Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Korčula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 25.02.2024 17:05

Ładne widoki na okoliczne wyspy to podejście (podjazd) z Vela Luki na kierunek Hum - Forteca
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 01.03.2024 09:21

Kasyda1 napisał(a):zastanawiam się czy są jakieś górki na fajną wycieczkę z których są piękne widoki?

Najładniejsze chyba widoki będziesz mieć z górek/wzgórz między Blato a Prizbą.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 01.03.2024 14:10

Marsallah napisał(a):
Kasyda1 napisał(a):zastanawiam się czy są jakieś górki na fajną wycieczkę z których są piękne widoki?

Najładniejsze chyba widoki będziesz mieć z górek/wzgórz między Blato a Prizbą.

Specjalnych widoków tam nie ma. jest Punkt widokowy na Blato, ale na inne wyspy raczej nie.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 01.03.2024 14:52

Ponownie podpowiem Twierdza Hum i Vela Spija wszystko to w okolicy Vela Łuka.Na YouTube są filmiki z tych miejsc
acidpm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) acidpm » 30.04.2024 10:13

W tym roku wybieram się do miejscowości Orebić i szukam informacji na temat rejsów na wyspę Brać(Bol) bez samochodu.
Może ktoś się orientuje czy są wycieczki jednodniowe z Orebić lub Korcula na Brać lub do Dubrownika?
Chodzi mi o taką wycieczkę jak statkiem BIBA z Makarskiej/Baska Voda.
Ostatnio edytowano 10.05.2024 10:25 przez acidpm, łącznie edytowano 1 raz
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 30.04.2024 11:13

Wyspa Orebić? Tam, jeszcze nie byłem, rzuć namiary.

Swoją drogą to nazwy słowiańskie, więc się przeważnie odmieniają.
Bartek2+3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek2+3 » 08.05.2024 08:01

Dzień dobry,
Chciałbym się serdecznie przywitać na forum. W Chorwacji byliśmy już naście razy i zapewne jak każdy z was mógłbym o niej rozmawiać godzinami.
Przeglądałem posty na forum dotyczące Korczuli i widziałem wiele przydatnych informacji ! Dziękuje.
9 czerwca ruszamy do Vela Luka ze Spiltu promem - 4 dorosłych + 5 dzieci .
Jaka plaże polecicie w okolicach Vela luka +/-30km. ( wiem to wyspa i szerokich plaz jak koło Baski Voda nie mam co szukac) :)
Jakieś ciekawe miejsce, konoby , winiarnie które nie są w każdym przewodniku ? :)
Pozdrawiam !
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.05.2024 08:30

Bartek2+3 napisał(a):Dzień dobry,
Chciałbym się serdecznie przywitać na forum. W Chorwacji byliśmy już naście razy i zapewne jak każdy z was mógłbym o niej rozmawiać godzinami.
Przeglądałem posty na forum dotyczące Korczuli i widziałem wiele przydatnych informacji ! Dziękuje.
9 czerwca ruszamy do Vela Luka ze Spiltu promem - 4 dorosłych + 5 dzieci .
Jaka plaże polecicie w okolicach Vela luka +/-30km. ( wiem to wyspa i szerokich plaz jak koło Baski Voda nie mam co szukac) :)
Jakieś ciekawe miejsce, konoby , winiarnie które nie są w każdym przewodniku ? :)
Pozdrawiam !

Plaż jak np. Lumbarda w okolicach Vela Luki nie znajdziesz. Parę lat temu byliśmy w Nova, tam plaża skalista. Potem w Prizbie, gdzie są plaże żwirkowe na cyplu głównym i na Priscapac, poza tym zejścia do głębokiej wody z drabinek. Ja wychodzę z założenia, że jak mam fajną miejscówką przy wodzie, to korzystam na miejscu, gdzie wszystko mam pod ręką zamiast jeździć i szukać tego samego morza i takich samych skał. Jeśli już, to bierzemy łódź i pływamy do kameralnych miejsc w okolicy.

Gastronomia - Mali Jakov i Zaratak w Brnie, 200Bar w Grścicy, Bajko w Novej (super klimat, ale w sezonie trzeba wcześniej rezerwować). Była jeszcze fajna konoba w Vela Luce, nie pamiętam nazwy, za szkołą, lekko pod górę, dziedziniec pod otwartym niebem, jakieś 200 m od przystani.
Ostatnio edytowano 08.05.2024 09:06 przez marecky81, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.05.2024 08:55

Bartek2+3 napisał(a):Jaka plaże polecicie w okolicach Vela luka +/-30km.

W tej okolicy byłem tylko na jednej z plaż na wyspie Proizd. Polecam. Można tam się dostać łodzią Vela Luka.
acidpm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) acidpm » 10.05.2024 10:27

Może ktoś się orientuje czy są wycieczki jednodniowe z Orebić lub Korcula na Brać lub do Dubrownika?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.05.2024 11:17

acidpm napisał(a):Może ktoś się orientuje czy są wycieczki jednodniowe z Orebić lub Korcula na Brać lub do Dubrownika?

Na Brač nie sądzę. Za daleko i statek musiałby opłynąć Hvar. Do Dubrownika nie kojarzę ale są na to większe szanse.
W necie widziałem jedynie taką ofertę.
Trzy lata temu znalazłem bardziej kameralne rejsy (na ok 6-8 osób) z Lumbarda (miejscowość blisko Korculi) wokół pobliskich wysp.

PS. Co to jest statek Biba? Jakiś balangowy z głośnym disco (coś takiego w Makarskiej widziałem)?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.05.2024 21:07

Nie mam jeszcze pomysłu, gdzie jechać w tym roku na urlop (pierwsza połowa września).
Biorę pod uwagę półwysep Pelješac oraz wyspy Korčula i Brač.
Byliśmy tam 3 lata temu, ale tylko na jeden tydzień.
Trochę punktów do odwiedzenia mam zapisanych.
Plaż mam sporo, ale może jeszcze coś warto dodać, a coś innego sobie odpuścić?
Konobę i lodziarnię mam tylko jedną rekomendowaną. Winiarnie z opcją degustacji aż dwie.

Plaże
Nova
Plaža Prizba
Žitna
Čavića Luka
Plaža Plavina
Plaža Pupnatska Luka
Plaža Bačva
Plaža Bratinja Luka
Vaja Bay
Plaža Samograd
Plaža Babina
Plaža Blaca

konoba/bar
Konoba Belin

lodziarnia
Slastičarna Kiwi

degustacja win
Toreta Winery
Popić Winery

PS. Sorki za 3 podobne tematy. Chyba lepiej tak niż jeden wspólny w innym miejscu.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 21.05.2024 21:23

Plaża Nova, konoba Bojko.

Po co tyle plaż? Morze wszędzie to samo.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.05.2024 21:27

marecky81 napisał(a):Plaża Nova, konoba Bojko

W którym miejscu? GM nie znajduje :/

To same ale nie takie same ;)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 22.05.2024 07:23

marecky81 napisał(a):Plaża Nova, konoba Bojko.

Z konoby Bajko, schodząc w dół dojdzie się do plaży
Garma. Jak byś określił tą miejscówkę? Bo pomiędzy konobą a plażą wychaczylem apartamenty na przyszły rok. W związki że jest tam w pobliżu kemping, nie jest tłoczno na pobliskich plażach?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Korčula - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone