Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 01.02.2013 11:07

Właśnie postanowiliśmy, że w tym roku robimy wakacje :D i jedziemy do Chorwacji na Pag oczywiście :) w czerwcu w drugiej połowie. :) ktoś z miłośników Pagu tez tam będzie o tej porze? :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.02.2013 11:10

Kobieta napisał(a): w czerwcu w drugiej połowie. :) ktoś z miłośników Pagu tez tam będzie o tej porze? :)

nie :)

w drugiej połowie czerwca to się do szkoły chodzi :)
Ostatnio edytowano 01.02.2013 11:12 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 11:11

Kobieta napisał(a):Właśnie postanowiliśmy, że w tym roku robimy wakacje :D i jedziemy do Chorwacji na Pag oczywiście :) w czerwcu w drugiej połowie. :) ktoś z miłośników Pagu tez tam będzie o tej porze? :)

Tym razem, to chyba tylko same łyse... góry :mrgreen:
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 01.02.2013 11:17

Szkoła??? Jak szkoła :D
Nooo łyse góry będą i moooooooorzeeeeeeeeeee :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.02.2013 11:35

jak to jaka szkoła????? :roll:
normalna :)
nie prywatna :)
aoirghe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aoirghe » 06.02.2013 10:51

Witam.:)

To mój pierwszy post na tym forum- nie byłam też nigdy w Chorwacji, choć taka myśl kiełkuje we mnie od zeszłego roku.;) Ostatnio mój mąż stwierdził, że w tym sezonie to będzie miejsce naszej wyprawy.:D A że lubię planować, zaczęłam się rozglądać za miejscem już jakiś czas temu, wertując forum i czytając Wasze relacje z wypraw.;) Wiem, że wiele osób chwali Peljesac i zdjęcia z tamtych miejsc, zapierają dech w piersiach. Jednak jako że będzie to nasza pierwsza tak długa podróż samochodem, szukałam czegoś bliżej. Po przeczytaniu historii Anakina, BeJur, Nero, Helen, Ines i paru innych osób, zachwyciłam się tymi surowymi, a jednak malowniczymi krajobrazami, które pięknie uwiecznili na licznych fotografiach.:D Wiem, że tam straszy, że można potknąć się o owce i okoliczne żółwie:D, ale chyba zaryzykuję.;)
I tu rodzi się pytanie- jeśli mi nie pomożecie, to chyba Internet pochłonie mnie do reszty.;D
Metjana czy Mandre?
Z jednej strony Metjana, zachwalana przez Anakina i front anty-Mandre.
Z drugiej strony- spora część "Pagowiczów" wybiera własnie to miejsce.

Metjana jest mniejsza, co mnie bardzo cieszy.;) Nie lubimy klimatu Zakopanego, a nad polskim morzem, urzekła nas Białogóra(swoją drogą, polecam to miejsce:D). Za Mandre przemawia mniejsza odległość od plaż, które zachwyciły mnie w Waszych relacjach(przynajmniej tak wywnioskowałam;), a także fakt, że jest bardziej otwarta na morze.;) Wiem, ze wyspa jest stosunkowo mała i że nie ma problemu z objechaniem jej "wzdłuż i wszerz"- ale chcielibyśmy to zminimalizować, ruszyć nasze cztery litery i gdzie się da: chodzić, chodzić, chodzić.;)
Którą miejscowość polecilibyście z tej perspektywy? Oczywiście mówię o dostępie do tych spokojnych, ustronnych plaż.;)

Anakinie- czy Mandre to rzeczywiście taki nieciekawy moloch? Inne osoby wypowiadały się ciepło o tym miejscu...

Chcę dodać, że najpewniej wybierzemy się w pierwszej połowie września, bo lubimy wyprawy poza sezonem.
Trochę się jednak o pogodę i być może zweryfikuję ten plan- ale na ten moment to byłby ten okres.

Ale się rozpisałam.:D
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.:)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.02.2013 10:57

METAJNA !!! popraw sobie ;)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 06.02.2013 11:15

aoirghe napisał(a):
Metjana jest mniejsza, co mnie bardzo cieszy.;) ............
............... Za Mandre przemawia mniejsza odległość od plaż, które zachwyciły mnie w Waszych relacjach(przynajmniej tak wywnioskowałam;), a także fakt, że jest bardziej otwarta na morze.;) .........................................
.................................
Którą miejscowość polecilibyście z tej perspektywy? Oczywiście mówię o dostępie do tych spokojnych, ustronnych plaż.;)

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.:)

Metajna to "dziura".
Ale to się może podobać :lol:
Nie ma na Pagu piękniejszych plaż niż te obok Metajny. :mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen:
aoirghe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aoirghe » 06.02.2013 11:21

BeJur napisał(a):METAJNA !!! popraw sobie ;)

Faktycznie! Jakoś tak sobie wkręciłam tę nazwę w mózg i tak zostało.:O

Darkos- ja bardzo lubię takie dziury.:D Jedyne, czego się obawiam to to, że będę na nieznanym terenie, jakby nie było i w tym kontekście Mandre jest korzystniejszą opcją. Ale jeśli powiadasz, że Metajna jest dużo ciekawsza pod względem plaż, to wychodzi na prowadzenie, bo to nasz priorytet. A zaginąć chyba tam nie zaginiemy.;D Oby jakaś mała knajpka była i sklep- to damy radę.:D
Ostatnio edytowano 06.02.2013 11:26 przez aoirghe, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.02.2013 11:23

aoirghe napisał(a):

no to masz przekichane, skoro tak podatnaś na wkręcanie w mózg :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.02.2013 11:32

aoirghe napisał(a): Za Mandre przemawia mniejsza odległość od plaż, które zachwyciły mnie w Waszych relacjach(przynajmniej tak wywnioskowałam;)

Chyba..nie przemawia miało być? :D
Ta odległość to jakieś pi razy oko....20-25 km, a więc codzienny dojazd stosunkowo uciążliwy. :?

aoirghe napisał(a):Anakinie- czy Mandre to rzeczywiście taki nieciekawy moloch? Inne osoby wypowiadały się ciepło o tym miejscu...

Hmmmmm....jakby to powiedzieć. :?
Jeden bardzo lubi majonez, drugi zaś uwielbia wylizywać słoik po majonezie.
Smak w sumie identyczny, ale różne stany emocjonalne i doznania smakowe. :mrgreen:

Gdybym ja miał wybierać - wybór jest oczywisty.
Osobiście dla mnie w Mandre szału ni ma.
Dla większości atutem przemawiającym za tą mieściną jest widok na otwarte morze i zachody słońca.
Dla mnie to żaden argument.
Plaże w pobliżu "centrum" wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Najciekawsza wydaje się być plaża o nazwie Girenica.
Tu masz tzw.real foto, bo na forum możesz obejrzeć inne jej zdjęcia, ale tak wylukrowane PS, że aż mdli. :roll:

Obrazek

A teraz porównaj to z plażami w Metajnie:

Rucica:
Obrazek

Obrazek

Beretnica:

Obrazek

Zubava(nazywana przez nas "plażą za winklem :wink: )

Obrazek

Wybór - majonez, czy słoik- należy oczywiście do Ciebie. :D
aoirghe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aoirghe » 06.02.2013 11:41

BeJur napisał(a):
aoirghe napisał(a):

no to masz przekichane, skoro tak podatnaś na wkręcanie w mózg :)

No właśnie wiem.:D Wkręciłam sobie Pag i te owce, a tu do września kupa czasu.;) Jak mam żyć?:D
Aha, a czy był wśród Was jakiś odważny, co by wejść na Sveto Brdo? Widziałam relację Pana Jacka i robi wrażenie.;) Z tym, że mamy formę "przeciętną" i zastanawiam się, czy czasem nie przeginam.;)
Z dwóch foto-relacji, które miałam przyjemność przeglądać, wynika, żejest tam kajś po drodze stado dzikich koni(oby jeszcze były:O:D)- one gdzieś tam są i chcę je zobaczyć.:D

Anakinie- dziękuję za szybką odpowiedź! Nie spodziewałam się takiego odzewu- jestem bardzo wdzięczna.:)))
No nie ukrywam, że właśnie otwarte morze i ta osławiona Girenica, zadziałały na moją wyobraźnię.;) Wydawało mi się, że właśnie często dobijaliście do tamtej części wyspy- chyba jeszcze raz muszę przejrzeć te relacje.:D
Jeszcze raz muszę przestudiować mamy z lokalizacjami plaż, bo wiem, że ktoś je gdzieś zamieszczał.
Ujęcia z Twojej perspektywy, powoli rozwiewają me wątpliwości.:)

A co do epickiego porównania z majonezem w tle- nawet nie wiesz, jak jest trafione, ale w sumie nie mogę powiedzieć, dlaczego.:D
Ostatnio edytowano 06.02.2013 12:03 przez aoirghe, łącznie edytowano 3 razy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.02.2013 11:45

Byli odważni, ale nie w te strone :)

konie??? osły były ... :roll:
dwa
albo trzy
można się było przejechać tzn dzieckiem będąc - 10kn za kółko :lool: :lool: :lool:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.02.2013 11:57

BeJur napisał(a):osły były ... :roll:
dwa
albo trzy
można się było przejechać tzn dzieckiem będąc - 10kn za kółko :lool: :lool: :lool:

Oj, osłów było zdecydowanie więcej. :roll:
Zwłaszcza włoskich. :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.02.2013 11:58

aoirghe napisał(a):Witam.:)

I tu rodzi się pytanie- jeśli mi nie pomożecie, to chyba Internet pochłonie mnie do reszty.;D
Metjana czy Mandre?
Z jednej strony Metjana, zachwalana przez Anakina i front anty-Mandre.
Z drugiej strony- spora część "Pagowiczów" wybiera własnie to miejsce.

No to się wypowiem w tej kwestii, choć nie mam takich kwalifikacji jak większość na tym forum ;-)

W zeszłym sezonie byliśmy na jednodniowej wycieczce na Pagu, w mieście Pag, na plaży w Dubravie, przejazdem przez osady Bosana, Sv. Marija i Sv. Marko nad Pażkim Zalivem, oraz także przejazdem w Metajnie w drodze na Rucicę i Beritnicę. Nie dotarliśmy nad otwarte morze do Mandre.
W efekcie jedziemy latem do Sv. Marko. Anakin pewnie wyciągnie swój miecz świetlny, ale Metajny bym nie poleciła, zwłaszcza na pierwszą wizytę w Chorwacji. Zacznę od plusów: nad zatoką, co oznacza cieplejszą wodę niż w Mandre; z widokiem na zachód, co zapewnia nasłonecznienie do wieczora. Rucica blisko- ale jeśli jedziecie samochodem, a na Beritnicę to już całkiem kawał drogi i tylko pieszo. I na tym plusy się kończą, a zaczynają minusy. Sama miejscowość nijaka, nie zachwyca jak inne chorwackie małe osady. Wszędzie daleko - jeśli chcecie coś jeszcze zobaczyć, to zrobicie sporo kilometrów. Plaża w samej Metajnie bardzo nieciekawa - prawie przejeżdżaliśmy ludziom po rękach, jak siedzieli na asfalcie - chyba, że lubicie zapach spalin ;-)
Anakin, zanim zaczniesz ostrzyć miecz świetlny, wspomnij, że przed wyjazdem szukałeś apartamentu najpierw w okolicach Boszany ;-) Jakaś była tego przyczyna, nie?
Druga strona zatoki wydaje mi się piękniejsza: woda też ciepła, osady mniejsze kilkanaście lub kilkadziesiąt domów góra, plaże bardzo przyjemne (otoczaki) i nie przy drodze, bliżej do miasta Pag na przekąskę, zakupy, zwiedzanie czy spacer. Nie musicie objeżdżać połowy zatoki, żeby gdzieś indziej dojechać. Wspaniały widok na Velebit i te białe wzgórza samej wyspy. Minusy też są: pod Sv. Videm już po południu pojawia się cień. Od Boszany po Sv. Marko nie ma sklepu, restauracja w formie kupy pustaków tylko w Boszanie (ale polecana). Do plaż zazwyczaj po klifie. Z jakiegoś jednak powodu ludzie przyjeżdżają tam nawet z Mandre, nie wspominając Pagu.
W Mandre nie byliśmy, więc się nie wypowiadam, choć zdjęcia też mnie nie zachwyciły, widzieliśmy luż bardziej nastrojowe miejscowości w Chorwacji. Pewnie będziemy tam jednak na chwilę w tym roku i odwiedzimy także pobliską Girenicę zwaną Isolą :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone