napisał(a) plavac » 19.12.2008 09:19
Piękna relacja. Byłem w Szwajcarii 3-krotnie, jesienią,zimą i wiosną - lato w Waszym obiektywie tylko potwierdza, że ten kraj jest piękny o każdej porze roku. Zatrzymujemy się w Szwajcarii u znajomych, którzy zamieszkali tam 25 lat temu. Śmiejemy się często, że Pan Bóg poskąpił Szwajcarii tylko ciepłego morza - ale wtedy jedziemy moczyć się godzinami do ciepłych źródeł
Podobno Lac Leman czyli inaczej jez.Genewskie w lecie zastępuje Szwajcarom morze - ma 20-21 st C temp. wody. Osobiście tego nie sprawdziłem - góry to to, po co tam jeżdżę. A jak potrzebuję morza - to jest Jadran
Nota bene - bardzo mi się podobał pomysł ubrania koszulki z naszym logo pod Eigerem
Szwajcaria ma swoje minusy. Nie tylko ceny - choć potwierdzam, że coraz mniej się to odczuwa. Można spotkać się z nieprzyjemnym potraktowaniem przez służby państwowe (wszelakie) , ale trzeba mieć po prostu pecha lub coś przeskrobać (nawet niewinnie). Jako całość - dla osób przestrzegających prawa i porządku publicznego - kraj niezwykle przyjazny ludziom, a turystom szczególnie.
Jeszcze raz dzięki za wspaniałe zdjęcia. Już zatęskniłem za tymi widokami i ścieżkami.
Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi za złe jednego zimowego zdjęcia -
Alpy Berneńskie,widok w stronę głównej grani Alp.
Ciepło pozdrawiam w deszczowy poranek