Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"koczownicy" nowa ksiazka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
art 7
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 10.09.2005 21:12

polecam ksiazkept "koczownicy"nenad velićkovic.wojna w dawnej jugosławi,widziana oczami nastolatki,ukrywajacej sie wraz z rodzina w piwnicy muzeum.swietny humor choć temat jak to o wojnie trudny.jestem w trakcie czytania.moznz kupic w www.czarne.com.pl badz w merlinie

art
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 10.09.2005 21:18

mozna też kupic w ,,Twojej książce''
,,Ta książka jest inna od innych książek o tej wojnie. Ani patetyczna, ani dramatyczna, ani obsceniczna, ani makabryczna. Veličković pisze o wojnie tak, jakby to było jeszcze jedno z doświadczeń, jeszcze jedno, nie wyjątkowe. Dlatego wciągają nas przede wszystkim perypetie rodziny, która bywa zmęczona, sfrustrowana, podzielona, zakochana… . Na upartego można by zapomnieć o wojnie, która toczy się w tle; tyle że nagle od kuli snajpera ginie pies. A po drodze jest i o Serbach, i o Muzułmanach, i o Chorwatach, i o partyzantach Tity, i o kobietach, i o zdrowym żywieniu, i o prymitywizmie, i o oderwaniu intelektualistów od życia, i o zwykłej ludzkiej nienawiści oraz miłości.
Dużo, jak na jedną książkę.

"Nenad Veličković to jedyny współczesny "post-jugosłowiański" pisarz, który w czasach ogłuszonych wojną, nienawiścią i przytłaczająco patetyczną nacjonalistyczną retoryką, przemówił normalnym, ludzkim głosem. Niebywały talent literacki, zniewalający humor i twarda niezgoda na wtłoczenie w koleiny narodowej literatury to grzechy, których jego współcześni nie wybaczyli mu do dzisiaj".
Dubravka Ugresic
"Koczownicy to powieść o świecie wojny, która skończy się nie wiadomo kiedy, o ile w ogóle się skończy. Ale jest to także księga pełna czystej radości i łagodnego humoru, pełna lekkości życia, w którym każda rzecz, każde dziecko i każdy człowiek są bezpieczni jak w jakiejś cudownej Ewangelii skautów".

Miljenko Jergović
art 7
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 12.09.2005 06:29

to jest oficjalny opis ze strony wydawnictwa moze coś od siebie.

art
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.09.2005 09:14

Polecanej tu ksiązki jeszcze nie czytałem więc się nie wypowiem ale dedykacja Dubravki Ugresic jest dla mnie mało zachęcająca. Nie podzielam jej punktu widzenia na wojnę w bylej Jugosławii. Lektura jej dwóch książek jakoś nie wzbudziła ani mojej sympatii ani szacunku.
Typowa przeintelektualizowana socjalistka nie rozumiejąca ludzi dla ktorych wolność i niepodległosć to wartości nadrzędne. Generalnie choć wychowala się w Zagrzebiu ma duży problem ze zrozumieniem swojego (?)kraju.
Woli bujać sie w kołchozie UE i uprawiać literaturę za unijne granty...
PZDR :)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 12.09.2005 19:28

Maciej napisał(a):Polecanej tu ksiązki jeszcze nie czytałem więc się nie wypowiem ale dedykacja Dubravki Ugresic jest dla mnie mało zachęcająca. Nie podzielam jej punktu widzenia na wojnę w bylej Jugosławii. Lektura jej dwóch książek jakoś nie wzbudziła ani mojej sympatii ani szacunku.
Typowa przeintelektualizowana socjalistka nie rozumiejąca ludzi dla ktorych wolność i niepodległosć to wartości nadrzędne. Generalnie choć wychowala się w Zagrzebiu ma duży problem ze zrozumieniem swojego (?)kraju.
Woli bujać sie w kołchozie UE i uprawiać literaturę za unijne granty...
PZDR :)

Cześć Macieju,
Niedawno na Trójce słyszałem jak mówiłeś o autostradach w Wielkopolsce
i jak cieszą się mieszkańcy małych wiosek,że tiry będą teraz jeżdzić ,,bokiem''.Autostrady w Chorwacji tez spowodowały ,że samochody zaczęły jeżdzić bokiem i wybrzeże Chorwacji wreszcie oddycha.Ale co autostrady w Chorwacji przyniosą w dłuższej perspektywie nikt pewnie nie wie.I nikt pewnie nie wie co przyniesie w dłuższej perspektywie kołchoz UE dla nas i dla Chorwacji gdy tam się znajdzie.Dla mnie najśmieszniejsza jest chęć wstąpienia do UE Turcji
buchacha.
Ale chciałem o czymś innym.O problemie zrozumienia swojego kraju.
W tym przypadku Chorwacji.Dubravka mi nie przeszkadza.Jest tak mało literatury chorwackiej u nas,że chętnie wszystko czytam.Polecanej tu książki nie skomentuję .Buchacha.Ale dam cytat z innej chorwackiej autorki.,,....życie jest jak darkroom,mówi Krystian.Nigdy nie wiesz ,kto i w jaki sposób cię wydyma,ani tez kogo ty wydymasz i jak.
Ale to zbyt podniecające ,zeby ot tak ,po prosty wyjść'..''
Buchachacha.
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 12.09.2005 20:13

zn
Ostatnio edytowano 22.05.2007 21:26 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 12.09.2005 20:17

banko napisał(a):znowu posty giną. robi sie to coraz bardziej zalosne, ale fakt faktem, ruch jest.

twoje na pewno będą ginąć ,no chyba ,ze objawisz się w twoim pierwszym niku buchacha
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 12.09.2005 21:00

[ur
Ostatnio edytowano 22.05.2007 21:20 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 12.09.2005 21:04

banko napisał(a):
platon napisał(a):
banko napisał(a):znowu posty giną. robi sie to coraz bardziej zalosne, ale fakt faktem, ruch jest.

twoje na pewno będą ginąć ,no chyba ,ze objawisz się w twoim pierwszym niku buchacha

platon napisał(a):
nasi ,,twórcy''są z
ntwklan-62-233-204-42.devs.futuro.pl
prosie18.aster.pl

Witaj MODERATORZE...

P.S.
O... ktoś tutaj został przyłapany na dziwnym poście
ale mam na to świadków...

buchacha

a caly watek a zwlaszcza podstrona 55, link nizej

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=105886&highlight=#105886

buchachachacha[/quote]
no cóż ,,banko'' od kiedy został włączony szczegółowy monit adresów IP z odniesieniem do pisania na forum niestety nie jesteś juz anonimowy
( Antek juz się o tym przekonał)
art 7
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 12.09.2005 21:37

jak zwykle mr.platon ze swych smiechem

art
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 13.09.2005 07:34

[qu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 21:20 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 13.09.2005 08:33

Wysłany: 23-05-2005 10:54 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
JoeF napisał(a):
banko napisał(a):
Tak celna riposta mnie zamurowała, więc nie będę już polemizował
ale aby być lekko trendy to napiszę, że ja nie musiałem się jeszcze na tym forum wstydzić moich słów
Pozdrawiam
Józek
jesli Cie urazilem to PRZEPRASZAM, nie o to mi chodzilo.
chodzi mi o to ze ja jestem na tym forum troche dluzej niz Ty, nick zmienilem poniewaz komus przeszkadzalem i niechcac go draznic zrobilem jak zrobilem.
Panie ,,banko'' buchchacha,
W sprawie swojego IP zwróć się ,,banko'' do Karola.
W sprawie swojego ,,ajkju''zwróć się do psychologa.
Od maja dalej przeszkadzasz i drażnisz,pisz o Chorwacji i wyluzuj się chłopie ze Stalowej Woli,popatrz ile fajnych ludzi wkoło,a Ty myślałeś ,że forum bez Ciebie padnie buchachacha.
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 13.09.2005 19:39

bu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 21:22 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 13.09.2005 19:55

klk
Ostatnio edytowano 22.05.2007 21:22 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 13.09.2005 22:18

banko napisał(a):
platon napisał(a):Wysłany: 23-05-2005 10:54 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
JoeF napisał(a):
banko napisał(a):
Tak celna riposta mnie zamurowała, więc nie będę już polemizował
ale aby być lekko trendy to napiszę, że ja nie musiałem się jeszcze na tym forum wstydzić moich słów
Pozdrawiam
Józek
jesli Cie urazilem to PRZEPRASZAM, nie o to mi chodzilo.
chodzi mi o to ze ja jestem na tym forum troche dluzej niz Ty, nick zmienilem poniewaz komus przeszkadzalem i niechcac go draznic zrobilem jak zrobilem.
Panie ,,banko'' buchchacha,
W sprawie swojego IP zwróć się ,,banko'' do Karola.
W sprawie swojego ,,ajkju''zwróć się do psychologa.
Od maja dalej przeszkadzasz i drażnisz,pisz o Chorwacji i wyluzuj się chłopie ze Stalowej Woli,popatrz ile fajnych ludzi wkoło,a Ty myślałeś ,że forum bez Ciebie padnie buchachacha.

nie wiem kto to jest karol, jestem na luzie od od dawna, beze mnie forum na pewno nie padnie, ja bez niego na pewno przezyje, a jakies platony, grouby, cezary, djboby (boby - wiadomo ), proty (celowo z malej litery )
beda dalej jatrzyc, kombinowac i co tam dalej. I na pewno beda jakies nowe nicki wciagajace innych, nowych, nieswiadomych.

Ja jednak bede sie trzymal prostej zasady -

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

banko o czym ty piszesz? ciebie przecież tu nie ma!!!!!
kiedyś ze Stalowej Woli był bybus,pitaq ,ale ich tez nie ma!!!
także o czym ty piszesz ?
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko