gusia-s napisał(a):Eeee tam, co sie będziesz rozdrabniać, wal odrazu na "buta"Katerina napisał(a): ... Za rok jest w planie Jabuka, lub nawet Palagruża...
baunty napisał(a):W tym rejonie to w planach "od zawsze" mam popłynąć na Sv Andrija - tak po prostu zobaczyć tę wyspę i jak tam dawniej mieszkali ludzie. Ostatnia mieszkanka zmarła chyba w 2000 roku.
Marsallah napisał(a):baunty napisał(a):W tym rejonie to w planach "od zawsze" mam popłynąć na Sv Andrija - tak po prostu zobaczyć tę wyspę i jak tam dawniej mieszkali ludzie. Ostatnia mieszkanka zmarła chyba w 2000 roku.
Tak to prawda, ale nie do końca. Zupełnie jak w Radiu Erewań - nie mieszkanka, tylko mieszkaniec i nie zmarł, tylko się wyprowadził, z pomocą miejscowych służb. W albumie o Visie, który można nabyć w Komunie w Komižy, jest nawet fotorelacja.
P.S. Świetne zdjęcia, Marsik.
Czekamy na relację, Katerina!
Marsallah napisał(a):Ok, sprawdziłem swoje źródła.
Mężczyzna, o którym pisałem, Boris Zanki, nie był ostatnim stałym mieszkańcem Svetaca, lecz nestorem rodu Z., który przyjeżdżał na wyspę po śmierci ostatniego mieszkańca wyspy. To on został uwieczniony w książce, którą mam. Tak to jest, kiedy przekaz radiowy zostanie zmącony przez obraz
Inna sprawa, że moje źródło podaje inne dane niż Twoje "internety" - ostatnia mieszkanka Svetaca ( również z rodziny Zanki) miała na imię Jurka (tak twierdzi również chorwacka wiki) i zmarło się jej w roku 1997.
Tak czy siak, ciekawa wyspa. Zastanawiam się, czy "babcia" z Podšpilja, która swoje kapary uprawia na Svetaca, też należy do klanu Z.
Katerina napisał(a):Zankich na Visie tyle co kotów Dowiem się na temat ostatniej mieszkanki u źródła i dam znać
Brusnik - czy ta zatoka jest w miarę bezpieczna, czy kotwica tam trzyma i jakie jest dno - czy wiesz coś na ten temat ?
Katerina napisał(a):Znalezione dzisiaj na FB...Jeszcze nie obczytałam, ale spodziewam się magnesów ze škarpiną i innych pamiątek tego typu w przyszłe lato Na razie mam magnes z jastogiem, škarpina przyda się do kolekcji
https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/ ... BovJagxQjY
Na pewno coś kupię, bo facet chce zarobić na kruh i mljeko dla dzieci.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne