Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.06.2015 11:53

typ napisał(a):
Dlatego napisałem, że dla dzieci ok :-) bo to często jest problem, żeby zostawić dziecko bawiące się w wodzie w której 2 metry od brzegu jest "głębia" na 2 metry :-). Akurat dzieci było teraz mało, w porównaniu z odgłosami z plaży miejskiej w Pag to na tej panowała błoga cisza plus trójka dzieciaków :-)

Ja tak przewrotnie odnośnie tych głębi bym chciał jeśli mogę :oczko_usmiech:

Dzieciakowi rękawki założyć lub najzwyklejszą dmuchaną kamizelkę wciągnąć to średni problem (dodatkowo przed słońcem plecy chroni). Próbował ktoś wydłubać jeżowca ok 5 letniemu dzieciakowi i jeszcze takiemu co beczy po niemiecku a jego matka stoi nad Wami i ma kolor papieru. Żeby było śmieszniej, to do przeprowadzenia operacji macie zawartość skrzynki wędkarskiej. No taka sytuacja mi się trafiła :mrgreen: Żeby było śmieszniej to plaża była piaszczysta, tylko dzieciak zapragnął wleźć na kamień obrośnięty krwiożerczymi jeżami. Do najbliższej pomocy jakieś 1,5 km po skałach do Pagu albo 4-5 wodą. Dobrze że miałem gumjaka bo 1 opcja nie bardzo wchodziła w grę nawet po udanym wyciągnięciu igieł.

Wg mnie najlepsza plaża dla dzieciaka to taka gdzie metr od brzegu musi płynąć. O dno kolana nie rozbije, na jeżowca czy pauka nie wlezie a z maską i rurką z młodą od 4 roku życia pływam i jest mega szczęśliwa, bo może sobie żyjątka pooglądać. Jak była mniejsza to 1,5 litrowa flaszka po wodzie i wrzucone kamyczki / muszelki potrafiły zająć na pół dnia i nigdy na kamienistej nie miałem problemu z piaskiem wtartym w oczy. :mrgreen:
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.06.2015 12:28

Zgadzam się z tym co pisze "Rysio" - głębia to nie tragedia i większe bezpieczeństwo w odniesieniu do "kolcoków". Zresztą woda w Jadranie jest dobrze "posolona" i ułatwia pływanie, a z drugiej strony trzeba trochę wysiłku włożyć, gdy się chce zanurkować.
Odnośnie jeżowców - w czasie ostatnich pobytów staraliśmy się zawsze sprawdzić i oczyścić wejście do wody (jakieś jedno lub dwa miejsca) po prostu wyławiając te sympatyczne zwierzątka i przenosząc w inne miejsce.
Wystarczy maska i jakaś siatka oraz coś do odczepiania jeżowców od kamieni czy skał np. patyk.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.06.2015 13:37

Jakbyś tak Gorną Slaną kiedyś zechciał posprzątać to Cię tam nawet podrzucę. Weź se wałówę tak na miesiąc :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.06.2015 13:53

Rysio napisał(a):Jakbyś tak Gorną Slaną kiedyś zechciał posprzątać to Cię tam nawet podrzucę. Weź se wałówę tak na miesiąc :wink:

Ale ponoć jeżowce można jeść :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.06.2015 15:29

Ale ponoć dziąsła, podniebienie a ostatecznie to na czym się siedzi kiepsko to znosi :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.06.2015 15:31

Rysio napisał(a):Ale ponoć dziąsła, podniebienie a ostatecznie to na czym się siedzi kiepsko to znosi :mrgreen:

Ale myślisz, że tak z igłami???? :)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 30.06.2015 19:40

Dzisiaj mieliśmy super wycieczkę do Metajny i jest sławnych plaż :D Było ładnie nie powiem, ale bardzo doskwiera mi brak szlachetnego trunku którego pełno w dalmacji, ale nie na Pagu.

Trunek ten nazywa się WINO gdzie można kupić takie cudo na Pagu??? Chcemy domaci deptane przez tubylców żadne masówki????

Pozdrawiamy
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.06.2015 19:51

Rysio napisał(a):Jakbyś tak Gorną Slaną kiedyś zechciał posprzątać to Cię tam nawet podrzucę. Weź se wałówę tak na miesiąc :wink:

O kurza twarz - znaczy się - czarno tam od kolcoków ??? Czy to nie kolejna "straszna" atrakcja Pagu :wink: :!: :!: :?:
Jak byliśmy na Istrii to w kilkunastu miejscach plażowania trafialiśmy na pojedyncze sztuki, ale w 2013 na wyspie Murter w okolicach Jezery też były rejony, gdzie było ich dużo. Wybieraliśmy wtedy miejsce na wchodzenie do wody, takie żeby po 2-3 krokach była głębia a ten krótki odcinek oczyszczaliśmy dość szybko. Czasami było około 30 sztuk. A odnośnie jedzenia ... spotkaliśmy kilka razy na Murterze w zatoce Kromasna poławiacza jeżowców. Wyciągał ich całe siatki i zabierał. Więc chyba je wykorzystał kulinarnie :?:
Może ktoś z forumowych mistrzów patelni podrzuci jakiś przepis :?:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.06.2015 19:55

przemo99 napisał(a):Dzisiaj mieliśmy super wycieczkę do Metajny i jest sławnych plaż :D Było ładnie nie powiem, ale bardzo doskwiera mi brak szlachetnego trunku którego pełno w dalmacji, ale nie na Pagu.

Trunek ten nazywa się WINO gdzie można kupić takie cudo na Pagu??? Chcemy domaci deptane przez tubylców żadne masówki????

Pozdrawiamy

bo tam się travaricę pije ;)
zapytaj właściciela apartmana - niech Cię skieruje w dobre miejsce ;)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 30.06.2015 20:07

To samo dziś na plaży za Starą Baśką. Setki do posprzątania :-). Nierealne.
Wracając natomiast do dzieci - każdy ma swoje zdanie. Ja swojego nie zmieniam - płycizna o której pisałem wg mnie jest dużo lepsza. Bez żadnych sprzętów rękawków czy jak to tam się nazywa. No i jeżowców nie ma. Na piasku średnio chyba przesiadują, a tak jak pisałem tam duża część dna to piasek. Nie mam pojęcia skąd, ale jest. Prawdziwy.

Krzychooo napisał(a):
typ napisał(a):Jeszcze informacja dla wybierających się w okolice Pagu: nie da się teraz dojechać z Pagu przez Bosanę na sv. Duh wzdłuż wybrzeża. Tzn mówiąc ściślej: dać się da, bo szlabanu nie ma, ale droga jest zamknięta na długości 200 czy 300 metrów - stoi znak zakaz wjazdu, coś tam im się chyba osunęło. Od strony wjazdu na sv Duh jest nawet tablica informująca o objeździe. Może to tylko chwilowe.

Od kilku lat sytuacja się nie zmienia. Droga jest przejezdna, sprawdziłem w 2013 i 2014 :).

Dokładnie tak napisałem. Przejechać się da, ale niezgodnie z przepisami. Ja też czasem je łamię.
Nie wiedziałem tylko, że to długotrwały zakaz od kilku lat.

anakin napisał(a):
typ napisał(a):Celem na Krk jest w zasadzie Stara Baska, a dokładnie to co pomiędzy Starą Baską a Baśką. .. Dopiero drugi raz jestem na Krk i ostatnio sobie obiecałem przejść się dalej poza Starą Baske, bo tam mi się podobało.

Dokładnie o te miejsca mi chodzi, bo wg mnie są najbardziej pagowskie na całym Krku. :D

Przeszedłem dzisiaj od Starej Baśki prawie do samej Baśki i z powrotem (dokładnie do Vela Draga wybrzeżem, potem na północ w kierunku Baśki). Najpierw brzegiem a z powrotem górkami. Klimat Pagu bardziej mi pasi. Tutaj za dużo zieleni :-) Śladu nie podrzucę bo łaziłem takimi krzaczorami, że nie chciałbym żeby ktoś potem na mnie klął gdzie go prowadzę. Chyba że na priv to przekaże ślad z powyższymi ostrzeżeniami.
Zatoczki są. Często zajęte przez pojedyncze łódki czy pontony z nietekstylnymi. Ze Starej Baśki a w zasadzie z zatoki Surbova do zatoki Bracol szukając ścieżek owiec, od Bracol jest szlak żółty w kierunku Baśki, powrót częściowo szlakiem, a potem przez górki za owczymi ścieżkami.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 30.06.2015 20:22

Bea.ta napisał(a):zapytaj właściciela apartmana - niech Cię skieruje w dobre miejsce ;)

Pytam Was bo Ilja mówi że wina ni ma:/ Więc może macie jakieś sprawdzone miejscówki?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.06.2015 20:25

przemo99 napisał(a):Pytam Was bo Ilja mówi że wina ni ma:/ Więc może macie jakieś sprawdzone miejscówki?

Piliśmy polecone przez gospodarza jakieś czerwone kupowane w Novalisie w baniakach :) dobre było :)
ale .... travarica .... bardziej mi podchodziła :)
Rysiek jakieś białe ma sprawdzone - ale mnie po nim głowa bolała :roll:
:)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 30.06.2015 20:32

Więc jutro pojadę do Lorenzo w Pagu i kupię z beczki, leją do plastików ponoć. Zobaczymy choć po winnicach Kroculi, Hvaru, Peljesacia przyzwyczajenia są inne...

Skoro jest travalica powinno być też wino z tego co pamiętam, nasz Hvar`ski Heniek mówił że travaricę robią z winogron po winie...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.06.2015 20:35

Wino na Pagu to owce piją.
A to czego nie wypiją, jedzie do Dalmacji. :mrgreen:
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 30.06.2015 20:45

Dzisiaj w krajobrazie księżycowym metajny spotkałem trochę owiec, wina nie miały, ale za to zdziwiły mnie że skaczą po skałach jak kozice :mrgreen: Tylko po co jak tam trawy nie ma? :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 173
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone