Zapraszam wszystkich do chorwackiej kuchni. Zachęcam wszystkich do podawania przepisów kulinarnych na podróż z Polski i miejscowych w Chorwacji.
Mój przepis dotyczy szkolki czyli małż wyławianych w Adriatyku.
Należy rozpalić grill z gałezi z drzewa oliwkowego;
Położyć na ruszt nad żarem z drewna oliwkowego małże;
Trzymać na żarku 10 - 20 minut ąż się otworzą;
Wyłożyć na talerz, pokropić cytryną i oliwką z oliwek;
Przybliżyć otwartą małże do ust i wciągnąć do ust zawartość, zapić winem - Pyszne
Koszt małż - za darmo, wyławia się na brzegu morza.
Do całości dodaje się sałatkę z pomidorów, sałaty, ogórków i sera fety w kawałeczkach. całośc polewa się oliwą.
Nie obedzie się bez wina. pół szklanki białego miejscowego wina uzupełnia się bardzo zimną wodą sodową Jemne.
Do dania pasuje swieży biały chorwacki chleb - smacznego
Danie szybkie , egzotyczne, smaczne i ciekawe. Pozdrawiam