Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kocham Dalmację ale tym razem gdzie indziej ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 02.07.2013 10:43

Tylko gdzie, proszę forumowiczów o radę czy znowu Dalmację wybierać czy może Istria, albo rejony Pagu, Zadar gdzie nigdy nie byłem. Napiszę gdzie byłem - wyspy Krk, Losilnij, Brac, Hvar, Korcula, Peljesac na lądzie od Szybenika w dół. Jadę za dwa tygodnie, dwojka plus 2 dzieci w ciemno (jak zwykle od pewnego czasu), to będzie moja około jedenasta wizyta w Chorwacji. Dalmację mogę powiedzieć znam już dość dobrze :lol: a Istri wcale i dlatego naszło mnie pytanie czy przy takim zauroczeniu Dalmacją nie zawiodę się Istrią.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.07.2013 11:14

Moim zdaniem się zawiedziesz, ale to tylko moje zdanie. Dla mnie Istria nie ma nic wspólnego z tą prawdziwą dalmatyńską Chorwacją.
UTAN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) UTAN » 02.07.2013 11:18

Widzę, że jesteś zarażony jak my ;-) Też chyba 11 razy (kto by już to liczył) Dalmacja - znamy tak każdą dróżkę i każdy kamyk ;-).
I niestety wszystko poniżej Spiltu (dojechaliśmy przez te kilka lat do Vodic- i dalej nawet nie mamy ochoty)to już nie nasze klimaty
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 02.07.2013 14:58

W Loviste byłem dwa razy i było pieknie, raz na polu kempingowym raz u Pana Muhameda (Bośniak), super miejsce dla tych co chcą odpocząć :). Kurka jestem bliżej decyzji Dalmacja ZNOWU ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.07.2013 15:42

Aldonka napisał(a):Moim zdaniem się zawiedziesz, ale to tylko moje zdanie. Dla mnie Istria nie ma nic wspólnego z tą prawdziwą dalmatyńską Chorwacją.

I tego właśnie nie mogę się doczekać, owej konfrontacji. :wink:
Zdaję sobie sprawę, że ten region różni się od dalmatyńskiej Chorwacji, bo Dalmacja jest wyjątkowa. Podobnie, jak wyjątkowe jest dalmatyńskie wybrzeże, do którego zmierza większość turystów udających się do tego kraju.
Jednak dobrze wiemy, że Chorwacja jest atrakcyjna nie tylko pod względem przyrodniczym, ale także kulturowym.
O atrakcyjności półwyspu w dużej mierze stanowią zabytki z czasów rzymskich, ale nie tylko.
Dlatego w tym roku kierujemy się na Istrię, bo uważam, że warto tam pojechać, by zobaczyć odmienne oblicze tego pięknego kraju. Czy słusznie, przekonam się za 5 tygodni. :wink:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 02.07.2013 17:10

Marcin-1 napisał(a):W Loviste byłem dwa razy i było pieknie, raz na polu kempingowym raz u Pana Muhameda (Bośniak), super miejsce dla tych co chcą odpocząć :). Kurka jestem bliżej decyzji Dalmacja ZNOWU ;)

Jedź do Dalmacji :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.07.2013 17:59

Jedź na Pag. To pogranicze Kvarneru i Dalmacji. Geograficznie pogodzisz dwie opcje ;-)
Jeśli podobało Ci się Loviste, znajdź sobie też jakiś koniec świata na Pagu - Lun, Metajnę, Dubravę albo Sv. Mariję, albo Smokvicę nawet. Jak Ci się nie spodoba na pierwszy rzut oka, zawsze możesz ruszyć dalej na południe, zbyt wiele drogi nie nadkładając.
To będzie ciekawa odmiana po zielonym Peljescu czy Makarskiej riwierze :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 02.07.2013 19:21

UTAN napisał(a):Widzę, że jesteś zarażony jak my ;-) Też chyba 11 razy (kto by już to liczył) Dalmacja - znamy tak każdą dróżkę i każdy kamyk ;-).
I niestety wszystko poniżej Spiltu (dojechaliśmy przez te kilka lat do Vodic- i dalej nawet nie mamy ochoty)to już nie nasze klimaty

Zupełnie nie rozumiem, piszesz o Dalmacji ale nigdy do niej nie dojechałeś (poniżej Vodic nie Wasze klimaty) a w opisie sercem jesteś z Loviste... 8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.07.2013 19:58

opelr napisał(a):
UTAN napisał(a):I niestety wszystko poniżej Spiltu (dojechaliśmy przez te kilka lat do Vodic- i dalej nawet nie mamy ochoty)to już nie nasze klimaty

Zupełnie nie rozumiem, piszesz o Dalmacji ale nigdy do niej nie dojechałeś (poniżej Vodic nie Wasze klimaty) a w opisie sercem jesteś z Loviste... 8O

Jak rozumiem, UTAN nie dojechał powyżej Vodic, spędzając zawsze urlop poniżej Splitu, natomiast Loviste zachwycał się autor wątku, czyli Marcin-1. :hut:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.07.2013 21:36

walp napisał(a):
Aldonka napisał(a):Moim zdaniem się zawiedziesz, ale to tylko moje zdanie. Dla mnie Istria nie ma nic wspólnego z tą prawdziwą dalmatyńską Chorwacją.

I tego właśnie nie mogę się doczekać, owej konfrontacji. :wink:
Zdaję sobie sprawę, że ten region różni się od dalmatyńskiej Chorwacji, bo Dalmacja jest wyjątkowa. Podobnie, jak wyjątkowe jest dalmatyńskie wybrzeże, do którego zmierza większość turystów udających się do tego kraju.
Jednak dobrze wiemy, że Chorwacja jest atrakcyjna nie tylko pod względem przyrodniczym, ale także kulturowym.
O atrakcyjności półwyspu w dużej mierze stanowią zabytki z czasów rzymskich, ale nie tylko.
Dlatego w tym roku kierujemy się na Istrię, bo uważam, że warto tam pojechać, by zobaczyć odmienne oblicze tego pięknego kraju. Czy słusznie, przekonam się za 5 tygodni. :wink:

Ja Ci życzę z całego serducha, żeby ta konfrontacja była udana i żeby Istria Was zauroczyła. Zgadzam się ze wszystkim co piszesz...niemniej, póki co, do Istrii się przekonać nie mogę...może kiedyś :D
UTAN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) UTAN » 03.07.2013 00:54

Poniżej, powyżej ... aby nie było nieporozumień byliśmy na całym wybrzerzu od Vodic przez Sibenik, Split, Peliesac (co roku oczywiście w naszym Loviste na kampingu Lupisów), Dubrownik po Molunat oraz Hvar i Korcula.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone