Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 03.08.2011 13:16

Fanka numer 1 Twoich zdjęć podwodnych melduje się w relacji :) Oczywiście w tym roku aparatu podwodnego nie zakupiłam więc nie mam się czym chwalić. Tym niemniej (ale nie tylko w racji zdjęć stworów wodnych) chętnie po podróżuję z Wami.
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 03.08.2011 14:41

Przepraszam za spóźnienie, jestem już, jestem i obiecuję poprawę :oops:
Pozdrawiam
Elizasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Elizasz » 03.08.2011 14:49

hehehe, bukiecik niczego sobie 8) 8) :lol: :lol:

Podwodne ujęcia bardzo mi się podobają!

Głęboko trzeba nurkować, żeby takie cuda uwiecznić?
Jolanta M
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanta M » 03.08.2011 15:16

longtom napisał(a): Po południu zapraszamy na spacer do Novaliji,
do zobaczenia. :wink:

Jak by co, to ja już jestem gotowa. :wink:

Dobrze, że u nas skorpionów nie ma. :!: Nieco łaskawszym wzrokiem patrzę teraz na nasze rodzime paskudztwa. 8O

Pozdrawiam
Jola
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 03.08.2011 15:50

Franz napisał(a):Wiesz - nie ma róży bez kolca. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Nic groźnego w bukiecie nie było :!: :D
pzdr :wink:

mariusz-w napisał(a):Po czasie co prawda ! ... ale i ja jestem już na bieżąco ! ;) :)

Witam mistrza microświata, że o Dolomitach i Wenecji nie wspomnę.
pozdrowienia :wink:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 03.08.2011 16:03

Aldonka napisał(a):Tym niemniej (ale nie tylko w racji zdjęć stworów wodnych) chętnie po podróżuję z Wami.

cześć Aldonka
Atrakcji podwodnych w tym roku trochę mniej będzie,
ale za to będą atrakcje związane z wodą płynącą i spadającą 8O :D

renatalato napisał(a):Przepraszam za spóźnienie, jestem już, jestem i obiecuję poprawę :oops:
Pozdrawiam

cześć Renata
Po starej znajomości będę udawał, że nie zauważyłem spóźnienia.
Witaj :wink:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 03.08.2011 16:10

Cześć Eliza i Jola

Elizasz napisał(a):
Głęboko trzeba nurkować, żeby takie cuda uwiecznić?

Jakby to powiedzieć :?:
Wystarczy po wierzchu, znaczy się z rurką po powierzchni wody.

Jolanta M napisał(a):
longtom napisał(a): Po południu zapraszamy na spacer do Novaliji,
do zobaczenia. :wink:

Jak by co, to ja już jestem gotowa. :wink:

Wiem, że trochę się ślimaczy. Ale się staram :!:

el_guapo napisał(a):Nareszcie porządna relacja - ze zdjęciami "z trasy".

el guapo pochwalił mnie za porządną relację z dojazdu, ao najważniejszym nie napisałem. :oops:
W miejscu gdzie słoweńska autostrada (ta z Mariboru na Zagrzeb) się kończy, gdzieś pod Ptujem, gdy z 2 pasów robi sie jeden jest ograniczenie do 60 km/h. A akurat jakaś ciężarówa się wlekła, jeszcze chciałem ją wyprzedzić, a tam taki pan w mundurku przy motocyklu stał.
Namierzył 115 km/h.
Od ilu pan zaczął negocjacje nie powiem. Negocjacje trwały długo, we wszystkich znanych mi językach i chyba nawet dwóch nieznanych używałem. Skończyło się na 40E. W sumie więcej szczęścia niż rozumu :oops: :wink:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 03.08.2011 18:12

W końcu jednak ruszamy do tej Novalii. Z campingu to blisko. Mijamy stadion piłkarski z zieloniutką :!: trawą i wpadamy w tłum ludzi. Chodniczki wąskie, ludzie się na nich nie mieszczą, idziemy ulicą. Głównie młodzież przelewa się w prawo i w lewo, Novalia to wszak chorwacka Ibiza. Dochodzimy do promenady nadmorskiej, ale szybko skręcamy w miejskie zaułki. Próbujemy znaleźć miejscowe zabytki. Widać, że miasteczko nie jest nastawione na "zabytkowych" gości. Informacja jest zerowa :( . Wspominamy zeszłoroczny Rab, gdzie system informacji turystycznej jest wzorcowy.
W końcu znajdujemy miejskie muzeum.

Obrazek

Zamknięte, pstrykamy 2 zdjęcia na małym dziedzińczyku.

Obrazek

Następny w kolejności jest, pobudowany w 1906 roku, kościół św. Katarzyny.

Obrazek

Obrazek

I coś kolorowego: passiflora.

Obrazek

Za tydzień będzie to ślicznie wyglądało.

Obrazek

Żegnamy się z kościołem parafialnym.

Obrazek

Obrazek

Ruszamy odwiedzić ostatni zaplanowany zabytek,
kościół pod wezwaniem Matki Boskiej.
Trochę błądzimy w novalijskich zaułkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

I w końcu jest.
Gotycki, przebudowany w stylu barokowym kościół pod wezwaniem Matki Boskiej.

Obrazek

Obrazek

W Novalii można jeszcze zwiedzać starożytny akwedukt. Maslinka w swojej pagowej relacji specjalnie tej atrakcji nie promowała, tak więc odpuszczamy ją sobie.
Widoczki z promenady.

Obrazek

Obrazek

Godzina robi się obiadowa, żeby nie powiedzieć wczesnokolacjowa.
Idziemy coś zjeść. Po przerwie obejrzymy sobie statki rybackie.
cdn :wink:
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 03.08.2011 20:53

longtom napisał(a): A ta rybka udaje, że jej nie ma.
A ja to prawie się nabrałam na jej udawanie :wink:

pozdrawiam
:D

p.s. Hm, czuję niedosyt w sprawie tego skorpiona :wink: No bo ugryzł, ślad do tej pory jest, i co? Trzeba było do lekarza? Tak czy siak - nie zazdroszczę tej "atrakcji" :(
Pewnie szczegóły poznamy w toku rozwoju akcji?
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 04.08.2011 10:37

Tymona napisał(a):p.s. Hm, czuję niedosyt w sprawie tego skorpiona :wink: No bo ugryzł, ślad do tej pory jest, i co? Trzeba było do lekarza?

Hania jakoś nie czuła niedosytu :!: :D
Trochę bolało, bąbel taki jak od oparzenia był. Ale wiedzieliśmy, że te bałkańskie niebezpieczne nie są i zachowaliśmy zimną krew. Hania wapno tylko wypiła i akurat od kilku dni loratadynę jadła.
I jak w powieściach podróżniczych buty sprawdzaliśmy przed włożeniem, torbę czy plecak zawsze najpierw szturchałem i dawałem im czas na ew. ucieczkę.
Fajnie było :D
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 04.08.2011 10:48

longtom napisał(a):Mijamy stadion piłkarski z zieloniutką icon_exclaim.gif trawą

Rozumiem, że bardziej zieloniutka niż nasza stadionowa, lechicka hihihi :)

Bry, jakoś mi ten skorpion nie może z głowy wyjść. Okropieństwo. Nawet jeśli nie szkodliwe to jednak lekki dyskomfort wakacyjny jest chyba.
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 04.08.2011 10:53

longtom napisał(a): Fajnie było :D
No nie wątpię :wink: :lol:

Haniu - byłaś super dzielna :D :D :D Ja tam bym panikę narobiła.. tak choćby profilaktycznie :lol:

pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 04.08.2011 11:13

Dzielna to mało, ja bym nie tylko panikę nasiała ale równie szybko się spakowała i uciekła :)
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 04.08.2011 12:13

Aldonka napisał(a):
longtom napisał(a):Mijamy stadion piłkarski z zieloniutką icon_exclaim.gif trawą

Rozumiem, że bardziej zieloniutka niż nasza stadionowa, lechicka hihihi :)

Szczególnie teraz :!:

Obrazek

:wink:

Tymona napisał(a):
Haniu - byłaś super dzielna :D :D :D Ja tam bym panikę narobiła.. tak choćby profilaktycznie :lol:

A to dopiero pierwsza tegoroczna rana. 8O :(

Aldonka napisał(a):Dzielna to mało, ja bym nie tylko panikę nasiała ale równie szybko się spakowała i uciekła :)

Chyba, że byś była ze mną. :!: :D

el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2011 12:41

Tymona napisał(a):
longtom napisał(a): Fajnie było :D
No nie wątpię :wink: :lol:

pozdrawiam

Ale wyobraź sobie miny znajomych po oznajmieniu:

"Aaa mnie ugryzł skorpion..."

Bezcenne! :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies