napisał(a) gusia-s » 13.08.2018 10:33
walp napisał(a):Proszę się nie zastanawiać.
Na razie wiem, gdzie jest to "kosmiczne" miejsce oraz to, że jest do niego oznaczony szlak. Tylko nie wiem, czy prowadzi od strony drogi 106, czy od Vidalići...
Może się skuszę na przeniesienie tutaj relacji z Pagu i Peljesaca ... tymczasem z moich ustaleń jakie zdobyłam na kempingu od obsługi wynika, że ...
Jest to miejsce położone na wzgórzu Tusto čelo, powyżej osady Vidalici a znajduje się niedaleko portu promowego Zigljen. Mniej więcej jak na poniższej fotce.
Ponoć można tam dość łatwo trafić, jadąc w kierunku portu Zigljen na ok. 2 km przed portem trzeba skręcić w prawo - początek szlaku chyba będzie
tuNazwa tego miejsca, pochodzi od odkrytego tam w maju 1999 r. niezwykłego megalitycznego odcisku w kamieniu, którego powstanie szacuje się na 12 tyś. lat wstecz. Wyglądem odcisk ten przypomina jakby ślad po wielkim żelazku a jego powierzchnia ma lekko ponad 500m2.
- źródło: http://www.najboljeuhrvatskoj.info/ideje/paski-trokut-2202.html
Przeprowadzone badania geologiczne potwierdziły, iż kamienie znajdujące się wewnątrz trójkąta mają jaśniejszy kolor niż te na zewnątrz, ponadto pod wpływem promieniowani ultrafioletowych emitują one czerwone światło. Zjawisko to przyciąga zatem wielu geologów czy badaczy UFO jak i zwykłych turystów. W okresie ostatnich trzech lat (dane z 2013r. bo wtedy byłam na Pagu), na Paškim trokucie postawiono ponad 60 tyś. stóp z całego świata.
Może coś pomoże ten opis
.