Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.07.2016 19:55

Spokój zazwyczaj łączy się z tym że trzeba podejść albo więcej szutru. Poczytaj poprzednie strony. Beritnica odpada bo nie chce Ci się po górach chodzić. Z tego linka od 5 do 15, te z nizszymi numerkami mniejsze i bardziej kameralne i dojazd od Pagu, te ostatnie z płatnymi parkingami dojazd od Kolan. Albo też 27 czy 28. Dobry szuter, troche zejscia. No i oczywiście 18 i plaże nie zaznaczone przed 18-tką, czyli kilka km przed Metajną. Wrzuć sobie nazwy i pogooglaj która Ci pasuje. Jak najdalej od Zrce jeśli lubisz spokój :-).
Ciężko się pisze z telefonu...
Ostatnio edytowano 04.07.2016 19:57 przez typ, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.07.2016 19:56

romuald22 napisał(a):Dlaczego trzeba być czujnym jak ważka? I nie ma miejsca na relaks? Oczywiście odbieram to jako dowcip ale jako gość nie kumaty w Pagu nie bardzo dowcip rozumiem. 8)

Musi faktycznie nic nie czytałeś, masz zaległości :)

romuald22 napisał(a):Ta Beretkownica to jest rzut beretem skąd? :)

Jak zdrowo ciepniesz i wiatry Ci posłużą to i z Pagu masz blisko - tym beretem :)
ale jakbyś chciał ... z lekka to z Rucicownicy :)

romuald22 napisał(a):Po górach nie chce mi się łazić - mam je opodal. Wiadomo, że auto woli asfalt ale mogę maszynę przekonać do szutru. Nóżki Bozia dała to i kawałek przejść się mogę. I wolę spokój.
Czyli...?

Takich gór nie masz ... ba .. nawet ja nie mam :)
Więc nie cudacz i weź to z buta :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.07.2016 20:14

Bea.ta napisał(a):
romuald22 napisał(a):Dlaczego trzeba być czujnym jak ważka? I nie ma miejsca na relaks? Oczywiście odbieram to jako dowcip ale jako gość nie kumaty w Pagu nie bardzo dowcip rozumiem. 8)

Musi faktycznie nic nie czytałeś, masz zaległości :)

romuald22 napisał(a):Ta Beretkownica to jest rzut beretem skąd? :)

Jak zdrowo ciepniesz i wiatry Ci posłużą to i z Pagu masz blisko - tym beretem :)
ale jakbyś chciał ... z lekka to z Rucicownicy :)

romuald22 napisał(a):Po górach nie chce mi się łazić - mam je opodal. Wiadomo, że auto woli asfalt ale mogę maszynę przekonać do szutru. Nóżki Bozia dała to i kawałek przejść się mogę. I wolę spokój.
Czyli...?

Takich gór nie masz ... ba .. nawet ja nie mam :)
Więc nie cudacz i weź to z buta :)

Trochę pogawędziliśmy ale ja serio pytałem o konkrety.
Po pogawędce jestem w tym samym miejscu.
Ale dzięki za reakcję.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.07.2016 20:20

romuald22 napisał(a):Trochę pogawędziliśmy ale ja serio pytałem o konkrety.
Ale dzięki za reakcję.

No to skoro serio - to wygooglaj sobie Beretnicę, z Rucicy przez skałki masz do pół godziny maksymalnie
było to tutaj wałkowane nawet.
Może się spotkasz w Metajnie z Rysiem albo z boboo :) - to Cię swoim super pontonem przepłyną tam lub dalej :)
kawa62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 04.07.2016 20:26

Bea.ta napisał(a):pytanie pierwsze - podobało ci się?? :)

Tak, podobało mi się bo były całkiem inne krajobrazy niż np. w Dalmacji, ale też fajne dzięki swojej dzikości.
I ten cudowny zapach ziół, w dole błękitne morze a ponad nim białe puste wzgórza. Super !
Ludzi bardzo mało, właściwie poza Novalją i miastem Pag pusto.
I praktyczna uwaga dla tych co chcieliby przejechać drogą z miasta Pag do Novaliji wzdłuż zatoki przez Bosanę, że nie przejadą tą drogą, mimo że na mapce otrzymanej w Informacji Turystycznej w Pag-u jest ona zaznaczona takim samym kolorem jak ta przez Kolan. Po prostu w pewnym momencie droga asfaltowa przechodzi w szutrową potem w polną a potem się kończy wysypaną górą ziemi i kamieni. Tak wię nie wierzcie wszystkim informacjom podawanym IT, bo jak się okazało i oni nie do końca wiedzą co się dzieje na wyspie.
I druga spostrzeżenie, plaża w Zrce zdecydowanie przereklamowana, ludzi tłum, większość pod wpływem, huk, brud smród i ubóstwo. Nie ma tam np. ani jednego prysznica plażowego, przebieralnia tylko jedna, za to na plaży pełno śmieci - kubków, butelek, papierków, opakowań po jedzeniu, napojach, itp. I jeszcze do tego wstęp płatny. Za to polecam plażę między Zubovici (gdzie miałem kwaterę) a Metajną o nazwie "Spiaggia di Zubovici", pusto, czysto, plaża żwirowa, woda przezroczysta, knajpka w stylu hawajskim. To tyle aktualnych praktycznych wiadomości. Jak by jeszcze ktoś chciał się dowiedzieć to proszę pytać.
Pozdrawiam
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.07.2016 20:33

kawa62 napisał(a):I praktyczna uwaga dla tych co chcieliby przejechać drogą z miasta Pag do Novaliji wzdłuż zatoki przez Bosanę, że nie przejadą tą drogą, mimo że na mapce otrzymanej w Informacji Turystycznej w Pag-u jest ona zaznaczona takim samym kolorem jak ta przez Kolan. Po prostu w pewnym momencie droga asfaltowa przechodzi w szutrową potem w polną a potem się kończy wysypaną górą ziemi i kamieni. Tak wię nie wierzcie wszystkim informacjom podawanym IT, bo jak się okazało i oni nie do końca wiedzą co się dzieje na wyspie.

Barany przejeżdżają??? no wlasnie ;)
Czyli droga jest.

kawa62 napisał(a):I druga spostrzeżenie, plaża w Zrce zdecydowanie przereklamowana, ludzi tłum, większość pod wpływem, huk, brud smród i ubóstwo. Nie ma tam np. ani jednego prysznica plażowego, przebieralnia tylko jedna, za to na plaży pełno śmieci - kubków, butelek, papierków, opakowań po jedzeniu, napojach, itp. I jeszcze do tego wstęp płatny.

Czyli bez zmian :)

kawa62 napisał(a): Jak by jeszcze ktoś chciał się dowiedzieć to proszę pytać.
Pozdrawiam

Pojedziesz tam jeszcze??
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 04.07.2016 20:36

kawa62 napisał(a): Za to polecam plażę między Zubovici (gdzie miałem kwaterę) a Metajną o nazwie "Spiaggia di Zubovici", pusto, czysto, plaża żwirowa, woda przezroczysta, knajpka w stylu hawajskim.
Pozdrawiam

A jak wygląda dojazd do tej plaży?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.07.2016 20:36

kawa62 napisał(a):
Bea.ta napisał(a):pytanie pierwsze - podobało ci się?? :)

I praktyczna uwaga dla tych co chcieliby przejechać drogą z miasta Pag do Novaliji wzdłuż zatoki przez Bosanę, że nie przejadą tą drogą, mimo że na mapce otrzymanej w Informacji Turystycznej w Pag-u jest ona zaznaczona takim samym kolorem jak ta przez Kolan. Po prostu w pewnym momencie droga asfaltowa przechodzi w szutrową potem w polną a potem się kończy wysypaną górą ziemi i kamieni. Tak wię nie wierzcie wszystkim informacjom podawanym IT, bo jak się okazało i oni nie do końca wiedzą co się dzieje na wyspie.

Rok temu dało się przejechać choć stały zakazy wjazdu. Teraz nie próbowałem ale widziałem z obu stron znaki że jest zakaz wjazdu i objazd...

kawa62 napisał(a):Za to polecam plażę między Zubovici (gdzie miałem kwaterę) a Metajną o nazwie "Spiaggia di Zubovici", pusto, czysto, plaża żwirowa, woda przezroczysta, knajpka w stylu hawajskim. To tyle aktualnych praktycznych wiadomości.

To ta o której pisałem powyżej, przed Metajną, czyli przed nr 18.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.07.2016 20:39

kawa62 napisał(a):I ten cudowny zapach ziół, w dole błękitne morze a ponad nim białe puste wzgórza. Super !

Rany boskie! 8O
Coś Ty palił? :roll:
:wink:
kawa62 napisał(a): Za to polecam plażę między Zubovici (gdzie miałem kwaterę) a Metajną o nazwie "Spiaggia di Zubovici", pusto, czysto, plaża żwirowa, woda przezroczysta, knajpka w stylu hawajskim.

Nie wiem skąd to upodobanie do włoskiej nazwy.
To Dražica po prostu.
Ostatnio edytowano 04.07.2016 20:41 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.07.2016 20:40

Jackar napisał(a):
Pozdrawiam

A jak wygląda dojazd do tej plaży?

Asfalt
kawa62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 04.07.2016 22:05

Co do drogi : barany może przejdą ale zwykłym samochodem się nie przejedzie, no chyba że terenowym po skałach obok zasypanej drogi.
Co do Zrce - nie wiem jak było kiedyś ale teraz dla mnie tragedia.
Co do plaży k. Zubovici - jej oficjalna nazwa "Spaggia di Zubovici" ale faktycznie jest to w części zwanej Drazici -dojazd drogą asfaltową, zjazd z drogi do Metajny, następnym zjazdem za Drazici.
Co do ponownego przyjazdu na Pag, przyjadę ale za jakiś czas, jest tyle pięknych miejsc, że szkoda czasu na bycie w tym samym.
I jeszcze zainteresowanym mogę podać gdzie można kupić domowe miejscowe wino zwane Žutica.
I jeszcze moje pytanie do bywalców, co wiecie o Paskim trójkącie ?
Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.07.2016 23:28

Ale dzięki za reakcję.

Ci odpowiem, bo się nie doczekasz :D .

Jeśli jeden dzień, to rozplanowałbym to tak (zakładając, że wjeżdżas mostem, a nie płyniesz promem):
1. Pag
Połażenie uliczkami i wczesny obiad.
2. Metajna (Rucica plus jednak Beretnica)
Parking przy Rucicy. Tam krótki plażing. Potem jednak wdrapałbym się na górę i przeszedł na Beretnicę. 30-40 minut i jesteś. Droga spoko, a i widoczki fajne.
3. Mandre
Najpierw lignije w Bistro Porat, a potem kierunek plaża i czekanie na zachód Słońca. Jest co oglądać.

Jak starczy czasu, to po Metajnie można rozważyć gaje oliwne w Lun i dopiero potem Mandre.

Wsio:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2016 23:34

MRK napisał(a):

No a Paški Trokut nie :?: :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.07.2016 23:54

Janusz Bajcer napisał(a):
MRK napisał(a):

No a Paški Trokut nie :?: :wink:

Szkoda czasu. Wiadomo, że miejsc wartych obejrzenia jest więcej, ale coś musi pozostać "na zaś".
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.07.2016 00:04

MRK napisał(a):
Ale dzięki za reakcję.

Ci odpowiem, bo się nie doczekasz :D .

Jeśli jeden dzień, to rozplanowałbym to tak (zakładając, że wjeżdżas mostem, a nie płyniesz promem):
1. Pag
Połażenie uliczkami i wczesny obiad.
2. Metajna (Rucica plus jednak Beretnica)
Parking przy Rucicy. Tam krótki plażing. Potem jednak wdrapałbym się na górę i przeszedł na Beretnicę. 30-40 minut i jesteś. Droga spoko, a i widoczki fajne.
3. Mandre
Najpierw lignije w Bistro Porat, a potem kierunek plaża i czekanie na zachód Słońca. Jest co oglądać.

Jak starczy czasu, to po Metajnie można rozważyć gaje oliwne w Lun i dopiero potem Mandre.

No wreszcie jakiś smutny reżyser. :wink:
Dzięki. Przeanalizuję. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 235
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone