napisał(a) marecky81 » 08.05.2024 08:30
Bartek2+3 napisał(a):Dzień dobry,
Chciałbym się serdecznie przywitać na forum. W Chorwacji byliśmy już naście razy i zapewne jak każdy z was mógłbym o niej rozmawiać godzinami.
Przeglądałem posty na forum dotyczące Korczuli i widziałem wiele przydatnych informacji ! Dziękuje.
9 czerwca ruszamy do Vela Luka ze Spiltu promem - 4 dorosłych + 5 dzieci .
Jaka plaże polecicie w okolicach Vela luka +/-30km. ( wiem to wyspa i szerokich plaz jak koło Baski Voda nie mam co szukac)
Jakieś ciekawe miejsce, konoby , winiarnie które nie są w każdym przewodniku ?
Pozdrawiam !
Plaż jak np. Lumbarda w okolicach Vela Luki nie znajdziesz. Parę lat temu byliśmy w Nova, tam plaża skalista. Potem w Prizbie, gdzie są plaże żwirkowe na cyplu głównym i na Priscapac, poza tym zejścia do głębokiej wody z drabinek. Ja wychodzę z założenia, że jak mam fajną miejscówką przy wodzie, to korzystam na miejscu, gdzie wszystko mam pod ręką zamiast jeździć i szukać tego samego morza i takich samych skał. Jeśli już, to bierzemy łódź i pływamy do kameralnych miejsc w okolicy.
Gastronomia - Mali Jakov i Zaratak w Brnie, 200Bar w Grścicy, Bajko w Novej (super klimat, ale w sezonie trzeba wcześniej rezerwować). Była jeszcze fajna konoba w Vela Luce, nie pamiętam nazwy, za szkołą, lekko pod górę, dziedziniec pod otwartym niebem, jakieś 200 m od przystani.
Ostatnio edytowano 08.05.2024 09:06 przez
marecky81, łącznie edytowano 1 raz