napisał(a) Katerina » 04.01.2020 18:30
CROdzinka.plPlanujemy pobyt na Vis z rowerami
A macie rowery z silnikiem?? Widziałam, że większość rowerowych turystów na Visie używa właśnie takich.
Nie wiem, którą miejscowość polecić na miejscówkę, bo skądkolwiek i dokądkolwiek się nie ruszycie to i tak stromizny napotkacie - oprócz nowej drogi z Visu do Komiży, z pominięciem Serpentiny i fragmentów starej drogi oprócz odcinków nad samym Visem.
Z nowej możecie zrobić sobie wycieczkę do uvali Barjoška (Mamma Mia) szutrową drogą, która zaczyna się w pobliżu punktu widokowego nad Komiżą, ze starej odbijecie z punktu widokowego nad wysypiskiem śmieci w kierunku bunkrów i wyrzutni rakiet na Rt. Stupišće. Z Visu można pokusić się o dotarcie do Fortu George i schronów dla łodzi podwodnych w zatoce Rogačić. W samym Rukavcu łatwo przemieszczać się rowerem, jednak do głównej drogi trzeba wspiąć się pod górkę. W Komiży rowery chyba nie mają sensu, prędzej w Visie - z wielokilometrowym nabrzeżem. Nie wiem jak bardzo jesteście zaprawieni w bojach, ale z roku na rok obserwuję na wyspie coraz większą ilość rowerzystów, więc jest to do zrobienia...Jednak trzeba zapomnieć o dojeździe rowerem do wielu pięknych plaż w uvalach. Ale...skoro będziecie pierwszy raz, to te w Rukavcu , Visie i Komiży powinny wystarczyć