Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Pag

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 14.05.2014 08:28

lukasz22i napisał(a):Podłącze się bo już kpl. zbaraniałem :roll: Szukam miejsca na tegoroczny urlop i nadal nic nie mam. Warto odwiedzić miasto Pag? Dostałem ciekawą ofertę noclegową, wszystko nam pasuje tylko co z Pag'iem?
Jedziemy we trójkę, starzy + młoda, niespełna 4 latka. Do tej pory była Dalmacja, Primosten, Makarska, Igrane, ciężko podjąć decyzję bo poprzednie wyjazdy były wyjątkowo udane i nie chciałbym zawalić tym razem.

Próbuję wyłapać co cenniejsze informację z tego wątku ale za dużo tego...może ktoś pomoże i w skrócie napisze jak z plażami w Pag, czy są jakieś atrakcje dla dzieci, czy jest gdzie połazić wieczorem?

:hut:

Czyżbyś podążał naszymi śladami - tak jak rok temu :) My w tym roku również Pag tyle, że Zubovici :)

Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 08:52

lukasz22i napisał(a):...może ktoś pomoże i w skrócie napisze jak z plażami w Pag

Są. :sm:
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 14.05.2014 09:49

Agawa. napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Podłącze się bo już kpl. zbaraniałem :roll: Szukam miejsca na tegoroczny urlop i nadal nic nie mam. Warto odwiedzić miasto Pag? Dostałem ciekawą ofertę noclegową, wszystko nam pasuje tylko co z Pag'iem?
Jedziemy we trójkę, starzy + młoda, niespełna 4 latka. Do tej pory była Dalmacja, Primosten, Makarska, Igrane, ciężko podjąć decyzję bo poprzednie wyjazdy były wyjątkowo udane i nie chciałbym zawalić tym razem.

Próbuję wyłapać co cenniejsze informację z tego wątku ale za dużo tego...może ktoś pomoże i w skrócie napisze jak z plażami w Pag, czy są jakieś atrakcje dla dzieci, czy jest gdzie połazić wieczorem?

Czyżbyś podążał naszymi śladami - tak jak rok temu :) My w tym roku również Pag tyle, że Zubovici :)

Pozdrawiam

Nie to żebym was śledził :lol: ale miły zbieg okoliczności!

anakin napisał(a):
lukasz22i napisał(a):...może ktoś pomoże i w skrócie napisze jak z plażami w Pag

Są. :sm:

:mrgreen: super...no to jadę :hut:

p.s. czy ktoś może ocenić tą lokalizację? nadaje się czy lepiej szukać gdzie indziej (ew. gdzie?!), dzięki

https://maps.google.pl/maps?q=J.Bana+Je ... a&t=m&z=15
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 12:31

lukasz22i napisał(a):p.s. czy ktoś może ocenić tą lokalizację? nadaje się czy lepiej szukać gdzie indziej (ew. gdzie?!), dzięki

Musisz poczekać na kogoś kto tam bywał, bo ja jakoś do szczególnych zwolenników tego miejsca na wyspie nie należę :?.
Można wpaść i wypaść, ale siedzieć tam cały urlop.......

To oczywiście tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia, bo są ludzie, którym się tam podoba. :D
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 14.05.2014 12:41

anakin napisał(a):
lukasz22i napisał(a):p.s. czy ktoś może ocenić tą lokalizację? nadaje się czy lepiej szukać gdzie indziej (ew. gdzie?!), dzięki

Musisz poczekać na kogoś kto tam bywał, bo ja jakoś do szczególnych zwolenników tego miejsca na wyspie nie należę :?.
Można wpaść i wypaść, ale siedzieć tam cały urlop.......

To oczywiście tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia, bo są ludzie, którym się tam podoba. :D

No i bądź tu mądry i pisz wiersze?! Co wpis to inna opinia, są takie które piszą o przeciętności tego miejsca, inni znowu się nim zachwycają. Z jednej strony przekonuje mnie kwatera (cena, standard, położenie?!), wielkość miasta (żadna wiosna ale aglomeracją też nie jest), atrakcje dla starych (starówka - jest?!) i dla dzieci, jest gdzie połazić, przy okazji można zwiedzić samą wyspę, z drugiej strony trochę przytłacza krajobraz i brak zieleni (chyba ze na żywo robi robotę?!) oraz "przeciętne opinie". Dzisiaj muszę podjąć decyzję.

Zastanawia mnie też klimat na/w Pag na przełomie czerwca i lipca, do tej pory zjeździliśmy Dalmację, zawsze mieliśmy piękną pogodę, słoneczną i bezwietrzną.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 12:54

lukasz22i napisał(a): Z jednej strony przekonuje mnie kwatera (cena, standard, położenie?!)

No, jeżleli jest atrakcyjna...

lukasz22i napisał(a): wielkość miasta (żadna wiosna ale aglomeracją też nie jest), atrakcje dla starych (starówka - jest?!) i dla dzieci, jest gdzie połazić

Starówka?
Jeżeli widziałeś jakikolwiek inne w Cro (a zakładam, że widziałeś) to szczerze Cię ta pagowska rozczaruje.
Wielkośc miasta jest akuratna tak na..........trzy dni.
Szału ni ma, jeśli chodzi o zwiedzanie.

lukasz22i napisał(a):przy okazji można zwiedzić samą wyspę, z drugiej strony trochę przytłacza krajobraz i brak zieleni

No, jeśli szukać zieleni to zdecydowanie Jakisnica, Potocnica, Lun, Simuni i inne miejscowości po tej stronie wyspy.
Pag jak i Paski Zaljev jest cały łysy (prawie) więc palmy tutaj będziesz z gromnicą szukał. :mrgreen:

lukasz22i napisał(a):Dzisiaj muszę podjąć decyzję.

Cóż........przykro mi. :mrgreen:

A tak poważnie to sobie weź kartkę, po jednej storny plusy, po drugiej minusy i..........już będziesz wiedział. :oczko_usmiech:
Twój urlop, Twoja decyzja.......

Jak wrócisz, są dwie opcje.
Albo przyznasz mi rację, albo powiesz, żem.........że się nie znam :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.05.2014 14:23

Cóż, wszystko zależy od upodobań. Jeśli lubisz mieć kwaterę w miarę blisko knajpek, lodziarni i starego miasta, to ok. Najbliższa plaża to ta przy hotelu Pagus chyba, ktoś na forum opisywał ją, ale już nie pamiętam gdzie. Podejrzewam jednak, że szału tam ni ma. W drugą stronę dalej masz miejską plażę w Pagu, za mostem, gdzie są jakieś atrakcje dla dzieci, ze zjeżdżalniami włącznie. Tylko tam zazwyczaj jest dużo ludzi. Ładny plac zabaw masz dokładnie po przeciwnej stronie starówki niż apartament, na nabrzeżu, na małym skwerku, w cieniu drzew.
Te okolice możesz oczywiście przewędrować w google street view i osobiście ocenić.
Jeśli chodzi o plaże, to ludzie z Pagu często jednak jeżdżą na inne niż miejska, dokoła Paskiego Zalivu jest naprawdę duży wybór, polecam z maluchem zatoczki w Sv. Mariji albo Dubravie za Bosaną. Troszkę trzeba zejść z górki od miejsc parkingowych - w Sv. Mariji krócej i łatwiej - ale naprawdę warto. Anakin oczywiście poleci Rucicę za Metajną - też warto zobaczyć te księżycowe krajobrazy z bliska, mają swój urok. To poza większymi miejscowościami skryło się prawdziwe piękno wyspy, więc warto się ruszyć z miejsca i je odkryć. A wieczorkiem ewentualnie knajpka w Pagu. :wink:
Jeśli chodzi o samo miasto Pag, to nie zgadzam się z anakinem. Ono też ma swój urok. Jasne, że nie jest to Trogir, Primosten czy Korcula. Starówka kojarzy mi się z takim kamiennym miejscem zbudowanym od linijki, dokładna szachownica, trochę prosta i surowa jak cała ta wyspa, ale nie bez uroku. Zresztą sam możesz to zobaczyć na street view. Szczerze mówiąc, sama starówka bardziej mi się podoba niż wiele miejscowości Makarskiej Riwiery, których nadmorskie części często składają się głównie z nowych ciasno położonych domów z apartamentami dla turystów. Na pewno warto poznać klimat wyspy - to jednak nie to samo co ląd. Na Pagu nie znajdziesz tyle zieleni, co w miejscach, które już widziałeś, ale poczujesz to coś innego, ulotnego, czego nie umiem określić nawet bliżej... jeśli oczywiście ruszysz się poza stolicę i jesteś otwarty na nowe wrażenia.
Poza tym - po co Ci po raz kolejny Makarska Riwiera? Pag to też Chorwacja, choć z pewnością trochę inna. :wink:
Wiesz, widziałam Chorwację od Pagu przez Nin, Zadar, Biograd n.m., Szybenik, Primosten, Rogoźnicę, Trogir, Split, po Makarską riwierę, dalej Dubrownik, płynęłam do Korculi. Teraz mam w planach tylko wyspy, a na Pag jeszcze kiedyś wrócę. Na Makarską Riwierę w sezonie - niekoniecznie, choć pewnie obiektywnie patrząc jest piękniejsza.

P.S. No i nie liczyłabym raczej na bezwietrzną pogodę cały czas... :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.05.2014 15:17

O, tutaj masz trochę o plaży przy Pagusie w ostatnim poście na tej stronie:
majowka-na-pagu-2013-t40982-30.html#p1164664
I tutaj też trochę:
majowka-na-pagu-2013-t40982-15.html#p1160825

Kolejna relacja, której nie ma na pierwszej stronie... :roll:
Hmmm... :boss:
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 14.05.2014 15:41

Mikomir, dzięki wielkie za konkrety. Na pewno nie będziemy siedzieć cały urlop w jednym miejscu, za bardzo mnie nosi, zresztą jak pamiętam to zawsze jeździliśmy na plaże "poza miasto", rzadko kiedy te pod nosem nam odpowiadały, te poza miastem często były ładniejsze i mniej oblegane. Muszę wieczorem poczytać o tym co napisałeś ale chyba się zdecyduję. Myślę podobnie do tego co napisałeś, poznaliśmy dość dobrze Makarską Riwierę, wiemy czego się tam spodziewać i kolejna wycieczka w ten sam rejon może już trochę nudzić, na pewno nas nie zaskoczy a Pag już po samych zdjęciach robi wrażenie, jest inny i zapewne warto go zobaczyć.

:hut: :papa:

anakin, również dzięki za Twoją opinię ;)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.05.2014 16:17

Zastanawiam się jeszcze nad tym adresem, który podałeś w linku. To namiar na agencję Perla chyba. Tam gdzieś jest ten apartman? :roll: On się jakoś nazywa?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.05.2014 17:01

anakin napisał(a):Pag jak i Paski Zaljev jest cały łysy (prawie) więc palmy tutaj będziesz z gromnicą szukał. :mrgreen:

Ooooo przepraszam :)
Palmy są w samym Pagu na promenadzie więc gromnica niepotrzebna :D
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 14.05.2014 17:06

Lukasz22i

Wydaje mi się, że Mikromir ma na imię......Danka :roll: :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.05.2014 17:17

gusia-s napisał(a):
anakin napisał(a):Pag jak i Paski Zaljev jest cały łysy (prawie) więc palmy tutaj będziesz z gromnicą szukał. :mrgreen:

No oczywiście, masz rację gusia-s.

A to palma w samym sercu miasta, na dziedzińcu Knežev Dvor:

Obrazek

:D

I jeszcze rzeczona promenada z palmami, a po lewej kawałek placu zabaw w cieniu drzew:

Obrazek

To wszystko na Pagu i to bez szukania z gromnicą! 8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.05.2014 17:44

lukasz22i, to sobie zobacz, zooma zrób, może coś więcej Ci te zdjęcia powiedzą:
https://marinas.com/view/marina/14612_Pag_Harbour
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.05.2014 17:54

gusia-s napisał(a):

Yhy...dwie. :mrgreen:

To taka trochę przenośnia miała być, no ale przecież mogłem i powinienem się spodziewać takich zdjęć... :lol:

Mikromir napisał(a):Kolejna relacja, której nie ma na pierwszej stronie... :roll:
Hmmm... :boss:

Nie "hymkaj" tylko dawaj linki (ewentualnie inne jakieś) , których nie ma i........zaraz będą. :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 14.05.2014 19:46 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Pag - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone