Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koleją do Dubrovnika, dawniej...

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 10:35

Jeszcze dwa zdjęcia z tramwajem z Dubrownika. Na pierwszym widać młodzieńczą fantazję niektórych pasażerów.... :)
Zdjęcie według autora pochodzi z maja 1969r.

Obrazek

A na drugim lepiej widoczny, wspomniany przez Krakusa hotel Hilton.

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 10:46

Ten środkowy wagon, na ostatnim zdjęciu, wygląda jakby był bardziej do zwiedzania, niż przejazdów przeznaczony.

Może tak też były wykorzystywane te linie/linia wówczas?
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 10:51

weldon napisał(a):Może udałoby się dopasować jakieś współczesne fotki do tych miejsc?

Obrazek

Obrazek

Porównując te dwa zdjęcia widać wyraźnie, że na starszym nie ma jeszcze nawet Jardanki... :wink:
Nie ma też oczywiście mostu przy wjeździe do miasta, no ale on powstał znacznie później.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 10:58

weldon napisał(a):Ten środkowy wagon, na ostatnim zdjęciu, wygląda jakby był bardziej do zwiedzania, niż przejazdów przeznaczony.

Może tak też były wykorzystywane te linie/linia wówczas?

Cytuję za Wikipedią...

Tramwaje w Dubrowniku − zlikwidowany system komunikacji tramwajowej w chorwackim mieście Dubrownik.

Tramwaje w Dubrowniku uruchomiono 10 grudnia 1910 jako elektryczne, wąskotorowe (1000 mm). W mieście funkcjonowały dwie linie tramwajowe:

* Pila−željezničke stanice (dworzec kolejowy)
* Pila−Lapad

Tramwaje zlikwidowano 20 października 1970. Przyczyną zamknięcia tramwajów w Dubrowniku były częste wypadki z udziałem tramwajów, ale o losie tramwajów przesądził wypadek z 7 marca 1970 w którym zginęła jedna osoba, a 14 zostało rannych.

Jest też strona poświęcona tramwajowi w Dubrowniku.
http://www.inet.hr/~dfejzagi/index.htm
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 19.12.2011 15:36

To ciekawe, ale w okolicach Ploce czasami widywać jakąś kolejkę ciągnącą w dole wzdłuż drogi i znikającą w tunelu...
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 19.12.2011 20:23

Mhmmm ... :D

Krakusiecity, Tomaszu W, czy moglibyście podlinkować adresy swoich postów w wątku o fotografii i upływającym czasie ?

krakuscity napisał(a):
Tomasz W napisał(a):
Tramwaj w Dubrowniku 1969...

Obrazek

wrzesień 2011
Obrazek
:D

W głębi hotel Hilton Imperial ( częściowo zniszczony podczas wojny).

Tomasz W napisał(a):Nawiązując do wątku porównawczego, który rozpoczął Krakus, autor zdjęć też porównał kilka z nich z obecnym albo znacznie późniejszym stanem rzeczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak na marginesie zauważyłam, że według zamieszczonej mapy kolei ... miasteczko Hum - niby najmniejsze na świecie - a kolej przez nie przebiegała. :wink:

Pozdraviam
mruczycho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 19.12.2011 21:16

Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 22:50

Świetne filmy i piosenka wpisująca się w melancholijny ton tego o czym tu piszemy. :wink:

A propos filmu o tramwaju dubrownickim to obserwując w jaki sposób mieszkańcy korzystali z niego przestaje mnie dziwić to dlaczego było tam tyle wypadków i w konsekwencji postanowili ten piękny tramwaj zlikwidować... :D
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 22:54

a to ja napisał(a):Mhmmm ... :D

Krakusiecity, Tomaszu W, czy moglibyście podlinkować adresy swoich postów w wątku o fotografii i upływającym czasie?

Pozdraviam

Już się robi... Pozdrawiam :wink:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 23:01

a to ja napisał(a):Tak na marginesie zauważyłam, że według zamieszczonej mapy kolei ... miasteczko Hum - niby najmniejsze na świecie - a kolej przez nie przebiegała. :wink:

To nie ten Hum o którym myślisz... Ten, co podobno jest najmniejszym miastem na świecie leży na Istrii. :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 19.12.2011 23:06

Tomasz W napisał(a):
a to ja napisał(a):Tak na marginesie zauważyłam, że według zamieszczonej mapy kolei ... miasteczko Hum - niby najmniejsze na świecie - a kolej przez nie przebiegała. :wink:

To nie ten Hum... Ten, co podobno jest najmniejszym miastem na świecie leży na Istrii. :wink:

Masz rację
Dlatego ... zmrużyłam oczko :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.12.2011 23:14

Tomek, super temat zapodałeś! Chciałbym się przenieść w czasie i wyskoczyć do Jugosławii lat '60 i '70. Pewnie było tak jak powiedzmy teraz w mniej uczęszczanych turystycznie regionach Albanii. Teściowa (biolog z wykształcenia) była na początku lat '70 na wycieczce ze studiów, czymś w rodzaju praktyki, na Korculi, m.in. nurali z maskami w morzu. Była też niedawno i opowiadała jaka jest różnica w czystości wody i bogactwie życia wodnego...
Opowiadała że całą grupę autobus wywiózł gdzieś na zupełne zadupie, wysiedli z bagażami i wydelegowali dwóch chłopaków żeby się przeszli po okolicznych wioskach i znaleźli lokum dla całej reszty. Wrócili po kilku godzinach upojeni w trupa winem i rakiją przez wszystkich gazdów których odwiedzili. To by się właściwie mogło zdarzyć i dziś :)
Ostatnio edytowano 19.12.2011 23:19 przez zawodowiec, łącznie edytowano 1 raz
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 23:16

Kolej do Dubrownika zlikwidowano prawie czterdzieści lat temu. Ale pozostały po niej ślady. Tunele, budynki stacyjek i przystanków. Sam przebieg trasy do dziś dobrze widać na zdjęciach Google Earth.

Obrazek

Jeden z tuneli

Obrazek

i droga po trasie dawnego torowiska w wykutej w skale szczelinie...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.12.2011 23:19

a to ja napisał(a):
Tomasz W napisał(a):

To nie ten Hum... Ten, co podobno jest najmniejszym miastem na świecie leży na Istrii. :wink:

Masz rację
Dlatego ... zmrużyłam oczko :D

Domyśliłem się i jak widzisz też zmrużyłem... :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.12.2011 23:22

O wąskotorówce Ćiro nam wspominała mama mojej kumpeli z Sarajewa. Jechaliśmy jej trasą z Sarajewa chyba do Gorażde, jeszcze zostały tunele.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Koleją do Dubrovnika, dawniej... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies