Witam.
To mój pierwszy post na tym forum- nie byłam też nigdy w Chorwacji, choć taka myśl kiełkuje we mnie od zeszłego roku.
Ostatnio mój mąż stwierdził, że w tym sezonie to będzie miejsce naszej wyprawy.
A że lubię planować, zaczęłam się rozglądać za miejscem już jakiś czas temu, wertując forum i czytając Wasze relacje z wypraw.
Wiem, że wiele osób chwali Peljesac i zdjęcia z tamtych miejsc, zapierają dech w piersiach. Jednak jako że będzie to nasza pierwsza tak długa podróż samochodem, szukałam czegoś bliżej. Po przeczytaniu historii Anakina, BeJur, Nero, Helen, Ines i paru innych osób, zachwyciłam się tymi surowymi, a jednak malowniczymi krajobrazami, które pięknie uwiecznili na licznych fotografiach.
Wiem, że tam straszy, że można potknąć się o owce i okoliczne żółwie:D, ale chyba zaryzykuję.
I tu rodzi się pytanie- jeśli mi nie pomożecie, to chyba Internet pochłonie mnie do reszty.;D
Metjana czy Mandre?
Z jednej strony Metjana, zachwalana przez Anakina i front anty-Mandre.
Z drugiej strony- spora część "Pagowiczów" wybiera własnie to miejsce.
Metjana jest mniejsza, co mnie bardzo cieszy.
Nie lubimy klimatu Zakopanego, a nad polskim morzem, urzekła nas Białogóra(swoją drogą, polecam to miejsce:D). Za Mandre przemawia mniejsza odległość od plaż, które zachwyciły mnie w Waszych relacjach(przynajmniej tak wywnioskowałam;), a także fakt, że jest bardziej otwarta na morze.
Wiem, ze wyspa jest stosunkowo mała i że nie ma problemu z objechaniem jej "wzdłuż i wszerz"- ale chcielibyśmy to zminimalizować, ruszyć nasze cztery litery i gdzie się da: chodzić, chodzić, chodzić.
Którą miejscowość polecilibyście z tej perspektywy? Oczywiście mówię o dostępie do tych spokojnych, ustronnych plaż.
Anakinie- czy Mandre to rzeczywiście taki nieciekawy moloch? Inne osoby wypowiadały się ciepło o tym miejscu...
Chcę dodać, że najpewniej wybierzemy się w pierwszej połowie września, bo lubimy wyprawy poza sezonem.
Trochę się jednak o pogodę i być może zweryfikuję ten plan- ale na ten moment to byłby ten okres.
Ale się rozpisałam.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.