Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.07.2016 15:15

Wina są tak wyborne, że smakują tak samo na Pagu jak i w domu w PL czy gdzie on tam jest.
Natomiast co do tegorocznego Karlovacko to wylałem do zlewu 3szt. Były najzwyczajniej w świecie zjełczałe.
Ostatni raz w życiu kupiłem butelkowe Karlovacko.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.07.2016 16:11

Bea.ta napisał(a):(...)
boboo napisał(a):W Metajnie jest tak trochę "za siedmioma górami i lasami" :wink:
wiesz jaki to plus??? :)
Jakoś mnie zawsze ciągnie na "koniec świata" :D
Zarówno w Molunat, w Metajnie ofkors też, jak i w tym Proboj, po prostu kończy się droga :lol:
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 30.07.2016 17:39

anlama napisał(a):
kamil1929 napisał(a):Piłem wczoraj karlowaćko przywiezioe z Chorwacji stwierdzam nie smakuje,a w Cro dobre.

A mi to piwo nie smakuje wcale. No ale to moje odczucie. Po prostu jest niedobre i wg mnie to siki jak np. nasze tyskie :wink:

Ja przywiezione piwo z CRO pije zawsze że znajomymi. Smakuje słabo ale pije się chociaż w dobrym towarzystwie :mrgreen:
Co do preferencji to najlepiej mi smakuje Ożujsko.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.07.2016 20:23

boboo napisał(a):Jakoś mnie zawsze ciągnie na "koniec świata" :D
Zarówno w Molunat, w Metajnie ofkors też, jak i w tym Proboj, po prostu kończy się droga :lol:

Marzę o wyspie bezludnej po prostu :)
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 30.07.2016 22:18

kaeres napisał(a):Wina są tak wyborne, że smakują tak samo na Pagu jak i w domu w PL czy gdzie on tam jest.
Natomiast co do tegorocznego Karlovacko to wylałem do zlewu 3szt. Były najzwyczajniej w świecie zjełczałe.
Ostatni raz w życiu kupiłem butelkowe Karlovacko.

trudno dyskutować w kwestii upodobań smakowych, dla mnie chorwackie to jedne z najsłabszych z win. równie niedobre produkują w Grecji 8O Zdaje się to pewnego rodzaju paradoksem, gdyż szczepy mają pod dostatkiem słońca, by wydobyć z nich to co najszlachetniejsze. ale może w nich właśnie tkwi zagadka? Porównując choćby morawskie, które nie mają tyle słońca do rozwoju, zwłaszcza jeśli chodzi o wina czerwone (np.szczep Frankovka- pyszne, delikatne, o bogatym bukiecie)- i tak chorwackie wypadają kiepściuchno. W rankingach szału też nie ma. Nawet sławetny Dingac z Peljeszca jest taki troszkę lepszy od occtu winnego :mrgreen: I mówię to jako absolutna miłośniczka win wytrawnych i tylko wytrawnych, w dodatku z całą miłością do Chorwacji. Fakt, że pite tam, w skwarze, cieszą podniebienie swoją rześkością i czasami bukietem smaku :lol: pewnie naraziłam się części forumowiczów, ale... co poradzić :?: dobra, żeby nie było, obraziłabym szczep Malwazję z Istrii, gdybym to winko wrzuciła z innymi do ...wspólnej beczki :D to chlubny biały wyjątek wśród cro-winnych trunków. W miarę :oczko_usmiech:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.07.2016 08:46

A Plavac Mali albo Zlatan Plavac Grand Cru ?
Nagrody na całym świecie, francuzi kupują i nie narzekają.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 31.07.2016 09:28

Travarica i inne podobne smakują tak samo dobrze i w domu i w Chorwacji :)
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 31.07.2016 18:00

Bea.ta napisał(a):Travarica i inne podobne smakują tak samo dobrze i w domu i w Chorwacji :)

O tak, Beatko, potwierdzam, że po przewiezieniu do Pl travarice i inne rakije nie tracą na smaku :-D nawet prošek zachowuje swe walory ;-)

kaeres hmm. ...wszystko możliwe, może ci Francuzi spożywają na miejscu w Chorwacji i też na nich wówczas ten urok działa :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 31.07.2016 18:25

CroAna napisał(a):O tak, Beatko, potwierdzam, że po przewiezieniu do Pl travarice i inne rakije nie tracą na smaku :-D nawet prošek zachowuje swe walory ;-)

Mało tego, zyskują nawet .... takie eliksiry cudowności :)
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 31.07.2016 18:31

Bea.ta napisał(a):
CroAna napisał(a):O tak, Beatko, potwierdzam, że po przewiezieniu do Pl travarice i inne rakije nie tracą na smaku :-D nawet prošek zachowuje swe walory ;-)

Mało tego, zyskują nawet .... takie eliksiry cudowności :)

ale...trzeba uważać by nie przesadzić...by nie straszyło jak...w Metajnie :-D 8O
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 31.07.2016 18:35

CroAna napisał(a):ale...trzeba uważać by nie przesadzić...by nie straszyło jak...w Metajnie :-D 8O

No mnie tam nie straszyło :sm:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.08.2016 09:44

CroAna napisał(a):kaeres hmm. ...wszystko możliwe, może ci Francuzi spożywają na miejscu w Chorwacji i też na nich wówczas ten urok działa :lol:

Z tą teorią bym szedł dalej.
Podejrzewam, że mając całą Chorwację w Polsce mogłaby nam się nie podobać tak jak na miejscu w Chorwacji.
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 01.08.2016 09:52

CroAna napisał(a):
Bea.ta napisał(a):Travarica i inne podobne smakują tak samo dobrze i w domu i w Chorwacji :)

... nawet prošek zachowuje swe walory ;-)

wczoraj w końcu "zmęczyłem" ten otrzymany w darze :D jakoś nie smakował jak na tarasie z widokiem na Jadran :D bo w sumie tylko tam ten "ulep" był do strawienia :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.08.2016 19:42

subim napisał(a):wczoraj w końcu "zmęczyłem" ten otrzymany w darze :D jakoś nie smakował jak na tarasie z widokiem na Jadran :D bo w sumie tylko tam ten "ulep" był do strawienia :D

Trzeba było mineralną z bąbelkami i lodem potraktować :)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 01.08.2016 19:51

CroAna napisał(a):
Bea.ta napisał(a):
kamil1929 napisał(a):Piłem wczoraj karlowaćko przywiezioe z Chorwacji stwierdzam nie smakuje,a w Cro dobre.

Zawsze Kamil tak było :)

:lol: ale z innymi produktami niealkoholickimi jeśli już całkiem spoko- smakują u nas wybornie :D

Podczas mojego pobytu na emigracji we Włoszech...jadłem różną ich kuchnie,naprzywoziłem sporo do domu i co???Ble...jakoś brakuje mi tego klimatu.Podobnie mam z Chorwacją. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 251
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone