Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłosników Wyspy Vis

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.02.2021 14:57

pitape napisał(a):gdzie na Vis warto szukać miejscówki przypominającej klimatem np Prigradice na Korculi?

W sensie dziury, gdzie można jednak zjeść i coś kupić? Tylko Rukavac, z zastrzeżeniem, że poza handlem obwoźnym (pieczywo/ryby) sklep jest w pobliskim Postrozju.

partner napisał(a):Chcę na początku roku wyjechać do Chorwacji, cel wyspa Vis. Ponieważ podróżuję bus kamperem wiec kwatery mnie nie interesują.
Z kempingami na wyspie krucho podobno, ale można liczyć na miejscowych ktorzy udostępnianą miejsca na swoich posesjach. Chciałbym zapytać czy są tu wsrod miłośników osoby ktore mogłyby pomóc w nakierowaniu na takie miejsca.

Nie mam pojęcia, ale zacząłbym od pisania do właścicieli agro-wyszynków typu Maxo, Belotovo. Lokalizacyjnie najwięcej potencjalnych posesji znajdziesz chyba w Marine Zemlje, ale mało tam biznesów.

Witamy w klubie, RafVFD (dzięki za bogate wpisowe) i patjak (warunkowo, awansem)

patjak napisał(a):czy w obrębie Rukavac można na którąkolwiek plażę wejść z psem? Wiem, że uvala Srebrna ma całkowity zakaz wstępu, czy reszta to zakaz wstępu, czy jedynie zakaz kąpieli psów? Nasza goldenka nie przepada za słonymi kąpielami, ale też nie lubi sama zostawać w apartamencie...

Co prawda odpowiedź dostałaś (oficjalną, czyli wymijającą), ale jeśli chodzi o Rukavac, to poza Srebrną i Teplusem (który od paru lat też został oficjalną plażą) psa weźmiesz bez problemu gdziekolwiek indziej - cały Bili Bok (czyli otwarta na morze część cypla z Teplusem po jednej i Srebrną pod drugiej stronie) wasz, poza tym chyba nie powinno być problemu z psem na tzw. Małej Srebrnej (sam koniec zatoki). Do tego dochodzi pobliska Uvala Ruda, przynajmniej na skałkach. A Teplus - poza główną plażą, tj. pomiędzy częścią plaży z barem a pirsem, na którym jest Konoba Dalmatino - ma przecież wiele "prywatnych" zatoczek-mikroplażyczek. Nikt Was stamtąd z psem nie wypędzi, o ile oczywiście będziecie w danym grajdole pierwsi.

Ja swoje psy zostawiam w PL, bo dla nich woda i upały (o drodze nie mówiąc) to mordęga, ale jak Twój dobrze to znosi, to jedź z nim do Rukavca - na pewno nie zabraknie Wam miejsca do wspólnego plażowania :)
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 07.02.2021 18:27

Ktoś mi powie jak to czytać? O której prom samochodowy odpływa w sezonie? :roll:
Załączniki:
Screenshot_20210207-182245_Drive.jpg
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.02.2021 18:37

patjak napisał(a):
patjak napisał(a):Proszę o przyjęcie do Klubu Miłośników Wyspy Vis :). Nie mam zdjęć, by się wkupić, bo na Vis dopiero wybieram się.
W lipcu prześlę najpiękniejsze kadry z tej już wciągającej nas wyspy, podobnie mieliśmy jedynie z Płw. Peljesac i Dingac Borak.
Chciałabym prosić Was o radę, czy w obrębie Rukavac można na którąkolwiek plażę wejść z psem? Wiem, że uvala Srebrna ma całkowity zakaz wstępu, czy reszta to zakaz wstępu, czy jedynie zakaz kąpieli psów? Nasza goldenka nie przepada za słonymi kąpielami, ale też nie lubi sama zostawać w apartamencie...pozdrav Patrycja i goldenka Frida :).

Odpowiem sobie sama, bo dostałam właśnie wyjaśnienie dotyczące obecności psów na plaży od tzg-visa@st.t-com.hr. Może komuś się przyda:).

"Dear sir

it is forbidden to bathe dogs on every public beaches.
It is not forbidden to come with the pets, there is not such a list of the beaches, but you must take care of them.
We have one beach for pets it is located in the bay of Stonca, 200 m from the hotel Issa.

Best regards
Miso "

Czyli czytając wprost, można wejść na plażę z psem, tylko nie może się kąpać. Też jeździmy z psem, ale małą yorczką i w razie czego możemy ją schować do torebki :D Z naszych doświadczeń wynika, że właściciele apartamentów niechętnie podchodzą do pomysłu pozostawienia psa w apartamencie, osobiście też nie zostawiłabym psa w obcym miejscu samego.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2021 20:16

Beatka73 napisał(a):Ktoś mi powie jak to czytać? O której prom samochodowy odpływa w sezonie? :roll:

o 11 i drugi o 18.30 ze Splitu. W piątki o 10 i 17
Tam jest info o niedzielach i dniach świątecznych, ale ucięte...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2021 20:21

ZytaS
Czyli czytając wprost, można wejść na plażę z psem, tylko nie może się kąpać. Też jeździmy z psem, ale małą yorczką i w razie czego możemy ją schować do torebki

W praktyce jest tak,że na każdej plaży widzę ludzi z psami, często się one kąpią.
Tu Teplus, Srebrna i mała Srebrna.

IMG_20190915_154923.jpg

IMG_20190917_191028.jpg

P9061709.JPG
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.02.2021 21:02

O, na pierwszym zdjęciu wierna kopia mojej suni :wink: :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2021 21:14

ZytaS napisał(a):O, na pierwszym zdjęciu wierna kopia mojej suni :wink: :papa:

Pieski były dwa, jeden schował się do cienia pod leżak :papa:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 07.02.2021 22:39

Psiaki młodziaki.jpg
Moje maluchy.Uratowane życcie
Psiaki młodziaki.jpg
Moje maluchy.Uratowane życcie
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 07.02.2021 23:08

I coś dopowiem, to są sami chłopcy i rodzeństwo :D
Pierwszy z lewej to Kermit, trzeci od lewej to Robin. Nie radzę wchodzić na naszą posesję bez uprzedzenia. Jeden i drugi broni posesji jak niepodległości !!! Kasiu, lubię fiolet :D
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 07.02.2021 23:15

A wyglądają na malutkie niewiniątka :mrgreen: :oczko_usmiech: No już nie są :roll:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.02.2021 23:22

pavlo napisał(a):A wyglądają na malutkie niewiniątka :mrgreen: :oczko_usmiech: No już nie są :roll:

Takie uratowane są najbardziej wierne i kochane :papa:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 07.02.2021 23:37

ZytaS napisał(a):
pavlo napisał(a):A wyglądają na malutkie niewiniątka :mrgreen: :oczko_usmiech: No już nie są :roll:

Takie uratowane są najbardziej wierne i kochane :papa:

moje kochane łotry :D :mrgreen: :oczko_usmiech:
Każdego dnia przychodzą na kilka minut do domu, witają się z kotami, po czym opuszczają lokal z zadowoleniem, bo wolą chłód :mrgreen:
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 08.02.2021 08:03

Katerina napisał(a):
Beatka73 napisał(a):Ktoś mi powie jak to czytać? O której prom samochodowy odpływa w sezonie? :roll:

Dziękuję Katerina,tak ,ucięłam zdjęcie bo chciałam żeby interesujący mnie fragment był większy :). Sezon letni to będzie ten na samym dole więc chyba te godziny będą inne. Nie wiem co oznaczają te czerwone gwiazdki przy godzinie 9 i 15?
Załączniki:
Screenshot_20210208-075251_Drive.jpg
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 08.02.2021 08:34

"[/quote]
Czyli czytając wprost, można wejść na plażę z psem, tylko nie może się kąpać. Też jeździmy z psem, ale małą yorczką i w razie czego możemy ją schować do torebki :D Z naszych doświadczeń wynika, że właściciele apartamentów niechętnie podchodzą do pomysłu pozostawienia psa w apartamencie, osobiście też nie zostawiłabym psa w obcym miejscu samego.[/quote]

Może się to komuś tutaj nie spodobać,ale my jeździmy z małym pieskiem i chodzimy z nim na prawie każdą plażę,jeszcze nie zdażyło się żeby ktoś nas wyprosił. Często jest tak,że jest to jedyna plaża w danym miejscu czy po prostu najładniejsza i chcemy na niej poplażować. Zwykle pytamy ludzi obok czy pies im nie przeszkadza,a jeśli się da to wybieramy miejsce gdzieś na uboczu plaży. Nasz pies pływać nie lubi,co jakiś czas trochę sobie pobiega dookoła i tyle. Często dopiero gdy wychodzimy z plaży ludzie się orientują że był obok piesek :D . Nie jestem typem awanturnika i gdyby komuś się to nie podobało to byśmy po prostu poszli gdzieś indziej. Nie wyobrażam sobie ,żeby zabrać psa na wakacje i zostawiać go samego w apartamencie,nie wiem kto by bardziej płakał,on za nami czy my za nim :D :D :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 08.02.2021 14:47

Beatka73 napisał(a):
Katerina napisał(a):

Dziękuję Katerina,tak ,ucięłam zdjęcie bo chciałam żeby interesujący mnie fragment był większy :). Sezon letni to będzie ten na samym dole więc chyba te godziny będą inne. Nie wiem co oznaczają te czerwone gwiazdki przy godzinie 9 i 15?

No, tak - ze Splitu masz o 9, 15 i 21, a we wtorki o 11 i 18.30

Czerwone gwiazdki - z tego co rozumiem - w weekendy o tych godzinach mają pierszeństwo ci w osobowych, gdyby było duże obłożenie, ale jeszcze się upewnijmy.

Małe pieski na plaży w ogóle mi nie przeszkadzają, duże raczej też, chyba że jakiś kudłaty będzie się upierał, by otrząsać się z wody nade mną :wink: :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 08.02.2021 14:51 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłosników Wyspy Vis - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone