napisał(a) Fatamorgana » 01.03.2013 15:19
Cześć.
Da się dojść bez problemu- wystarczą dobre buty, odrobina wprawy w chodzeniu po kamieniach i skałach, chęć i woda.
Nie wiem jak z czasem przejścia, bo to zależy od kilku czynników (stopień wprawy, trasa kamienista czy skalna bardziej, wybór najkrótszej trasy przejścia itd).
Na wklejonym zdjęciu wyrysowałem Ci oczywistą trasę przejścia do tej uvali. Wariant kropkowany będzie miał zastosowanie gdy niższe wcięcie w skałach byłoby zbyt strome. Z lewej jest kawałek od Beritnicy- bardzo podobnego charakteru (kupa kamieni, trochę skałek- wystarczy trzymać się bliżej brzegu).
Do uvali przypływają prywatne jachty, łodzie i stateczki. W pobliżu jest jednak coś ciekawszego niż te smętne ruiny. Jest tam mianowicie grota nadbrzeżna, do której płynie się stateczkiem wycieczkowym z Pagu. Ją na pewno warto zobaczyć, ale nie wtedy gdy taki stateczek przywozi tłum...
Nie pamiętam nazwy, ale bez kłopotu dojrzysz gdzie idzie z brzegu wycieczka. To obok takich skałek w wodzie- podobnych ja te na Beritnicy. Widać je na pierwszym zdjęciu z Twego linku.
EDIT: Tu jest część prawa z uvalą i terenem gdzie są ruiny. Przy linii wykropkowanej widać coś, co jest chyba tą drogą ze zdjęcia z Twojego linku.
Iksem oznaczyłem prawdopodobne położenie owej groty.
Pozdr.
Ostatnio edytowano 01.03.2013 15:35 przez
Fatamorgana, łącznie edytowano 2 razy