Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 29.06.2015 11:32

typ napisał(a):- super mała zatoczka-plaża dla dzieci, kilkadziesiąt metrów płycizny, no i dno w dużej części - uwaga - piaszczyste (!!!). Jest tylko 5 czy 6 miejsc na samochody, raczej zawsze będą zapełnione.
Plaża jest tutaj. Na zdjęciach się nie prezentuje, ale ta płycizna jest czymś co zainteresuje osoby wyjeżdżające z maluchami. Dojazd kiepskim szutrem.

byliśmy na niej raz, przeszkadzał nam ten piasek właśnie i obecność rozwrzeszczanych dzieci :twisted: choć była tylko jedna rodzina
potem jeździliśmy trochę dalej, na "kamyki" - mini plaże okupowane przede wszystkim przez nietekstylnych, często z ekstremalnymi wejściami do wody (ale muszle za to piękne)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.06.2015 17:41

anakin napisał(a):
typ napisał(a):Dziś spadamy na Krk.

No to ja czekam na porównanie, jeżeli można. :D
Gdzie jedziesz (jeśli można wiedzieć)?

Pinezici. Ekonomicznie. Wszystko z booking kupuję. Żadnych zaliczek, można nawet na 1 dzień, choć od 3 dni dopiero ceny są ok. No i co ważne tydzień przed wyjazdem dopiero decyduję ostatecznie co wybrać bo rezygnacja jest bezpłatna do 7 dni przed przyjazdem więc rezerwuję nieco więcej żeby ostatecznie zdecydować później. Kiedyś na booking było mało ofert z cro, teraz jest duużo więcej a jak dotąd wszystkie opinie i komentarze gości się potwierdzają. Tam gdzie było 9,7 sam chciałem dać 11 :-), tam gdzie było poniżej 7 można jechać tylko na max 2-3 dni pod warunkiem że jest tanio :-). Pojęcie czystości jest różnie traktowane przez właścicieli :-)
Celem na Krk jest w zasadzie Stara Baska, a dokładnie to co pomiędzy Starą Baską a Baśką. Miejscowości typu Baśka czy Pag jako miejscowości plażowe mnie kompletnie nie interesują. Bosana, Żuljana, Sv Nedjelja, Metajna - są ok, byle nie w szczycie sezonu.
Pag z Krk raczej na pewno wygrywa (u mnie) swoją wyjątkowością, choć w 2-3 dni tego i tak nie sprawdzę, pomimo że jeżdżę sporo. Locus cały czas rysuje ślad jak zwykle, więc będę miał pogląd po przyjeździe... Dopiero drugi raz jestem na Krk i ostatnio sobie obiecałem przejść się dalej poza Starą Baske, bo tam mi się podobało. No i jutro albo pojutrze się pewnie przejdę.
Krk na pewno ma ładniejsze miasteczka, bo na Pagu to chyba tylko Pag ma coś klimatycznego i starego. Jeśli jest inaczej to mnie poprawcie. Mam nadzieję że niczego nie ominąłem, bo sprawdzając zdjęcia miasteczek na Pagu nie znalazłem nigdzie starówki poza Pagiem....
Dzisiejsza wizyta w Vrbniku potwierdza że miasteczka są tutaj fajne. Nawet bardzo. Vrbnik nieco przypomina Hum na Istrii, wąskie uliczki, schodki, krzywe ścianki itd. Vrbnik choć malutki jest wart zobaczenia. Przez najwęższą uliczkę się przecisnąłem (podobno ma 43cm). Krk-miasto takie sobie. Do Groznjan czy innych miasteczek na Istrii mu daleko jak stąd na księżyc. To też odkryłem dopiero kilka lat temu, że Istria ze swoimi miasteczkami jest pikna i tyle. Taka mała Toskania.
No dobra bo to temat o Pagu a ja tu wynurzenia o innych częściach piszę.
Żeby było na temat to powórzę, że Pag jest wyjątkowy :-) dla mnie najbardziej pomiędzy Metajną a Pag-miastem.

Kasia i Krzyś napisał(a):
typ napisał(a):- super mała zatoczka-plaża dla dzieci, kilkadziesiąt metrów płycizny, no i dno w dużej części - uwaga - piaszczyste (!!!). Jest tylko 5 czy 6 miejsc na samochody, raczej zawsze będą zapełnione.
Plaża jest tutaj. Na zdjęciach się nie prezentuje, ale ta płycizna jest czymś co zainteresuje osoby wyjeżdżające z maluchami. Dojazd kiepskim szutrem.

byliśmy na niej raz, przeszkadzał nam ten piasek właśnie i obecność rozwrzeszczanych dzieci :twisted: choć była tylko jedna rodzina
potem jeździliśmy trochę dalej, na "kamyki" - mini plaże okupowane przede wszystkim przez nietekstylnych, często z ekstremalnymi wejściami do wody (ale muszle za to piękne)

Dlatego napisałem, że dla dzieci ok :-) bo to często jest problem, żeby zostawić dziecko bawiące się w wodzie w której 2 metry od brzegu jest "głębia" na 2 metry :-). Akurat dzieci było teraz mało, w porównaniu z odgłosami z plaży miejskiej w Pag to na tej panowała błoga cisza plus trójka dzieciaków :-)

Tam też dalej byłem, łaziłem kilkaset metrów w lewo i 1-2 km w prawo. W lewo ok, w prawo duuuuużo jeżowców. Nieteksylnych nie spotkałem, ale nie przepadam za nimi :-). Zabierają najlepsze miejsca, czuję się jakbym wchodził na czyjeś prywatne terytorium. Tak naprawdę mi oni nie przeszkadzają, ale jakoś czuję że gdybym się obok rozłożył to nie byliby zadowoleni. O rodzinnych zdjęciach nie wspomnę :-)
Szczególnie na Istrii na Kamieniaku tego doświadczyliśmy. Gdzie była tylko ciekawa odludna zatoczka (a złaziłem końcówkę Kamieniaka dokładnie) tam byli oni.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.06.2015 20:22

typ napisał(a):Celem na Krk jest w zasadzie Stara Baska, a dokładnie to co pomiędzy Starą Baską a Baśką. .. Dopiero drugi raz jestem na Krk i ostatnio sobie obiecałem przejść się dalej poza Starą Baske, bo tam mi się podobało.

Dokładnie o te miejsca mi chodzi, bo wg mnie są najbardziej pagowskie na całym Krku. :D
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 29.06.2015 21:28

Pag gastrofaza cz.2.

Dzisiaj polecamy konobę Bodulo, jedzenie iście wyśmienite a ceny do zaakceptowania. Kolacja doskonała, jedna z lepszych w cro, jak nie najlepsza. Żona zachwycona :mrgreen:

Pozdrawiamy z Pagu.

PS Dalej szukam chętnego do doładowania NIKONA plisssss.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.06.2015 21:31

przemo99 napisał(a):Pag gastrofaza cz.2.

Dzisiaj polecamy konobę Bodulo, jedzenie iście wyśmienite a ceny do zaakceptowania. Kolacja doskonała, jedna z lepszych w cro, jak nie najlepsza. Żona zachwycona :mrgreen:

Pozdrawiamy z Pagu.

PS Dalej szukam chętnego do doładowania NIKONA plisssss.

No dzięki :)
a byłeś popytać o jakiś serwis czy sklep foto???? moze w Novalisie coś jest
w centrum informacji turystycznej zapytaj ;)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 29.06.2015 21:41

Byłem w Pagu, Novaliji. W markijecie, w sklepie foto i takie tam. Nie mają. Jutro siadam w Pagu przy moście z karteczką "doładuj mnie pliss".

Wrzuciłbym jakieś foty ale siara bo narazie oszczędzamy baterie i foty są z zetki soniacza :mrgreen:

A dzisiaj zwiedziliśmy sporo tej pięknej wysepki... prawdę powiedziawszy Pag mocno zaczyna walczyć o NUMBER ONE na naszej chorwackiej liście. Hvar jest jednak dalej...
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 29.06.2015 21:47

Ja Cię nie chce straszyć, ale w okolicach Zadaru (rozległych...) nie mieli do sprzedaży ładowarki do sony alfa - uratowali nas inni turyści - po paskach na aparacie patrzyliśmy i udało się nam wytropić jednych na fishpicnicu :D Może udaj się w jakies bardziej oblegane miejsce i... patrz po paskach? ;)

Jeszcze ciągle czekam na to danie z paskich kamieni, które trzeba zjeść, żeby się do klubu zapisać - zostało jakieś 48 dni do wyjazdu, a na miejscu zaraz siadam do "posiłku", obiecuję :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.06.2015 22:08

Natko_ napisał(a):Jeszcze ciągle czekam na to danie z paskich kamieni, które trzeba zjeść, żeby się do klubu zapisać - zostało jakieś 48 dni do wyjazdu, a na miejscu zaraz siadam do "posiłku", obiecuję :)

Cześć. :D Kartki z kalendarza już rwiesz?... :wink:
A wiesz, że Przemek właśnie po sąsiedzku u Iliji siedzi w Sv. Marko? Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie co i jak koło Twojego apartmana, to go wyślij na zwiady - daleko nie ma. :mrgreen: :wink:
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 29.06.2015 22:52

Ooooo, dzięki - już go lecę zaczepiać :D

Rwę, rwę kartki - a jeszcze psa na gwałt szukam - no, nie na gwałt dosłownie, na przyjaźń do końca życia - odeszła moja stareńka sznaucerka olbrzymka i szukam szczeniaka, a to kolejne 2500 minus z budżetu :/
No ale "na paskie wywczasy" odłożone na kupce i nie do ruszenia ;)
Tylko kto wie, czy nas Ivan z psem nie będzie musiał ugościć ;) (w zakwaterowaniu jest możliwość) - to tak przy okazji, żeby OT nie robić, zapytam:

Jak z plażami przyjaznymi psom na Pagu? Właśnie w okolicach Bosany? Da się szczeniaka zabrać?
To palcem na wodzie jeszcze pisane, ale muszę wiedzieć, czy jest sens się pakować w takie wakacje ;)

P.S. Pozdrów Iwonę, mamę Zuzi W. z 6 klasy :D :D :D - świat jest malutki ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 30.06.2015 09:53

Tylko po co na siłę szukać psiaka przed wyjazdem, szczeniak - nie zdążysz go poznać i już go chcesz w taką daleką podróż ciągnąć? Może się wstrzymaj. Plaże k. Bosany to dzikie plaże więc oficjalnych zakazów nie ma.
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 30.06.2015 09:59

przemo99 napisał(a):Dzisiaj byliśmy na przepysznej kolacji w Pagu. Konoba Ankora bardzo smacznie, mogę polecić z czystym sumieniem (dojście: patrząc na kościół w centralnym punkcie starego miasta w prawo i prawie do końca uliczką knajpa po prawej). Smacznego :)

To chyba ta,o której pisałam? ;-) nie mam pamięci do nazw....
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 30.06.2015 10:26

typ napisał(a):Jeszcze informacja dla wybierających się w okolice Pagu: nie da się teraz dojechać z Pagu przez Bosanę na sv. Duh wzdłuż wybrzeża. Tzn mówiąc ściślej: dać się da, bo szlabanu nie ma, ale droga jest zamknięta na długości 200 czy 300 metrów - stoi znak zakaz wjazdu, coś tam im się chyba osunęło. Od strony wjazdu na sv Duh jest nawet tablica informująca o objeździe. Może to tylko chwilowe.

Od kilku lat sytuacja się nie zmienia. Droga jest przejezdna, sprawdziłem w 2013 i 2014 :).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2015 10:31

Krzychooo napisał(a):Droga jest przejezdna, sprawdziłem w 2013 i 2014 :).

8O 8O

Krzychooo, a gdzie Ty NIE byłeś w 2014?... :roll: Bo mnie się zdawało, że oprócz jakiejś Albanii pałętałeś się też po Braču i nie wiadomo gdzie jeszcze... :roll:

:wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2015 10:34

Natko_ napisał(a):P.S. Pozdrów Iwonę, mamę Zuzi W. z 6 klasy :D :D :D - świat jest malutki ;)

Się zrobi... :wink: Zuzia fajna dziewczyna jest i Piotrek zawsze ją lubił. :) A Śląsk to już w ogóle jak jedno podwórko... :roll:
:smo:
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 30.06.2015 11:01

gusia-s napisał(a):Tylko po co na siłę szukać psiaka przed wyjazdem, szczeniak - nie zdążysz go poznać i już go chcesz w taką daleką podróż ciągnąć? Może się wstrzymaj. Plaże k. Bosany to dzikie plaże więc oficjalnych zakazów nie ma.

A nie nie, wiadomo, że nie na siłę i nie koniecznie na wyjazd - to było luźne pytanie :D W domu w razie zakupu przed wczasami i tak do opieki sporo chętnych, więc to jedna z alternatyw.
Ale nie ukrywam, że wolała bym kupić teraz, a nie na jesień, poza tym niestety ale psa, którego chcę, to nie ma miotów "na zawołanie", raczej ja się będę musiała dostosować a nie one ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 172
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone