napisał(a) Marsallah » 09.08.2022 08:17
Czas podsumować spostrzeżenia po tegorocznym pobycie na Wyspie. Relacji już nie piszę, więc wszystko w telegraficznym skrócie poniżej. Jak ktoś coś jakieś pytania, to śmiało
- Komiża wciąż zachwyca
- Nowy studenac w Komiży jest nieźle zaopatrzony - wizyty w Tommym w Visie stały się zbędne
- Ceny w wypożyczalni sprzętu wodnego przy Gusaricy w Komiży
- W Komiży odbywały się w drugiej połowie lipca zawody Big Game Fishing. Zwycięzcą okazał się 65-kg tuńczyk, a raczej ten, kto go wyłowił z Jadrana. Imprezie towarzyszyły wieczorne koncerty pod Komuną.
- Konoba Davor w Komiży jest nie do pobicia - tak w podaży, jak i w cenach.
- Warto wspomnieć, że jej filia pod Kulą w Visie została zamknięta. W Visie ryby kupimy już tylko na targu.
- Odwiedzając Fort Wellington (wraz z Fortem George strzegącym wejścia do Viskiej Luki), okazało się, że u jego stóp zlokalizowano nie tylko żwirownię...
- ...ale i wysypisko śmieci (czyżby tam przeniesiono je z okolic Komiży?)
- Jak już wspominałem, w Komiży turyści mają od tego roku ciężko z parkowaniem. Inaczej zrobiono to w Visie - zamknięto co prawda dolną połowę darmowego parkingu przy muzeum, ale za to udostępniono (za darmo!) dodatkowe miejsca poniżej, nad samym bulwarem. Można?
- Moim tegorocznym odkryciem była (piaszczysta) Uvala Vela Smokova. Odwiedzona w końcu, przy okazji 5. pobytu na Wyspie. Polecam każdemu - bije Stonćicę na głowę!
Ogólnie - Vis wciąż zachwyca (zwłaszcza Komiža). Pritišćina wciąż jest "priti" i nie ma sobie równych. Na Malej Travnej co roku coraz więcej ludzi (nie dziwota - wszak dojazd najłatwiejszy). Ale i tak mniej niż w Rukavcu na Srebrnej i Teplušu...
Ceny rosną i końca podwyżek nie ma. O ile na wybrzeżu (tj. na stałym lądzie) można się oburzać na ceny piwa w knajpach powyżej 20 Kn za 0,5l, to na Visie cena 30 Kn jest...korzystna. Pizza 65-90 Kn to też normalne ceny, za crni rižot trzeba zapłacić już 100-140 Kn, itd., itp. Także paragony grozy nie tylko nad Bałtykiem
Szkoda za to, że polikwidowano wszystkie zraszacze, pomagające złagodzić dokuczliwość upałów, a spotykane wcześniej przeze mnie (np. w Pizzerii Dionis w Visie)
Na szczęście, jest na Visie wciąż parę miejsc do odkrycia. Dla mnie są to np. Uvala Žukamice i przejazd lub trek na nią via Oključna, Krajličina Špilja (z nietoperkami), Uvala Veli Kupinovac, Uvala Pizdica, a przede wszystkim rejsy poza Wyspę - na Trzy Wyspy (Svetac, Brušnik i Jabukę - świetnie zrelacjonowane przez Katerinę w jednej z jej relacji) i na Palagružę, gdzie marzy mi się kiedyś spędzić choć parę dni w svjetoniku. A tymczasem...
Fazit: nie ma lepszego otoka. Za rok jednak odpuszczam sobie Komižę i ogólnie Vis - muszę znów poczuć głód Wyspy.
- Załączniki:
-
-
-
-
-
-
-
-
-