Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 24.05.2017 10:41

O chyba znalazłem: https://www.google.pl/maps/@44.4700059, ... 312!8i6656

O ile się nie pomyliłem to w tym miejscu wbijasz w prawo w uliczkę i do końca, samochód można zostawić przy samych schodkach na plażę.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.05.2017 10:53

Habanero napisał(a):Rozumiem, że polecasz plażę Bošana, na początku Bošany, czy bez znaczenia, którą wybrać ?

Już Ci polecono. :wink:
Ja osobiście Bošanę oglądałem z Metajny.
A właściwie cień na niej. :mrgreen:

Co do Girenicy to z pozostawieniem samochodu może być problem...zwłaszcza w godzinach popołudniowych. :?
Tam nie ma za bardzo miejsca, a nawet niespecjalnie się jest gdzie "przykleić".
Z głównej drogi trochę musiałbyś tam iść, więc pozostaje liczyć na fart. :wink:

Jadąc do Mandre możesz zobaczyć paški sir w Kolan.

Trasy na Sv.Vid masz tu:
sv-vid-najwyzszy-szczyt-na-pag-u-t40267.html

A tu masz opis Pitera_M:
pag-2014-a-to-bylo-tak-t46609-465.html?hilit=Sv.Vid#p1542471
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.05.2017 11:01

adrianek90 napisał(a):O chyba znalazłem: https://www.google.pl/maps/@44.4700059, ... 312!8i6656

O ile się nie pomyliłem to w tym miejscu wbijasz w prawo w uliczkę i do końca, samochód można zostawić przy samych schodkach na plażę.

Tak, to plaża w Dubravie, niezła. Miło ją wspominam.

Wygodne (w miarę) zejście w Sv. Mariji będzie mniej więcej w tych okolicach:
https://www.google.pl/maps/@44.4785391, ... 312!8i6656

Beachrex namieszał trochę w nazwach plaż i zatok, ale warto zajrzeć na ich stronę, by zobaczyć te i okoliczne plaże wraz z położeniem i innymi wskazówkami.
Tu jedna plaża w Sv. Mariji pod inną nazwą, z pokazanym parkingiem, polecam: :wink:
http://www.beachrex.com/en/croatia/dalm ... ch-dubrava
I właściwa Dubrava:
http://www.beachrex.com/en/croatia/dalm ... -rozin-bok
etc.
Ostatnio edytowano 24.05.2017 11:08 przez Mikromir, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.05.2017 11:07

anakin napisał(a):... Co do Girenicy to z pozostawieniem samochodu może być problem...zwłaszcza w godzinach popołudniowych. :?
Tam nie ma za bardzo miejsca, a nawet niespecjalnie się jest gdzie "przykleić"...

Gdzieś mi się obiło o oczy, tu na forum, że tam ktoś otworzył parking priv na swoim terenie przy tej drodze dojazdowej do plaży i zbierał opłaty.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 24.05.2017 11:09

anakin napisał(a):[
Już Ci polecono. :wink:
Ja osobiście Bošanę oglądałem z Metajny.
A właściwie cień na niej. :mrgreen:

Tak jak pisano powyżej po 17 faktycznie robi się cień. Ale do tego czasu spokojnie można się opalać. Ja bardzo chętnie na ta plażę jeździłem, a po 17 to i tak dawno się szło na miasto.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.05.2017 11:32

Cień po 17.00 to żaden problem, mało kto wieczorem siedzi na plaży, raczej w konobie. :wink:

Zejście do wspomnianej wcześniej plaży w Sv Mariji:

Sv marija zejście.jpg

i sama plaża o poranku:

sv marija plaża.jpg
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.05.2017 12:28

gusia-s napisał(a):Gdzieś mi się obiło o oczy, tu na forum, że tam ktoś otworzył parking priv na swoim terenie przy tej drodze dojazdowej do plaży i zbierał opłaty.

No to nic tylko płacić i..
Obrazek
:mrgreen:

Choć jak już kiedyś wspominałem osobiście Girenica mi d....nie urwała.
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 24.05.2017 13:07

Sv Marija w Bosanie the best:)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.05.2017 13:23

Zgadzam się, borsalino4. :wink: Inne plaże w tej okolicy też niezłe. Na dodatek blisko Pagu.

Ja bym se tę Girenicę odpuściła, zwłaszcza po pobycie na Braču. Nic tam szczególnego nie ma, widoki takie niemrawe jakieś i płaskie, a dojazd niefajny i z parkowaniem problemy.

Za to na Beritnicę na pewno warto się wybrać nawet kilometr pieszo, bo te pustynne widoki są niezwykłe i niezapomniane.
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 24.05.2017 13:30

fakt że byłem na Pagu 2 lata temu, ale na tej Sv Marii nie było ani jednego jeżowca; może uciekły jak mnie zobaczyły:)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.05.2017 18:31

Anakin, Mikromir, Adrianek90, Subim, Boboo, Borsalino4, Gusia-s, bardzo Wam dziękuję za wszystkie informacje, owocną dyskusję okraszoną pięknymi zdjęciami, cennymi linkami i wskazówkami dojazdu. Bardzo pomogliście mi w planowaniu naszych wakacji :D . Krótko będziemy na Pagu, ale jestem pewny, że dzięki Waszym wskazówkom Pag pokaże nam całe swoje piękno i jeszcze tam wrócimy. Wstępny plan wygląda tak:
1 dzień (sobota) - przyjazd, plaża Dubrava, Pag
2 dzień (niedziela) - plaża Jadra, Stara Novalija i konoba Porat, Novalija (tu się jeszcze zastanawiam) w rezerwie na niedzielę mam plaże
Veli Bok albo Mali Zaton i plażę Maskalić (nie wiem czy z ośmiolatką dam radę tam dotrzeć i jak tam z parkowaniem ?)
3 dzień (poniedzialek) - Beretnica, wieczorem zachód słońca w Mandre
4 dzień (wtorek) - Lun i Rab
5 dzień (środa ) - Sv. Vid i Sv. Marija, Kolan i paški sir
6 dzień (czwartek) - Nin i powrót do domu ( no chyba, że znowu mi odwali i zostanę dłużej :wink: )
Pozdrawiam Was i jeszcze raz dziękuję. Jesteście the best :oczko_usmiech: :smo:
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 24.05.2017 18:51

Ja bym Girenicy nie odpuścił, bo choć na Braču są super plaże, pewnie fajniejsze niż Girenica (nie mogę porównać, bo na Brač jeszcze nie byłem), to większość plaż paskich, choć są urocze, jest w zatokach i są lekko zatłoczone. Mikromir ma rację co do Beretnicy, to najpiękniejsza plaża na wyspie i grzechem jest jej nie odwiedzić. A co do Girenicy, ma ona kilka zalet, np. fale prawie jak nad Bałtykiem, piękne białe otoczaki zamiast żwiru, jest od strony otwartego morza, święty spokój ze względu na brak tłumów.
Można dojechać samochodem na płatny prywatny parking (2 lata temu 20 kun za cały dzień). Nie jest to kwota, która poraża. I faktem jest że to nie jedyna plaża na Pagu, na której trzeba płacić za parking.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.05.2017 18:59

rafalisko30 napisał(a):Ja bym Girenicy nie odpuścił,...

Jeśli okaże się, że można tam spokojnie zaparkować to nie odpuszczę :D
Ten filmik już kiedyś mnie powalił
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 24.05.2017 19:17

Habanero napisał(a):1 dzień (sobota) - przyjazd, plaża Dubrava, Pag
2 dzień (niedziela) - plaża Jadra, Stara Novalija i konoba Porat, Novalija (tu się jeszcze zastanawiam) w rezerwie na niedzielę mam plaże
Veli Bok albo Mali Zaton i plażę Maskalić (nie wiem czy z ośmiolatką dam radę tam dotrzeć i jak tam z parkowaniem ?)
3 dzień (poniedzialek) - Beretnica, wieczorem zachód słońca w Mandre
4 dzień (wtorek) - Lun i Rab
5 dzień (środa ) - Sv. Vid i Sv. Marija, Kolan i paški sir
6 dzień (czwartek) - Nin i powrót do domu ( no chyba, że znowu mi odwali i zostanę dłużej :wink: )
Pozdrawiam Was i jeszcze raz dziękuję. Jesteście the best :oczko_usmiech: :smo:

ad 1
rozumiem, że Stary Pag (spacerek albo 2 minuty samochodem z centrum) bierzesz też pod uwagę ? zdj. 3-6

ad 5
ogólnie tutaj plaża sv. Duh nie wzbudza drżenia kolan, ale ja tam bardzo lubię widoki z niej zdj. 1-2
Załączniki:
IMG_0852.JPG
IMG_3908.JPG
IMG_4246.JPG
IMG_4226.JPG
IMG_7636.JPG
IMG_4237.JPG
karolcia1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolcia1 » 24.05.2017 19:24

gir.jpg

W zeszłym roku byłam na Girenicy . Dla mnie plaża super . Parkowaliśmy u pana na polu , za cały dzień jak dobrze pamiętam płaciliśmy 30 kn . Gościu wesoły , swoimi trunkami częstował :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 278
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone