Roxi napisał(a):longtom napisał(a): i na głowę nic spadać nie będzie.
Obiecuję
Ja mam w pracy na wyposażeniu piękny biały kask (właściwie to już jest szary ), więc na głowę możne spadać
Chyba jednak Twój kask spokojnie, nadal może leżeć na szafie. Paklenica zaliczona, skałki Beretnicy też, skalnych ekstremów w tym roku już nie będzie.
A dziś króciutko.
Tylko garść mądrości, które u Leona wyczytałem.
Macie książkę Leona? Ja mam i nawet ją czytam.
Właśnie dowiedziałem jak naprawdę nazywa się moje "spagetti".
To, należący do koralowców miękkich, ukwiał brązowy Anemonia viridis.
Przyznacie, że ładnie wygląda, prawda Ale dotykanie go nie jest wskazane. Może być bardzo bolesne. Na końcach macek są parzydełka zakończone pęcherzykami, a w pęcherzykach są wici z trucizną
Kontakt ze "spagetti" może skończyć się opuchnięciem i swędzącą wysypką.
W razie kontaktu swędzące miejsce należy spłukiwać wodą morską, octem a najlepiej alkoholem.
Wniosek nasuwa się sam:
nigdy na plażę nie idź bez lekarstwa.
Wyczytałem również, że moja nazwa stwora "spagetti" jest całkiem trafna.
Albowiem ukwiała brązowego można jeść
Na osobę należy uzbierać kilkanaście "kępek". Następnie ukwiały mocno solimy ( w ten sposób neutralizujemy jad z parzydełek) i płuczemy 3x.
Następnie panierujemy i smażymy na głębokim oleju. Podajemy z oliwkami, cytryną i białym wytrawnym winem.
Smacznego
A jeśli przepływamy właśnie przez kanał Ždrelac należałoby powiedzieć kilka słów o labraksie. Labraks to spora, długa do 1m i dochodząca do 12kg, smaczna ryba.
Trudno ją złowić bo jest podejrzliwa. Największa szansa na owocne łowy jest w nocy po deszczu. Można próbować i na spinning i spławikowo. Kanał Ždrelac to znane miejsce gdzie warto na nią zapolować. A jeśli już Wam się uda to rybę wyciągajcie podbierakiem. Na powiekach skrzelowych i na pierwszej płetwie grzbietowej znajdują się bowiem pełne toksyn kolce. Ich ukłucie jest bolesne.
Po ukwiałach na pewno będzie Wam smakować.
Na jutro przygotujcie aviomarin. Przed nami kilka mil morskich do pokonania a wiatr jednak się obudzi.