Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłosników Wyspy Vis

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 07.07.2018 22:50

W trakcie meczu Rosja - Chorwacja w ćwierćfinałach Mundialu 2018 - chorwaccy i polscy kibice w Komiży.
Zdjęcie ze strony "Moj otok Vis" na FB

36763928_2031511000234804_3366389950651039744_o.jpg
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 07.07.2018 22:54

Katerina napisał(a):W trakcie meczu Rosja - Chorwacja w ćwierćfinałach Mundialu 2018 - chorwaccy i polscy kibice w Komiży.
Zdjęcie ze strony "Moj otok Vis" na FB

Pięknie wyglądają :D
Co to był za mecz! Normalnie nie przepadam za piłką, ale emocje sięgały zenitu, zwłaszcza w karnych :mrgreen:

A ta knajpka to chyba pierwsza na nabrzeżu, obok pekary Kolđeraj :?:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 07.07.2018 23:14

Nie, to bar Škor na Petit Paris :D

A to teraz - po wygranej :D :boss:

36745588_2031614396891131_7165710186672291840_o.jpg
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 07.07.2018 23:15

Katerina napisał(a):A to teraz - po wygranej :D :boss:

Ale czad! :D Chciałabym tam teraz być!
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 07.07.2018 23:16

maslinka napisał(a):
Katerina napisał(a):A to teraz - po wygranej :D :boss:

Ale czad! :D Chciałabym tam teraz być!

Będzie, będzie się działo...przez całą noc, la,la,la :lol:
Alice49
Autostopowicz

Postnapisał(a) Alice49 » 12.07.2018 11:35

paszczak napisał(a):
3. Są tu też polskie znaki ostrzegawcze
znak.jpg

Też się na nie natknęliśmy i skończyliśmy robiąc nurkowanie intro w pięknej zatoczce o nazwie Host, z zatopionymi amforami. W hotelu Issa w Visie jest polska baza nurkowa z przesympatyczną ekipą. Teraz zastanawiamy się na kursem nurkowym - to idealny powód żeby wrócić na Vis w najbliższym czasie. :papa:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 15.07.2018 11:36

Najazd Anglików w tym roku nieunikniony...
https://www.theguardian.com/travel/2018 ... e-go-again
MagdalenaTe
Autostopowicz

Postnapisał(a) MagdalenaTe » 15.07.2018 17:13

Witam serdecznie Wszystkich Miłośników wyspy Vis! :D We wrześniu wybieram się na odkrywanie jej wspaniałości i w związku z tym mam pytanie do osób, które były tam w tym roku :) Czy tylko i wyłącznie linia Jadrolinija kursuje na trasie Split-Vis? Na niektórych stronach pojawia się także informacja o Krilo Jet, jednak na liście ich tras Vis nie figuruje :( Lądujemy 17.25 i obawiam się, czy bez problemu zdążymy na ostatni prom o 18.30...Czy w takim wypadku polecacie wybór taxówki czy jednak autobusem też damy radę? :D I odnośnie postu powyżej - mam nadzieję, że w związku z nadchodzącą premierą filmu Mamma Mia 2 spokój na wyspie nie zostanie zakłócony :)
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 18.07.2018 15:36

MagdalenaTe, ostatni prom jest o 21 szej, płynęłam nim dwa razy.
O jaki autobus pytasz - z lotniska do portu, czy z Visu do Komiży?

mam nadzieję, że w związku z nadchodzącą premierą filmu Mamma Mia 2 spokój na wyspie nie zostanie zakłócony :)

Ja też :D Kiedy jedziecie? My meldujemy się w Komiży 1 ego września :)
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 19.07.2018 10:36

MagdalenaTe napisał(a):Witam serdecznie Wszystkich Miłośników wyspy Vis! :D We wrześniu wybieram się na odkrywanie jej wspaniałości i w związku z tym mam pytanie do osób, które były tam w tym roku :) Czy tylko i wyłącznie linia Jadrolinija kursuje na trasie Split-Vis? Na niektórych stronach pojawia się także informacja o Krilo Jet, jednak na liście ich tras Vis nie figuruje :(

Tak, tylko Jadrolinija.

MagdalenaTe napisał(a): Lądujemy 17.25 i obawiam się, czy bez problemu zdążymy na ostatni prom o 18.30...Czy w takim wypadku polecacie wybór taxówki czy jednak autobusem też damy radę? :D

Wg mnie nie zdążycie nawet taksówką. Czas przejazdu z lotniska do portu to wg google ok. 45 minut, ale skoro lądujecie o 17:25, to jeszcze trzeba odebrać bagaż, a droga z lotniska do portu lubi się korkować. Ponadto, w porcie musicie jeszcze kupić bilety w tym dużym różowym budynku Jadroliniji, a następnie udać się do odpowiedniego pirsu (różnie to z tymi pirsami ostatnio bywa). Wg mnie szansa na zdążenie na prom jest iluzoryczna. Musiałyby zostać spełnione jednocześnie następujące warunki:

- lądujecie przed czasem
- błyskawicznie odbieracie bagaż i przechodzicie kontrolę dokumentów (granica Schengen)
- chwytacie taxi z postoju
- nie ma korków na Jadrance
- prom odpływa z pirsu innego niż ostatni (wtedy bilety możecie kupić w małej budce przy nim, nie musicie dylać do budynku Jadroliniji)
- prom ma opóźnienie.

Normalnie byłbym spokojny tylko, jeśli miałbym zapas powyżej 2h.

Katerina napisał(a):MagdalenaTe, ostatni prom jest o 21 szej, płynęłam nim dwa razy.

Kasiu, Petar trzy kursy ma tylko w szczycie sezonu (w 2018 jest to między 29.06 a 02.09) i to tylko 6 dni w tygodniu (we wtorki kursy są dwa). Załączam link do rozkładu promu SAMOCHODOWEGO.

Podkreślam słowo samochodowego - Magda, piszesz, że przylatujecie, więc choć jesteście zdani na Jadroliniję, nie musicie ograniczać się do trajektu (tj. promu samochodowego - w przypadku linii 602 Split-Vis jest to prom o nazwie Petar Hektorović). Ze Splitu pływa też osobowy katamaran, z tym że jest to zaledwie 1 kurs dziennie. Kluczowe dla Was jest to, w jaki dzień podróżujecie - jeśli jest to piątek, niedziela lub święto, to macie szczęście.

Jeśli putujecie w inny dzień tygodnia, to sugeruję zorganizowanie sobie noclegu w Splicie i przedpołudniowy rejs Petarem. Jeśli z jakiegoś powodu będziecie woleli spędzić dzień w Splicie, warto wybrać rejs katamaranem, bo podróż nim trwa o godzinę krócej.
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 19.07.2018 10:41

Paszczak, Katerina - dzięki za wrzuty!

Zobaczymy, jak to będzie z popularnością wyspy wśród Angoli. Tak czy siak, ich bytność ograniczy się raczej do miast, więc na naszym zadupiu nic nam nie grozi :lol: Co najwyżej trudności z rezerwacją stolików w wiejskich konobach/OPG, do których busiki będą dowozić towarzystwo z Visu i Komižy...ale przeżyjemy, zwłaszcza że miłośnicy "Mamma mia" to raczej inny przekrój wiekowo-obyczajowy niż dwudziestoletnie kibolskie ochlejmordy :?:

Co do akcji "mundial w Chorwacji", to będę miał coś do dorzucenia od siebie, ale to już w relacji, albo, hmmm, w nowym Klubie (miłośników takiej jednej wyspy) :?: Tylko najpierw musiałbym go założyć :lol:
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 19.07.2018 11:53

Bartek - zakochałeś się troszkę w Lastovie? Czekam na relację!
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 19.07.2018 14:15

Oj, Tomku, dłuższy temat, a odpowiedź złożona. Relacja będzie - za parę dni się pewnie do niej zabiorę. Te wyspy (Vis i Lastovo) wiele łączy, ale też wiele dzieli. Czasem myślę, że więcej dzieli niż łączy. Sam nie wiem, to wszystko jest zbyt świeże.
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 19.07.2018 16:36

Nie spiesz się zatem, niech Ci się poukłada a ja będę czekał cierpliwie. Lastova i Šolty brakuje mi do kolekcji, mam nadzieję, że najbliższe 3-4 lata i to załatwię. Ale ciekawość zżera jak tam było...
MagdalenaTe
Autostopowicz

Postnapisał(a) MagdalenaTe » 19.07.2018 17:26

Serdecznie dziękuję za miłe powitanie na forum i tak wyczerpujące odpowiedzi! :)
Katerina napisał(a):MagdalenaTe, ostatni prom jest o 21 szej, płynęłam nim dwa razy.
O jaki autobus pytasz - z lotniska do portu, czy z Visu do Komiży?

mam nadzieję, że w związku z nadchodzącą premierą filmu Mamma Mia 2 spokój na wyspie nie zostanie zakłócony :)

Ja też :D Kiedy jedziecie? My meldujemy się w Komiży 1 ego września :)

Na Visie będziemy od 6-go do 13-go września, także może będzie okazja się spotkać :D

Marsallah napisał(a):
MagdalenaTe napisał(a):Witam serdecznie Wszystkich Miłośników wyspy Vis! :D We wrześniu wybieram się na odkrywanie jej wspaniałości i w związku z tym mam pytanie do osób, które były tam w tym roku :) Czy tylko i wyłącznie linia Jadrolinija kursuje na trasie Split-Vis? Na niektórych stronach pojawia się także informacja o Krilo Jet, jednak na liście ich tras Vis nie figuruje :(

Tak, tylko Jadrolinija.

MagdalenaTe napisał(a): Lądujemy 17.25 i obawiam się, czy bez problemu zdążymy na ostatni prom o 18.30...Czy w takim wypadku polecacie wybór taxówki czy jednak autobusem też damy radę? :D

Marsallah napisał(a):Wg mnie nie zdążycie nawet taksówką. Czas przejazdu z lotniska do portu to wg google ok. 45 minut, ale skoro lądujecie o 17:25, to jeszcze trzeba odebrać bagaż, a droga z lotniska do portu lubi się korkować. Ponadto, w porcie musicie jeszcze kupić bilety w tym dużym różowym budynku Jadroliniji, a następnie udać się do odpowiedniego pirsu (różnie to z tymi pirsami ostatnio bywa). Wg mnie szansa na zdążenie na prom jest iluzoryczna.

Bartku:
- podróżujemy tylko z bagażem podręcznym, więc mamy nadzieję, że nie trafi on do luku bagażowego (do tej pory się udawało :D ) i dzięki temu zyskamy na czasie
-Zdaję sobie sprawę, że będzie bardzo ciężko zdążyć, ale liczymy na szczęście i brak korków, ponieważ już wcześniej zarezerwowaliśmy noclegi w Visie :( Czas przejazdu samochodem tej trasy Google określa w przedziale między 30-50 minut, będzie to loteria uzależniona od warunków drogowych
- Lądujemy w czwartek, więc jak na złość katamaran (linia 9602) odpływa o 15 :( W piątek ostatni rejs odbywa się o 20.30... niestety będziemy musieli stoczyć walkę z czasem, bo jedyne kursy w czwartki wyglądają następująco: 11.00 prom (linia 602), 15.00 katamaran (linia 9602) i 18.30 prom (linia 602), na który chcielibyśmy zdążyć...
-Co do zakupu biletów, strona Jadroliniji umożliwia ich nabycie przez internet, więc moglibyśmy skorzystać z tej opcji (cena za 2 osoby to 108 kun,więc chyba wychodzi tak jak w porcie. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że jakimś cudem zdążymy, w przeciwnym razie będziemy na noc uziemieni w Splicie :(

Czy ktoś z Was orientuje się może jak to jest z taxówkami na lotnisku? Czy łatwo je spotkać i czy ceny są astronomiczne? Ubolwam, że musimy się uciec do takiego środka transportu, ale niestety nie mamy innego wyjścia :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłosników Wyspy Vis - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies