, albo nawet dwa, też byśmy mieli co robić, bo okolica jest naprawdę ciekawa. Zdecydowaliśmy jednak zmienić lokalizację i na ostatnią dobę przenieść się do Essaouiry (As-Suwajry). Do pokonania mamy 175 km , czas przejazdu 3 h. Po drodze chcemy odwiedzić Taghazout.
Czytałam, że jest to mała, berberyjska wioska, ma piękna długą plażę, bardziej kameralną i spokojną niż Agadir, jest rajem dla surferów ze względu na sprzyjające wiatry i długą falę, które w odpowiedni sposób się załamują. Pewnie tak jest ;) . Plaża ma około 8 km długości i dzieli się na kilka mniejszych plaż, które pokrywa miękki, drobny piasek.
Czytałam, że turysta ma tutaj ten komfort, że jest bardzo mało ludzi i można znaleźć miejsca, gdzie nie spotka nikogo. Pewnie im dalej od miasteczka tym lepiej, tak sobie pomyślałam. Wyznaczyliśmy cel mnie więcej tutaj. Po lewej stronie mijaliśmy drogi wjazdowe, google kazało nam skręcić , ale wszystkie wjazdy miały szlabany i strażnika. W końcu zapytaliśmy czy możemy przejechać i iść pospacerować po plaży , ale strażnik powiedział, że to teren prywatny i wskazał nam parking publiczny.
Tutaj też wjazdu bronił szlaban, ale sam się otwierał dla wjeżdżających i otwierano go dla wyjeżdżających po uiszczeniu opłaty :) .

t0.JPG

Z parkingu do plaży jest bliziutko.
Mijamy ładny apartamentowiec:

t1.JPG

W tym brązowym budyneczku jest toaleta:

t2.JPG

Wszystko ładnie wyjaśnione :)

t3.JPG

Rzeczywiście jesteśmy prawie sami :)

Nie licząc pary, która odbywa przejażdżkę…

t4.JPG

Handlarza marokańskimi tunikami, który dość natarczywie próbował nam wcisnąć swój towar i handlarza przedmiotami wykonanymi z jakiegoś egzotycznego drewna :) .

t5.JPG

I spacerowiczów w oddali:

t7.JPG

Słońce, przyjemne widoki, dość ciepła woda, lekki wiaterek….Jest klimat :hut:

t6.JPG

t9.JPG

t10.JPG

t11.JPG

Nie chce się nam opuszczać tego miejsca, ale trzeba.

Nie ujechaliśmy dalej niż 2 km gdy padło pytanie i to z ust dorosłego człowieka :oczy: : A może by tak kawa i soczek?
No w takim tempie to my do wieczora nie dojedziemy … ;) .
W centrum Taghazout, które wcale nie wygląda jak mała berberyjska wioska, tylko turystyczne miasteczko, znajdujemy z trudem miejsce do zaparkowania, przy ulicy( oczywiście płatne) i udajemy się na poszukiwania napitków dla spragnionych turystów. Barów i restauracji jest do wyboru do koloru wzdłuż ulicy, więc szybko znajdujemy miejsce, które wszystkim pasuje. Jest bardzo przyjemnie, tak wakacyjnie, obserwujemy ludzi z deskami, dziewczyny w kostiumach, grupki młodzieży, które co i rusz wybuchają śmiechem, ale takim radosnym, nie przeszkadzającym innym. Pomyślałam, że mogłabym tu spędzić kilka dni, podoba mi się klimat miasteczka.
No ale komu w drogę temu czas, musimy w końcu się spiąć i pokonać pozostałe kilometry. Droga jest przyjemna dla oka, przez długi czas towarzyszy nam ocean,

t12.JPG

który później ustępuje miejsca plantacjom drzewek arganowych. Niektóre chyba już uschły, inne są zielone i widać, że dają owoce.

t13.JPG

t14.JPG

t15.JPG

Słynnych kóz na drzewie nie ujrzałam, podobno obrońcy zwierząt mają w tym swój udział i proceder wykorzystywania zwierząt został ukrócony.
Przez ten punkt przejeżdżamy bardzo powoli, bo słynie on z częstych kontroli policyjnych, które zawsze kończą się mandatem. Policjanci stali, ale nas nie zatrzymali, więc określenie „zawsze” jest nieprecyzyjne :) .
Dojeżdżamy do Essouira, miasta, co do którego mam pewne oczekiwania, ciekawa jestem czy się nie zawiodę :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2024 08:49

Wiola - plaża absolutnie w moim stylu - piasek, pusto - mega :hearts:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 16.04.2024 08:25

Klimacik naprawdę jest 8)
Plaża ładna - mógłbym na niej wylądować ;) przy ewentualnym wyjeździe do Maroko nie ciągnęło mnie na plażę, bo jakoś tak nie szczególnie mi wpadały w oko...
Ale, ta fajna -i droga też... :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.04.2024 15:47

Kapitańska Baba napisał(a):Wiola - plaża absolutnie w moim stylu - piasek, pusto - mega :hearts:

Może kiedyś skierujecie tam swoje żagle :D , a plaża rzeczywiście fajna , tylko taka bardziej do zabawy i spacerów, do pływania niekoniecznie, takie dłuuuugie te fale ;) .
CROberto napisał(a):Klimacik naprawdę jest 8)
Plaża ładna - mógłbym na niej wylądować ;) przy ewentualnym wyjeździe do Maroko nie ciągnęło mnie na plażę, bo jakoś tak nie szczególnie mi wpadały w oko...
Ale, ta fajna -i droga też... :)

Na styczniowe wyprawy i widokowo jest super, ale to jednak nie chorwackie czy greckie turkusy, które wybieram na wakacje :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.04.2024 17:17

Plaża bardzo fajna i z chęcią bym po niej pospacerowała, bo lubię wędrowanie brzegiem morza.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.04.2024 21:57

megidh napisał(a):Plaża bardzo fajna i z chęcią bym po niej pospacerowała, bo lubię wędrowanie brzegiem morza.

Na plażach marokańskich mogłabyś Gosiu wędrować do woli, ciągną się kilometrami :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.04.2024 22:17

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Plaża bardzo fajna i z chęcią bym po niej pospacerowała, bo lubię wędrowanie brzegiem morza.

Na plażach marokańskich mogłabyś Gosiu wędrować do woli, ciągną się kilometrami :) .

Bardzo dobrze :D , takie plaże z ciepłą wodą w morzu mogą nawet nie mieć końca :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.04.2024 22:21

Kolory i smaki Maroka
czyli tajinowy zawrót głowy.

As - Suwajra zw. Essaouira
As-Suwajra to małe miasto w Maroku, położone na wybrzeżu Atlantyku. Jest znane też pod nazwą Essaouira. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to było ważnym portem handlowym. Później było kontrolowane przez różne dynastie muzułmańskie, aż do czasów berberyjskich. Współcześnie As-Suwajra jest znanym miejscem turystycznym. Atrakcję stanowią port rybacki, plaże i zabytkowa Medyna.
Po starówce przejdziemy się wieczorem , a tymczasem zmierzamy wprost na nabrzeże. Parkujemy za grosze na na tym świetnie położonym parkingu. Chcemy pospacerować po Placu Moulaya Hassana, przejść się w stronę portu i popatrzeć na ocean.

0.jpg

Spojrzałam przed siebie i czas się zatrzymał.

1.JPG

1a.JPG

2.JPG

Mogę tak stać i podziwiać. To ten sam ocean co w Taghazout, ale jaki niespokojny, jak się złości, uderza o skały, kropelki wody docierają aż do nas.

3.JPG

4.JPG

5.JPG

Zatrzęsienie mew :) . W pobliżu jest port i targ rybny. Mewy zrobiły sobie ucztę.

6.JPG

Przypomniały nam, że dawno minęła pora posiłku :) .
Nie wybrzydzamy długo. Zasiadamy w knajpce obok tego zielonego, rozłożystego drzewa.

7.JPG

Usiedliśmy na zewnątrz i nie przewidzieliśmy, że gdy słoneczko się schowa momentalnie zrobi się zimno. Chłopcy poszli do samochodów po cieplejsze okrycia. Parking jest naprawdę bliziutko, widać go z daleka, zdążyli wrócić zanim podano jedzonko.

8.JPG

Gdy podążymy tą wąską alejką, znajdziemy kantor. Też trzeba było do niego pobiec w międzyczasie :tak: .

9.JPG

Posiłek był przyzwoity, ale nie zapadł w pamięci. Zjedliśmy dość szybko, żeby nie zdążył ostygnąć :mg: .

Pojedziemy teraz do riadu, który zarezerwowaliśmy na ostatnią noc w Maroko.
Riad Marosko - zlokalizowany w sercu starówki, wszędzie blisko, obsługa przemiła, śniadanie pyszne serwowane na tarasie na „dachu”, czysto i ciepło (piecyki dla zmarzluchów są przynoszone na życzenie :) . W takim miejscu jeszcze nie spaliśmy, było to ciekawe doświadczenie.
To był nasz pokój, 2 antresole z dwoma podwójnymi łózkami. Na jedną, max 2 noce mogę polecić, na więcej niekoniecznie. Dla 4 osób nie polecam bo ciasno, nie ma miejsca na 4walizeczki ;) .

10.jpg

Parking Bab Marrakech płatny za dobę 50 dih, znajduje się za murami, 250 metrów od Riadu . Tam zostawiliśmy auta.
Po załatwieniu meldunkowych formalności i chwili odpoczynku wychodzimy na spacer. Szybko robi się ciemno, więc spacer przebiega w wieczornej atmosferze. Medyna jest idealnym miejscem na spacery, można tu kupić u sklepikarzy przepiękną sztukę użytkową, kosmetyki, przyprawy, odzież, biżuterię. Spacer po niej daje możliwość poznawania autentycznego, codziennego życia mieszkańców. Starówka w 2001 r. została wpisana na listę UNESCO.

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

W pobliżu tej wieży Panowie zjedli „najlepszego w życiu kebaba” my w tym czasie podziwiałyśmy wystawy :D .

16.JPG

17.JPG

Medyna posiada klimatyczne uliczki, zaułki i dziedzińce. Na jednym znajdujemy sklepik z cudnymi wyrobami z drewna cedrowego. Kupiłam małą szkatułkę na pamiątkę. Są mini szachy, podkładki pod filiżanki, itp. :hearts:

17a.JPG

17b.JPG

17c.JPG

17d.JPG

Nie wiemy gdzie dokładnie jesteśmy, zagubiliśmy się w uliczkach. Wychodzimy przez jedną z bram:

18.JPG

19.JPG

20.JPG

Potem przez kolejną ...

24.JPG

22.JPG

23.JPG

... i jesteśmy poza Medyną, w nowszej części miasta. Stąd możemy łatwo i szybko dotrzeć do Marosko , ale nie chcemy, wracamy na starówkę bo bardzo nam się ten klimat podoba. chodzimy dopóki zmęczenie nie każe wracać do hotelu.
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.04.2024 08:25

Sympatyczny ten Wasz pokoik :oczko:

Rozfalowany ocean to raj :hearts: Obłednie wygląda na Twoich zdjęciach :hearts:

Starówka - wcale się nie dziwię że się po niej tyle czasu kręciliście. Widac i prawie czuć klimat :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2024 09:46

Jeszcze bardziej się przekonuję, że jesień w Maroko to byłby idealny okres: ciepło, piękne miasteczka i piękne plaże.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.04.2024 09:12

Essaouira była jednym z tych miejsc odwiedzonych przez nas podczas marokańskiej wycieczki, którą z przyjemnością wspominam. Fajnie więc, że znów tam jestem dzięki Tobie :D
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.04.2024 10:21

wiola2012 napisał(a):Powstała :) . Jeśli masz ochotę poczytać to zapraszam tutaj. :proszedzieki:

Witaj :) ...

Z całą pewnością poczytam :) ... i w miarę potrzeby popytam o to i owo :) :) ...

Na tą chwilę mam roboczo w głowie wizję Jordania & Izrael autem, of course ;) :), ale wynajętym albo w Jordani albo Izraelu :) ... jakieś wstępne analizy robiłem przed wyprawą do Egiptu, ale temat poszedł w odstawkę, bo wtedy w październiku 2023 wygrał Egipt :) ... i w sumie to był głos opatrzności, bo wtedy w październiku to byśmy do tego Izraela chyba jednak nie dojechali w kilka dni po rozpoczęciu konfliktu :( ...

Teraz zaczynałem mieć nadzieję na jesień 2024, ale znów się tam zaogniło :( ... w każdym razie, relację będę analizował sczegółowo :) :) ...

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.04.2024 10:44

wiola2012 napisał(a):W drodze do Essaouira
Po drodze chcemy odwiedzić Taghazout.

Zdecydowanie dobry wybór :) ... nam co prawda wydawał się letko zbyt kurortowy, bardziej nam przypadła do gustu 'nasza' wioska Imi Ouaddar parę kilometrów dalej na północ, ale plaża widzę u Was była bliżniacza do naszej :) ... zdecydowanie idealna na długie spacery :) :) ...

wiola2012 napisał(a):Przez ten punkt przejeżdżamy bardzo powoli, bo słynie on z częstych kontroli policyjnych, które zawsze kończą się mandatem. Policjanci stali, ale nas nie zatrzymali, więc określenie „zawsze” jest nieprecyzyjne :) .

To dowód naukowy, że zbytnie wczytywanie się w info na forach może być szkodliwe dla spokoju ducha przed wyjazdem ;) ;) :) :) ... a na poważnie, ja nigdzie takiej info wcześniej nie wyczytałem, jechałm standardowo po swojemu, ani szybko ani wolno, i nie kojarzę aby tam Panowie stali :) :) ... w każdym razie żadnego souveniru z tamtej drogi nie przywieźliśmy ;), mimo że w kontaktach z marokańską Policją mieliśmy bogate doświadczenia ;) ;) :) :) ... acz przypomnę, zakończone tylko jednym (1) mandatem :) :) ...

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.04.2024 11:11

wiola2012 napisał(a):As - Suwajra zw. Essaouira

Po starówce przejdziemy się wieczorem , a tymczasem zmierzamy wprost na nabrzeże. Parkujemy za grosze na na tym świetnie położonym parkingu. Chcemy pospacerować po Placu Moulaya Hassana, przejść się w stronę portu i popatrzeć na ocean.

wiola2012 napisał(a):Parking Bab Marrakech płatny za dobę 50 dih, znajduje się za murami, 250 metrów od Riadu . Tam zostawiliśmy auta.

Parkingi widzę też 'zwiedzaliśmy' te same ;) :) ... my wybraliśmy jednak od razu ten drugi, wszak na pierwszym Pan chciał kluczyki od Niunia, aby móc go sobie przestawiać, co spotkało się z naszą automatyczną odmową :) :) ... pytanie jak to było w waszym wypadku :) ? ... może z tym przestawianiem to tylko tak w szczycie sezonu mają, kiedy miejsca na parkingu mało :) ???

wiola2012 napisał(a):... i jesteśmy poza Medyną, w nowszej części miasta. Stąd możemy łatwo i szybko dotrzeć do Marosko , ale nie chcemy, wracamy na starówkę bo bardzo nam się ten klimat podoba. chodzimy dopóki zmęczenie nie każe wracać do hotelu.
:papa:

Tej wieczornej Essaouiry to szczerze zazdraszczam :) :) ... ale twoje zdjęcia tylko mnie upewniają, że przy kolejnym Maroku jeden punkt programu już mam jasno określony :) = przyjazd bardzo wczesnym popołudniem, nocleg w mieście, i możność spacerowania do zmroku :) :) ...

Nie widzę u Ciebie jednak murów obronnych od strony morza :) ... może następnego dnia będą :) ? ...

Gdyby ktoś chciał zobaczyć tą starówkę za dnia, to jeżeli Autorka tego wątku nie ma nic przeciwko, zapraszam tu :) :) ...

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.04.2024 11:17

piekara114 napisał(a):Jeszcze bardziej się przekonuję, że jesień w Maroko to byłby idealny okres: ciepło, piękne miasteczka i piękne plaże.

Witaj :) ...

Jeżeli mogę swoje pięć groszy ;) :) ... ja jednak bym Cię przekonywał do maja :) ... cieplej niż u Wioli, ale nie gorąco jeszcze ... ludzi znośnie do mało ... dzień jednak sporo dłuższy ... światło cieplejsze niż to zimowe na wiolowych zdjęciach :) :) ...

Ale to tylko moja opinia :) ...

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Kolory i smaki Maroka - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone