longtom napisał(a):Nie wiedziałem, że brzegi Grenlandii są takie strome (te skaliste, nie lodowe), ale od czego jest forum
Ja też nie wiedziałem, ale co szkodzi zaryzykować?
Franz napisał(a):Przesada - nawet kropelka na mnie nie spadła do tej pory!
weldon napisał(a):longtom napisał(a):Nie wiedziałem, że brzegi Grenlandii są takie strome (te skaliste, nie lodowe), ale od czego jest forum
Ja też nie wiedziałem, ale co szkodzi zaryzykować?
mariusz-w napisał(a):Piękne ... i w kolorach ... i jak idealnie pionowo ułożone skalne płyty.
EithelAmarth napisał(a):A ja tak z innej beczki, a propo arbuzików.
Po czym poznać dobrego arbuza? Bo już tyle teorii i metod słyszałam... Chciałabym w końcu ustalić jedną, obowiązującą, oficjalną wersję
EithelAmarth napisał(a):Jednym słowem chorwacki arbuz smakuje zawsze i wszędzie
Bardzo trudno jest ocenić czy arbuz jest dojrzały, kiedy owoc trzeba ocenić w całości. Dlatego najłatwiejszym rozwiązaniem jest kupienie go już przekrojonego - w sklepach bardzo często możemy kupić połówki czy ćwiartki arbuza. Wtedy od razu widzimy czy owoc jest dojrzały i soczysty.
Jeżeli jednak musisz kupić owoc w całości możesz spróbować ocenić jego dojrzałość jedną z metod:
-pukając w skórkę arbuza, dojrzały powinien wydobywać się głuchy dźwięk,
-naciskany dłońmi dobry arbuz powinien lekko "chrzęścić",
-naciskany od strony szypułki dojrzały owoc uwalnia słodką woń.
Roxi napisał(a):Nigdzie arbuzy nie smakują tak dobrze jak w Cro Uwielbiam arbuzy, ale nie mam zielonego pojęcia jak się sprawdza czy arbuz jest dobry, czy nie... kupuję zawsze takie przekrojone kawałki
Jacek S napisał(a):Ale jak sprawdzić cały?
Powrót do Nasze relacje z podróży