Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.11.2012 18:33

Aldonka napisał(a):Sprawdzę :) Wszystko na to wskazuje i mam nadzieję, że nic mi nie stanie na drodze realizacji planów.

No to udanych hvarskich wakacji życzę :!:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.11.2012 18:39

longtom napisał(a):
Aldonka napisał(a):Sprawdzę :) Wszystko na to wskazuje i mam nadzieję, że nic mi nie stanie na drodze realizacji planów.

No to udanych hvarskich wakacji życzę :!:

Jeśli będą udane (a tak zakładam, że tak) to w dużej mierze dzięki Tobie, dzięki Wam. Czytam o Waszych wakacjach, notuję sobie ważne informacje. Sporo już się w zeszycie zebrało. Oj sporo. Oby mi wakacji starczyło :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.11.2012 18:49

Aldonka napisał(a):... Oby mi wakacji starczyło :D

Tu u mnie też jeszcze kilka pomysłów będzie. :D :idea:

pzdr :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.11.2012 18:59

Wyjeżdżając ze Svirče nie sposób nie dostrzec Vrisnika.

Obrazek

Położone na wzgórzu miasteczko widoczne jest z daleka.

Obrazek

Bez zdjęcia Spanjola z Hvaru, mostków we Vrbosce, Vrisnika z kościołem na szczycie wzgórza pobyt na Hvarze się nie liczy.

Obrazek

Większość robi tu zdjęcia, ale są tacy co potrafią to miejsce namalować.

Obrazek

Obrazek dostaliśmy od sąsiada na campingu.
Mój skaner się nie popisał, ale coś tam widać. :)

Jest południe, podejście do kościoła będziemy długo pamiętać. :o

Obrazek

Kościół pod wezwaniem św. Antoniego pochodzi z XVIIw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za kościołem oczywiście cmentarz.

Obrazek

Jest dokładnie 12.oo

Obrazek

Obrazek

Głos dzwonów na pewno niesie się daleko.

Obrazek

Aż dziw, że nasze zdjęcia nie są poruszone. :)

Obrazek

Akurat fotografuję Svirče,

Obrazek

i to używając długiej ogniskowej.

Obrazek

Obrazek

Dwa kościoły w dzień powszedni wystarczą, nasze oczy coraz częściej spoglądają tam.

Obrazek

Ale na najbliższy kwadrans mamy inne zadanie. Pośród vrisnickich zaułków musimy odnaleźć nasze auto. 8O

Obrazek

Tam go chyba nie wcisnąłem :?:

Obrazek

Tutaj też nie.

Obrazek

Ale tą kapliczkę już dziś widziałem,

Obrazek

jest więc nadzieja, że do

cd podjedziemy kawałek autem. :D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.11.2012 23:12

longtom napisał(a):Bez zdjęcia Spanjola z Hvaru, mostków we Vrbosce, Vrisnika z kościołem na szczycie wzgórza pobyt na Hvarze się nie liczy.

Uff, jak dobrze, wszędzie byłem, Hvar zaliczony ;).

Wspinając się na wzgórze we Vrisniku, nie mogłem pojąć, skąd na podwórkach auta. Wąsko, stromo, kręto, uliczki nagle zmieniają się w schody...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.11.2012 10:06

Ciągle ładnie ! :)

pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.11.2012 10:28

longtom napisał(a):Jest dokładnie 12.oo
Głos dzwonów na pewno niesie się daleko.
Aż dziw, że nasze zdjęcia nie są poruszone. :)

Wszystkie dzwony biły :?:

Nie jeden raz zaskoczyło nas podczas zwiedzania nagłe bicie dzwonów. Dobrze, że mój aparat zawsze wisi mi na szyi bo inaczej mógłby roztrzaskać się o bruk :(
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.11.2012 12:14

Krzychooo napisał(a):Wspinając się na wzgórze we Vrisniku, nie mogłem pojąć, skąd na podwórkach auta.

Sam sobie odpowiedziałeś :!: 8O
One na podwórkach. :D

Stoją sobie w spokoju i wygrzewają się w słońcu.
Jak koty. :oczko_usmiech:

mariusz-w napisał(a):Ciągle ładnie ! :)

Bo to ciągle Hvar. :D

Lidia K napisał(a):Wszystkie dzwony biły :?:

Nie jeden raz zaskoczyło nas podczas zwiedzania nagłe bicie dzwonów. Dobrze, że mój aparat zawsze wisi mi na szyi bo inaczej mógłby roztrzaskać się o bruk :(

Bił jeden, ale ten większy :)

Bicie w dzwony jeszcze będzie, aparaty ocalały.

pzdr :wink: :wink: :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2012 16:41

longtom napisał(a):Bez zdjęcia Spanjola z Hvaru, mostków we Vrbosce, Vrisnika z kościołem na szczycie wzgórza pobyt na Hvarze się nie liczy.

Postaram się pamiętać.

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.11.2012 17:59

Franz napisał(a):

Postaram się pamiętać.

Będę czujny :!: 8O

pzdr :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.11.2012 18:58

Tyle się naczytałem o wjazdach autem na Sv. Nicolę, że mimo że trochę nam było wstyd szczyty autem zdobywać, postanowiliśmy spróbować. Ze Švirce ruszyliśmy wąziutką, asfaltową okoloną kamiennymi płotkami drogą. Raz w lewo, raz w prawo powolutku toczyliśmy się do przodu. Spękany asfalt skończył się szybko, nieco później skończyły się płotki, droga się nie kończyła. :D
Potem zaczęło się pod górkę. Zawijasek w lewo, zawijasek w prawo. Szuter, stromsze kawałki szorstki beton. I początkowo te właśnie miejsca były najgorsze. Na krawędzi beton pokruszony, na jego końcu głębokie dziury. Największe wypełniamy kamieniami i jakoś zdobywamy kolejne metry drogi.
Już się nawet sporo wspięliśmy ponad dno doliny gdy uświadamiam sobie, że ja jednak lubię mój samochód, a do tego zamierzamy wrócić nim do domu. Postanawiam się wycofać. :(
Droga wąska, dziurawa, kręta. Oczywiście nie ma gdzie zawrócić. Więc powolutku na wstecznym kulam się w dół. Żona też na wstecznym 8O pilotuje mnie. W końcu, udało mi się nawrócić, trochę to trwało :!:

Zjeżdżam jeszcze trochę i przy kapliczce, na dnie doliny, zostawiamy auto. Wygląda na to, że Sv. Nicolę zdobędziemy jak Bóg przykazał. :D Takiego zdania jest, w każdym razie, moja żona. Ja do tej koncepcji podchodzę z pewną rezerwą. :oops:
Ale, że staż małżeński mam spory, robię co mi każą. :roll: :roll: :roll:

Nie wiem na czym to polega, ale każda najdziurawsza i najstromsza droga na zdjęciu wygląda jak fragment autostrady :?: Właśnie gdzieś tu stwierdziłem, że się wycofuję.

Obrazek

A że droga jest dla aut wymagająca niech świadczy fakt, że dwa klucze płaskie i jeden nasadowy po drodze (w różnych miejscach) znalazłem.

Obrazek

Jedno nie budzi żadnych dyskusji. Widoki mamy piękne.

Obrazek

Widać słynną plażę w Bolu na Braču,

Obrazek

widać Vrisnik

Obrazek

i Švirce.

Obrazek

A w oddali nawet Jelsę.

Obrazek

I Vrboska, pod piniowym daszkiem.

Obrazek

Jest 14, słońce nie daje o sobie zapomnieć. Tym bardziej, że po pożarach sprzed kilku lat, o cieniu możemy tylko pomarzyć. W końcu marzenie się spełniło i docieramy do niewielkiej kępy pinii.

Obrazek

Tu zrobimy sobie popas. Podziwiamy, pełen winorośli, amfiteatr.

Obrazek

Planujemy kolejną wycieczkę.

Obrazek

Podoba nam się ta kręta droga. Za dwa dni dojdziemy nią do kapliczki.

Obrazek

Nasza cienista baza w całej okazałości.

Obrazek

Tak tu jest fajnie, że chyba zostaniemy tu jakiś czas. :D

cd w przygotowaniu.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.11.2012 19:27

longtom napisał(a):Ze Švirce ruszyliśmy wąziutką, asfaltową okoloną kamiennymi płotkami drogą

8O
Wybraliście jak się okazało tę najtrudniejszą :roll: , nie kojarzę by ktoś pisał że wjeżdżał tamtędy.
Rzeczywiście, wygląda słabo :? , wcale nie jak autostrada...
Czasem trzeba się wycofać, dać za wygraną... znam ten ból :?

Ale, jak sądzę, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D

Widoki naprawdę świetne :idea: , zdjęcia podobnie :)

Pozdrawiam
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 09.11.2012 20:11

longtom napisał(a):
Bez zdjęcia Spanjola z Hvaru, mostków we Vrbosce, Vrisnika z kościołem na szczycie wzgórza pobyt na Hvarze się nie liczy.

Obrazek

Och boli mnie to boli......piękne miejsce 8) pierwsze co nasunęło mi się na myśl - Deia na Majorce.
Skoro mam Hvar nie zaliczony to muszę tam wrócić....
Pozdrowionka
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.11.2012 20:19

Krzychooo napisał(a):

Uff, jak dobrze, wszędzie byłem, Hvar zaliczony ;).

:(

To znaczy, że nie byłam na Hvarze, bo niestety "nie zaliczyłam" Vrisnika (Svirce zresztą też nie) :(

Longtom, nadrobiłam zaległości w Twojej relacji i muszę Ci powiedzieć, że Twój pusty Hvar jest zachwycający, podobnie jak nocny Stari Grad :D Trafiła Wam się fajna impreza; szkoda, że bracka ribarska vecer była taka skromna w porównaniu z tym, co tutaj pokazałeś.

Pozdrav :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 10.11.2012 12:13

trochę mnie tu nie było lecz już zaległości nadrobione... :oops:

Vrisnik i Svirce mam zaliczone ale pokazane Twoimi oczami Malo Grablje i jego okolice nie pozwalają mi zapomnieć o powrocie na Hvar... :D :D

Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III - strona 142
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone