napisał(a) Mikromir » 03.01.2016 15:58
kijaki85 napisał(a):Cześć. Jadę w drugiej połowie czerwca do Chorwacji, pierwszy raz. Generalnie szukam spokoju, poważnie zastanawiam się nad Pag,ale... No właśnie, mam kilka pytań, pewnie głupie ale siedzą mi w głowie od jakiegoś czasu i muszę zapytać:) Czytałam,że tam dość często wieje, czy ma to wpływ na temperaturę wody? Po kilku pobytach nad Naszym morzem chciałabym zaznać wkońcu ciepłych kąpieli i tak sobie myślę,że jesli pojadę pierwszy raz i woda będzie zimna to chyba mnie szlak trafi
I kolejne pytanie: Wiem ,że pogody mi nikt nie przepowie,ale czy jest jakaś rożnica pomiędzy miejscowościami na lądzie a na wyspie w czerwcu? W sensie ,że na wyspie mniej stabilna czy to nie ma najmniejszego znaczenia?
Gdy wieje od Velebitu, woda od strony lądu - np. w Paškim Zalivie - miesza się i może być zimna. Kiedyś na początku lipca mogłam dosłownie nie wychodzić z niej przez 3 godziny, taka była ciepła, innych razem w drugiej połowie lipca była po prostu chłodna. Nie jak Bałtyk, spokojnie dało się pływać, ale jednak. Nie do przewidzenia.
Stabilna pogoda? Ponoć najstabilniejszy (czytaj: latem mało deszczu i chmur a najwięcej słońca) jest Hvar, zwłaszcza południowa strona, ale nawet tam nie przewidzisz na 100% czy będzie deszcz czy nie. My będąc na Hvarze obserwowaliśmy burze i chmury nad lądem, które do nas nie docierały. Co do Pagu, nie wiem jak w czerwcu, ale w lipcu wielokrotnie zdarzało nam się obserwować chmury i burze nad Velebitem, które nie mogły przebić się dalej nad wyspę, ale też nocami dość mocno wiało od gór. Podobnie, wydaje mi się, jest z Bračem, gdzie czasem na północnej stronie wyspy od lądu jest pochmurno lub wietrznie, a na południowej słonecznie i bez wiatru.
To tyle obserwacji własnych. Ale pogodynką nie jestem.