Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolacja chorwacka....................zobaczymy!

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Evica
Podróżnik
Kolacja chorwacka....................zobaczymy!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Evica » 05.10.2006 22:04

:DRobie imprezę chorwacką i udało mi się kupić rybę ( doradę) i świeżą ośmiornicę,mam nadzieję że mi się uda kolacja :roll: Mam przepisy od Was i od mojej znajomej Chorwatki.Jak mi wyjdzie wszystko smaczne( a nie może być inaczej to dam znać! Na szczęście mam wino chorwackie,bo niestety nigdzie nie można dostać.Pozdrav!!! :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.10.2006 22:33

Dorada to dobra ryba, jadłem ją w Chorwacji. Pewnie Twoja bedzie znakomita. :) Tutaj jest post o kupnie win.
Evica
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Evica » 06.10.2006 19:32

krakuscity napisał(a):Dorada to dobra ryba, jadłem ją w Chorwacji. Pewnie Twoja bedzie znakomita. :) Tutaj jest post o kupnie win.
:D Dzięki !
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 07.10.2006 09:15

W polskich sklepach na stoiskach alkoholowych bywa wermut Istra. Rozlewa to zdaje sie Bartex, ale produkt sam w sobie jest chorwacki. Nadaje się jako aperitif na sam poczatek, koszt nieduży jakieś 25 - 30 zł.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2006 12:11

Evica napisał(a)::DRobie imprezę chorwacką ........Jak mi wyjdzie wszystko smaczne( a nie może być inaczej to dam znać! .........

Z powyższego wniosek, że "danie nam znać" nastąpi po degustacji...i imprezie :cry: :cry: :wink:
Evica
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Evica » 07.10.2006 15:26

slapol napisał(a):
Evica napisał(a)::DRobie imprezę chorwacką ........Jak mi wyjdzie wszystko smaczne( a nie może być inaczej to dam znać! .........

Z powyższego wniosek, że "danie nam znać" nastąpi po degustacji...i imprezie :cry: :cry: :wink:
:D Niestety.... ale muszę Wam powiedzieć że ośmiornica jest mniamuśna,właśnie wyciągnęłam z piekarnika i zaraz będę robić pijeskavice i fritule,bo rybę zrobie póżniej.Mam nadzieję że będzie smakowało.Pozdrav! :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.10.2006 21:19

Anetko , tylko to:
Obrazek
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 08.10.2006 09:11

Sławomir Wocial napisał(a):Anetko , tylko to:

ha :))) ale to chyba bylo jeszcze z zapasów z HR? :)))

PS Musimy przy najbliższej okazji wymienić wrazenia ze wspólnych miejsc na Pelejaczu. Do Mlnicy mnie nie wpuścili, nie mówileś że tam tylko po rezerwacji dostanie się stolik .... ( dla nie-wtajemniczonych: Mlnica to bardzo znana knajpka w Orebiciu).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2006 15:16

Sasanka , a ja jak byłem to nas wpuścili jakoś bez rezerwacji. Taka knajpa była jeszcze nad samostanem , ale w tym roku jak tam byliśmy to ojciec własciciela był w szpitalu i nie działała konoba. Ale jak się minie samostan to jest jeszcze konoba Panorama i tez mają jedzonko ispod peke. Trza zamówić papu i poczekac ok 2.5h A że było nas 14 osób to oczywiście nie wszyscy chcieli czekać i skończyło sie jak zwykle w samym Orebicu w konobie Peljeski Dvor. I wiesz co? Konobar mnie poznał i postawił od siebie na koniec kolejke Karlovacko dla wszystkich. Od 4 lat tam do tej konoby jezdzimy ale jednak zrobiło mi sie super miło!! Byliśmy potem jeszcze raz i było to samo!!!!
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 08.10.2006 17:11

Sławomir Wocial napisał(a):Sasanka , a ja jak byłem to nas wpuścili jakoś bez rezerwacji. Taka knajpa była jeszcze nad samostanem , ale w tym roku jak tam byliśmy to ojciec własciciela był w szpitalu i nie działała konoba. Ale jak się minie samostan to jest jeszcze konoba Panorama i tez mają jedzonko ispod peke. Trza zamówić papu i poczekac ok 2.5h A że było nas 14 osób to oczywiście nie wszyscy chcieli czekać i skończyło sie jak zwykle w samym Orebicu w konobie Peljeski Dvor. I wiesz co? Konobar mnie poznał i postawił od siebie na koniec kolejke Karlovacko dla wszystkich. Od 4 lat tam do tej konoby jezdzimy ale jednak zrobiło mi sie super miło!! Byliśmy potem jeszcze raz i było to samo!!!!

Będzie o Orebiciu i dalmackich knajpach ...

Slawku, byłam w Panoramie. Dla mnie tragedia! Ładny widok ale wybór jedzonka żaden. Nie jadam czerwonego mięsa - a dali mi do wyboru: owieczke świnke lub krówkę. Nie było cevapcici ani pleskavicy. Preciez nie będę siedzieć i patrzeć jak reszta je. Nic na kurczak nie mieli, o indyku nie słyszeli. Owocó morza nie dowieźli :)))) Wiec tyle bylo z Panoramy że menu sobie poczytaliśmy na tych deskach i podyskutowaliśmy właścicielami :)))

W samym Orebiciu stoławałam sie w Ambrze i tam mieli najrożniejsze mieska, kurczaczki itd i sałatki na wysokim poziomie. Bylam też w takiej za murkiem prawie na przeciwko punktu IT - też dobrze karmili.
Ale moje zdanie od 3 lat jest takie: chcesz dobrej kuchni chorwackiej - urozmaiconej, bogatej w warzywa i wszystko czym obfituje ta kraina - to najlepiej gotuj sobie dania sam :))))))) .... co i ja czesto czynie :).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2006 18:31

No Sasanka , ciebie to trudno zadowolić!!! Nie zazdroszcze Jackowi :oops: Trzy rodzaje mięsiwa , a Ty akutat chcesz piletine :D :D My byliśmy tam na mięsko więc nie było źle , tylko czas nie pozwolił. A tak na marginesie to cevapcici i pljeskavice to sie robi ze szpinaku?? :D Może się nie znam! Co do gotowania samemu to raczej spada na Renatę i nie wydaje mnie sie żeby stanie przy kuchni lub grillu bardzo ją interesowało w Cro :D Oczywiście jemy własne obiady , ale szkoda na to czasu.Pozdrav!
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 09.10.2006 10:10

Evica napisał(a)::DRobie imprezę chorwacką i udało mi się kupić rybę ( doradę) i świeżą ośmiornicę,mam nadzieję że mi się uda kolacja :roll: Mam przepisy od Was i od mojej znajomej Chorwatki.Jak mi wyjdzie wszystko smaczne( a nie może być inaczej to dam znać! Na szczęście mam wino chorwackie,bo niestety nigdzie nie można dostać.Pozdrav!!! :wink:

Hej, podaj przepis na ośmiornicę. - Ja mam na 8-ce w czerwonym winie :P jak by ktoś chciał to podeślę.

Pozdrav
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 09.10.2006 16:21

a propos ośmiornicy to słyszałam, że wcale nie musi być świeża, bo mrożona jest podobno tak samo dobra:]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.10.2006 17:17

Najlepiej jak mrożona jest zarazem świeża!!! :D
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 09.10.2006 18:20

No baa :lol:
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka