Ku uciesze jednych, niezadowoleniu innych i całkowitej obojętności znakomitej większości Cromaniaków, pozwalam sobie założyć
KLUB MIŁOŚNIKÓW WYSPY VIS!
Podstawowe i praktyczne informacje
Położenie: żupania splicko-dalmatyńska, wyspy Środkowej Dalmacji (45 km od stałego lądu)
Powierzchnia: 90 km2 (10. co do wielkości chorwacka wyspa)
Ludność: 3,7 tys.
Stolica: Vis (1,8 tys. mieszkańców)
Gminy: Vis, Komiža
Wyspy wchodzące w skład Archipelagu Vis: Vis, Biševo, Svetac, Veli i Mali Budikovac, Ravnik, Veli i Mali Paržan, Greben, Sanak, Veli i Mali Barjak, Brusnik, Jabuka.
Komunikacja ze stałym lądem: prom samochodowy relacji Split – Vis, katamaran Split-Brać-Hvar-Vis
Znane miejsca: Zatoka Stiniva, Błękitna Jaskinia (na Biševie) Zielona Jaskinia (na Ravniku), plaża Srebrna, pozostałości antycznego miasta Issa (Vis), Cytadela w Komižy, Forteca w Visie, Jaskinia Tito, pozostałości zabudowań wojskowych z czasów II wojny światowej
Nasze relacje z Visu:
To nie relacja, ale jest tu sporo ciekawych informacji na temat wyspy, polecam przefiltrowanie wątku przez autora mirek111, który służył mi poradą nt. Visu w czasach, kiedy jeszcze na forum niewiele osób miało naoczne doświadczenia z pobytu TAM.
Dalmacja: jachtem (2007,2008, 2009) (dangol)
Issa AD2010 albo Vis na bis (paszczak)
Zatrzymać czas – Issa (Marsallah)
Peljesac i Vis 2014 - zabawa w kotka i myszkę z Accuweather (Katerina)
4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis (Hercklekot)
V2 (Marsallah)
Witam z Vis – Komiza (Wołek)
Brak tytułu ( Rukavac...gdzieś na krańcach Chorwacji) (Stasiek18)
Oddalona Vis, ale jakże bliska (loverosa)
Mój Vis na ziemi (maslinka)
VI3 (Marsallah)
Na obcasach przez Vis, Pelješac i Brač (Katerina)
Mamma Mia!!! Hippy Vis i Happy Brač (Katerina
Być może nie są to wszystkie relacje - jeżeli jakąś pominąłem, podeślijcie mi linka prywatną wiadomością.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Czemu ma służyć Klub? Po pierwsze, przekazywaniu informacji na temat tego co się dzieje na Wyspie. Jeżeli zauważyliście podczas wakacji coś, czego nie było (nową drogę, konobę, sklep), tudzież spostrzegliście coś, co zniknęło, wrzucajcie foty. Oczywiście to samo tyczy doniesień medialnych i wszelkich ciekawostek.
Last but not least: wpisowe wynosi 1 zdjęcie własnego autorstwa przedstawiające Otok Vis (lub inne wyspy Viskiego Archipelagu), a jeszcze lepiej, jeśli to będzie Wasze zdjęcie tam wykonane. Zachęcam do dzielenia się wspomnieniami oraz zdjęciami Waszych ulubionych miejsc na Visie, co jest drugim celem istnienia KMWV.