napisał(a) Hercklekot » 06.03.2019 02:37
Hejka! Wprawdzie zdjęcia z mojej relacji z Visu zniknęły, ale lakoniczny opis wycieczki "nad Komiżę" do zatoczek Perna i Barjosko został:
4-dalmatynskie-wyspy-wg-hercklekota-t47110-270.htmlŚcieżka którą Iza pokazałaś z Open Street Maps jest bardzo widokowa, wąska i miejscami zarośnięta (w sensie mało kto tam chodzi i krzaczory z obu stron bywają bujne), ale widok na morze a potem na Komiżę szybko się otwiera. Nie jest specjalnie stromo, normalny spacerowy szlak jak w Beskidach. Powrót można zrobić inną trasą wedle mojej mapki z linku w relacji Kasi.
Czas? No właśnie około 2,5 - 3 godziny całość tam i z powrotem, z tym że tempem bardzo leniwym, z przerwami na fotografowanie, picie itp. Samego maszerowania masz spod hotelu Bisevo do Barjoski pewnie około godziny z ogonkiem. Pewnie jak ktoś się uprze to i w 50 minut dojdzie, ale ja nie biegam po górach.
Czy warto? Na pewno zatoczki są OK, ale najlepsze są wspaniałe widoki na Komiżę z góry i obfita przyroda (zapachy, cykady). Upał daje się we znaki (byliśmy w czerwcu), warto wziąć spory zapas wody. Na ścieżce wygrzewały się jaszczurki i fajnie uciekały spod nóg, węży nie napotkaliśmy (podobnie jak ludzi
). Przy samych zatoczkach jest sporo terenu, który był na pewno kiedyś zagospodarowany, są opuszczone szopki, zardzewiały traktor, kamienne murki i drzewa oliwne.
Aha - zejścia ze szlaku się nie obawiałem, zawsze chodzę z ręcznym GPSem, ale w sumie to zgubić się tam za bardzo nie ma jak -to nie są jakieś odległości i nie wiadomo jakie góry. Powrót był inna trasą, nie nad samym brzegiem, też pięknie, schodzi się do Komiży wśród gaików cytrusowych i winnic - tutaj:
https://goo.gl/maps/DLSULb6HNT22
- Załączniki:
-
- Barjosko
-
- taki widok mamy już po pół godzinie spacerku
Ostatnio edytowano 06.03.2019 10:13 przez
Hercklekot, łącznie edytowano 8 razy