napisał(a) gusia-s » 05.08.2019 14:57
Habanero napisał(a): ... Jeżeli na plaże będziecie dojeżdżać,a żona lubi wieczorne spacery po urokliwej starówce i równie pięknej promenadzie, to polecam zdecydowanie miasto Pag. Tam nie sposób się nudzić. Codziennie coś się dzieje, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Nas to miasteczko zauroczyło...
No i właśnie, co człowiek to opinia. Was zauroczyło, mnie nie bardzo. Porównując do starówek Rabu, Korculi, hvarskich czy brackich miasteczek mizernie w mojej ocenie ten Pag wypada. Ani wąskich kamiennych uliczek, ani dalmackich domków, ani schodków
Większość budynków to tzw. domy kloce, normalnie otynkowane, kamienne wyślizgane trotuary to rzadkość. Urbanistycznie to tylko mostek dodaje trochę uroku, kościół i plac wokoło.
Ja Pagiem jako wyspą jestem zafascynowana jeszcze zanim na niego trafiłam ale miasteczko naprawdę mnie nie urzekło. Wieczorami nie przeczę, że coś się dzieje, mimo to brak mi w tym mieście klimatu jaki lubię.
Mikromir napisał(a): ... pojechaliśmy za Metajnę (wtedy droga szutrowa wokół zalewu była przejezdna, nie wiem jak teraz) ...
namo, który rezyduje od jakiegoś czasu na Pagu donosił że przejezdna, nawet filmik wrzucał.