Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kołobrzeg -> Orebic Ktory wariant lepszy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.06.2009 14:38

Hey
Poniżej wklejam dwa warianty trasy...czy może ktoś jeszcze inny zna lepszy z mojego rejonu.

I

Trochę dłuższy przez Niemcy, Austrię, Słowenię

Obrazek

II

Krótszy, przez Czechy, Austrię, Słowenię

Obrazek

Patrząc na kilometry dużej różnicy nie ma. Mi się wydaję, że przez Niemcy będzie lepiej, ponieważ cały czas autostradą i szybciej i tak się dojedzie.

a Waszym zdaniem jak?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 05.06.2009 15:42

W Czechach musisz dodatkowo wykupić winietę...
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.06.2009 15:47

moondek napisał(a):W Czechach musisz dodatkowo wykupić winietę...

no i chyba gorzej sie jedzie...Przez Niemcy slyszalem ze szybciej.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 05.06.2009 15:56

Ja cisnę ze Słupska podaną przez ciebie trasą 1 tylko że dolnym ringiem Berlina. Nie patrz na odległość bo ci poda podobną. Zerknij na czas przejazdu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e2 ... ff2ec.html
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.06.2009 16:03

freyu napisał(a):Ja cisnę ze Słupska podaną przez ciebie trasą 1 tylko że dolnym ringiem Berlina. Nie patrz na odległość bo ci poda podobną. Zerknij na czas przejazdu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e2 ... ff2ec.html

ale moja trasa nr 1 rowniez ok tak?
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 05.06.2009 16:04

Nie mówię że zła, bo takiej opcji nie brałem pod uwagę żeby jechać górą. Wydaje mi się że nadkładasz drogi zamiast od razu lecieć w dół.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.06.2009 16:10

tak mi AutoMapa wyliczyla jako trase optymalna.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 05.06.2009 16:25

Ja wrzucam do google maps i tam na pewno oblicza trasę najkrótszą. Zerknij na to: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ab ... 1ccfd.html
Z Kołobrzegu do Orebica przez Ston wychodzi 1991km - ok 20,5 godziny.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 16:25

Rok temu pytałeś dokładnie o to samo :-) tu
i jeszcze tu
Coś się zmieniło ?
Byłeś rok temu ?
Skorzystałeś z naszych wskazówek ?
Ostatnio edytowano 16.06.2009 13:50 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.06.2009 16:40

Rok temu wyruszalem z Żagania bo bylem najpierw u rodzinki. Stamtad bylo lepiej na dol i przez czechy bo blizej do granicy. A teraz jade z Kolobrzegu, wiec wydaje mi sie trasa przez Niemcy najlepsza.
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 05.06.2009 16:54

Im dalej przez Niemcy tym lepiej. Na autostradach można nadrobić nieco czasu i kierowca się tak nie męczy. Może to nie adekwatny przykład, ale dwa lata temu jechałem na zlot z Przemyśla do Trzebieży koło Szczecina i znajomi tłukli się przez Polskę najkrótszą drogą, a ja od Krakowa zasuwałem autostradą przez Berlinerring aż do Szczecina. Mimo że jechałem dużo dłuższą drogą, to jechałem dwie godziny krócej i auto w sumie spaliło mniej niż im.
Autostrady to dobry wynalazek, a darmowe autostrady w Niemczech to już wogóle wypas.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 05.06.2009 17:17

też myślę że przez Niemcy. trasa ok i na pewno szybsza o ok. 2-3 godziny niż przez Czechy. a jadąc tyle kilometrów to każda godzina jest cenna. pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 20:10

Tutaj Ci opisałem dokładnie trasę z Kołobrzegu na Ciovo. Dodaj do tego odcinek na Peljesac i skoryguj odcinek w Słowenii na Mureck - Lenart - Ptuj i trasę masz gotową.
Już w wielu różnych tematach i wątkach zadajesz to samo pytanie i prawie każdy Ci radzi jechać przez Niemcy a Ty ciągle dopytujesz czy "na pewno" i czy "na 100%". Napisz wprost jakiej Ty odpowiedzi bądź rady oczekujesz ? Koledzy mogą Ci tylko radzić i każda z rad będzie się trochę różnić.
A ja mam wrażenie ze czekasz aż ktoś podejmie za Ciebie decyzję.
Chłopie odwagi !!! :-) :-) :-)
Ktoś Ci ma nakazać jak masz jechać ?
Ostatnio edytowano 16.06.2009 13:48 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 06.06.2009 11:14

Najlepiej przez Niemcy. Ja zawsze tak jeżdżę oczywiście z racji położenia Świnoujścia ale nawet jak jadę na Śląsk czy do Karpacza to tylko przez Niemcy. Szybciej i bezpieczniej :)
arkadiusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkadiusz » 15.07.2009 15:35

święte słowa! na śląsk, w Tatru czy Bieszczady tylko przez Niemcy

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone