Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Korčula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.02.2016 01:24

heca7 napisał(a):Zaczynam się bać , że z tą Korculą jest coś nie tak 8-O Wątki miłośników Hvaru, Brać, Półwyspu Peljesac mają po kilkadziesiąt/ kilkaset stron. Czyżby nikt nie lubił Korculi ? W kalendarzu wyjazdowym na 2016 rok też mało deklaracji Korculi.
Miłośnicy ujawnijcie się! :D

I żeby nie było, że jałowy wpis to mam pytanie. Jak jechaliście na Korculę? Ze Splitu czy przez Półwysep i dwoma promami? Pierwszą kwaterę mam koło Vela Luki. Jedziemy w sierpniu.

Ależ proszę bardzo, ujawniam się :) W tym roku Korcula, dokładnie Zavalatica, na 7 dni, od 31.08 do 07.09 :hut:

Zamierzamy jechać przez Peljesac (żeby zobaczyć stare kąty, którymi się zachwycaliśmy na zeszłorocznych wakacjach :) ). Natomiast powrót rozważam promem do Splitu, ale muszę to jeszcze skalkulować pod względem $$$.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 07.02.2016 17:42

Uff! Nie jestem sama :D

My zawsze śpimy pod Zagrzebiem w Oroslavje. Taka mała miejscowość w bok od autostrady. W tym roku też zarezerwowaliśmy. I wygląda na to, że byłoby nam trudno dostać się stamtąd na prom ze Splitu do Vela Luki o sensownej godzinie. A ponieważ nie przeszkadza nam dłuższa jazda to bardziej prawdopodobne jest, że zdecydujemy się na prom z Ploce a potem z Orebića. Nooo chyba, że otworzą prom z Drvenika. Tam nam jakoś najlepiej się stoi :wink: Tyle razy czekaliśmy w tym miejscu na prom na Hvar.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.02.2016 20:28

EithelAmarth napisał(a):...w tym roku Korcula, dokładnie Zavalatica, na 7 dni, od 31.08 do 07.09 :hut:

:D świetny wybór, wierz mi Zavalatica na pewno Ci się spodoba, szkoda tylko, że będziemy tam w innym terminie... :smo:

CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.02.2016 20:57

majeczka napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):...w tym roku Korcula, dokładnie Zavalatica, na 7 dni, od 31.08 do 07.09 :hut:

:D świetny wybór, wierz mi Zavalatica na pewno Ci się spodoba, szkoda tylko, że będziemy tam w innym terminie... :smo:

Oj, to faktycznie szkoda, że się mijamy :cry: Ale rozumiem, że mogę traktować Cię jak skarbnicę wiedzy na temat Zavalaticy? :mrgreen:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.02.2016 23:09

EithelAmarth napisał(a):

Oj, to faktycznie szkoda, że się mijamy :cry: Ale rozumiem, że mogę traktować Cię jak skarbnicę wiedzy na temat Zavalaticy? :mrgreen:

:D jeśli dam radę na pewno pomogę. W tym roku będziemy na Korculi już ósmy raz. Polecę Ci kilka interesujących miejsc oraz fajnych i sympatycznych plaż.

Korcula dzisiaj jest w miarę nowoczesna, ale wierz mi, przyroda jest tam nadal dzika, przepiękna, nie wspominając już o stuletnich gajach oliwnych i winnicach...
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.02.2016 23:13

majeczka napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):

:D jeśli dam radę na pewno pomogę. W tym roku będziemy na Korculi już ósmy raz. Polecę Ci kilka interesujących miejsc oraz fajnych i sympatycznych plaż.

Korcula dzisiaj jest w miarę nowoczesna, ale wierz mi, przyroda jest tam nadal dzika, przepiękna, nie wspominając już o stuletnich gajach oliwnych i winnicach...

Ósmy raz? 8O Ale mam szczęście, że Cię znalazłam! Na pewno będę miała masę pytań, począwszy od tego, czy apartament stoi w dobrym miejscu, gdzie zjeść, jak dojechać do plaż, i do których... już się nie mogę doczekać tego okresu przygotowań :mrgreen: :hut:
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 15.02.2016 17:38

Witam Wszystkich ! Chciałam zameldować, że będę w Prizbie 02-9 lipiec. Mam nadzieję, że się nie zawiodę :). To będzie nasz 7 wypad do Cro. Tydzień plan Pag (tu wielka księżycowa niewiadoma) i tydzień Korcula :) takie kontrasty.
Widzieliśmy tylko stolicę parę razy, a teraz zagłębimy się i odkryjemy Wasze plażyczki.
Mamy sentyment do Peljesaca więc chyba jedziemy do Orebica i na prom. Powrót może prom Vela L. do Splitu. Możecie napisać proszę ile czasu się nim płynie ?
Podrawiam
Magda :papa:
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 18.02.2016 11:16

Witam wszystkich w tym wątku...
@majeczka jak byś mogła mi również wysłać namiary na sprawdzone kwatery na Korculi to byłbym wdzięczny.

W tym roku co prawda tam nie będę bo już mam rezerwację w Nea Skioni w Grecji, ale dojazd będzie przez Chorwację ze zwiedzaniem Plitvickich, Krka, Dubrownika i Mlini, więc na wyspę już nie będzie czasu w tym roku.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.02.2016 20:43

lkemot napisał(a):Witam wszystkich w tym wątku...
@majeczka jak byś mogła mi również wysłać namiary na sprawdzone kwatery na Korculi to byłbym wdzięczny.

W tym roku co prawda tam nie będę bo już mam rezerwację w Nea Skioni w Grecji, ale dojazd będzie przez Chorwację ze zwiedzaniem Plitvickich, Krka, Dubrownika i Mlini, więc na wyspę już nie będzie czasu w tym roku.

:D w takim razie, do przyszłego roku, na pewno zdążę...
wojtas_73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_73 » 28.02.2016 12:48

Witam.
Wybieram się w tym roku pierwszy raz na Korculę, jestem na etapie wyboru trasy, wiem że muszę płynąć promami: Ploče - Trpanj i Orebič (Pelješac) - Korčula-Dominče (Korčula), przeliczyłem ceny za prom na złotówki i wyszło że za tą przyjemność muszę zapłacić ok 500 zł (tam i z powrotem) jest to możliwe, czy coś pomyliłem (jedziemy samochodem do 2 m wysokości w cztery osoby) ?
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 28.02.2016 18:39

Możesz też przejechać przez Płw. Peljesac i będziesz miał tylko jeden prom Orebic-Korcula.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 29.02.2016 15:02

Czy są gdzieś cenniki promów na ten rok? Zastanawiam się czy płynąć ze Splitu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.02.2016 17:26

heca7 napisał(a):Czy są gdzieś cenniki promów na ten rok? Zastanawiam się czy płynąć ze Splitu.

http://www.jadrolinija.hr/cijene/lokaln ... 8sezona%29
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 29.02.2016 18:57

Dzięki :) Już widzę, że nie mam co się zastanawiać. O 15.00 ze Splitu płynie tylko katamaran. A na 10 nie zdążymy. Za to 17.30 to za późno. Wygląda na to, że pojedziemy autostradą ile się da a potem dwoma promami.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 29.02.2016 19:12

974 kn za auto na prom Split - Vela Luka 8O 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Korčula - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone